Одобриха плановете за застрояване на Паничище

Териториите попадат в зоната "Рила-буфер"
Обновена: 1 ное 2012 17:39 | 1 ное 2012 17:39,
26
Одобриха плановете за застрояване на Паничище
Снимка: БТА

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Перник е одобрила плановете за застрояване на курортното селище Пеничище, става ясно от решение на инспекцията, публикувано на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Според директора на инспекцията плановете за застрояване „няма да окажат значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове“, предмет на опазване в защитените зони в Рила.

В решението на директора на РИОСВ – Перник пише, че в курортното селище не се предвижда строителството на жилища за постоянно обитаване, но предстои изграждането на ваканционен комплекс с малкоетажно застрояване до 7 м височина, както и хотелски комплекси. В следствие на планираното ново строителство в планинския курорт легловата база ще се увеличи до 5 хил. легла.
В предвидените за ново строителство в курорта парцели е планирано застрояването да е с плътност 30%.

В решението се посочва още, че за реализацията на плановете за застрояване е „необходимо отсичане на дървесна растителност“, но местоположението на зоните за строителство е такова, че намесата в околната среда да е минимална.

Всички инвестиционни предложения обаче ще се подлагат на процедура по оценка на съвместимостта им с близките защитени зони. Екоинспекцията в Перник освен това е поставила условие да отпадне предвиденото застрояване на площи, заети от бялоборови и смърчови гори, да не се строи един от планираните паркинги, както и да се намали наполовина площта на друг от тях.

Екоинспекцията иска също така да се намали с 40 на сто площта на новопроектираната улична мрежа в Паничище. Визите за строителство освен това ще се издават след предварително заснемване на околната растителност и местоположението на новите строежи.

Решението на РИОСВ-Перник може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от съобщаването му пред министъра на околната среда и водите и пред Административния съд в Перник.

Решението на пернишката екоинспекцията ще бъде обжалвано от екоорганизациите, които изпратиха отрицателни становища по доклада за оценката на съвместимостта на подробния устройствен план. Това съобщи за Investor.bg Андрей Ковачев от сдружението за дива природа „Балкани“.

Преди няколко месеца Ковачев предупреди, че се подготвя застрояване на Паничище по схемата, по която бяха застроени Банско и Разлог – изграждане на огромна леглова база, но без наличието на достатъчно туристически услуги, от които да се възползват посетителите.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
дупничанин преди 11 години
Някой ще ми обясни ли защо Перник се занимава със застрояване на територия, която не е в региона му? Или искат за съсипят и Рила, както съсипаха града си... Не им стига, че завзеха София, ами сега и на Рила се нагледаха..... Сакауци такива.....
18
1
 
1
 
! Отговори
BG преди 11 години
Tapazi to ot takova zastroiavane vizte na kakvo prilicha chernomorieto ?????? Zial sviat nestroi samo v Bg da. Na kogo 6te se prodavat tezi obekti?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв Перник?! От Сапарева баня (Дупнишко) се ходи до Паничище и Рилските езера. Горката България и природата съсипаха тия ***.
16
1
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен олигарх преди 11 години
Какво искате бре? Хората си искат лукс и удобства сред природата и ние ще им го осигурим. Ако не го искахте никой нямаше да строи.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко години екозащитниците удържаха да не се застроява, докато не дойдоха тия мафиоти. Тези наистина ще унищожат България !!!
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов я пак кажи колко природни парка унищожи спрямо Станишев?България е една плюнка за 4 на 4 часа с кола може ли да унищожите всичко хубаво в нея за 4 години бре гадове?
13
2
 
8
 
! Отговори
?!? преди 11 години
Застрояването е одобрено, за което изобщо не се учудвам. Интересно ми е кой е кихнал пари на инспекцията и кой ще има правото да строи. А и да видим колко ще се вдигне стандарта на местните, които са изключително за застрояването. Имам усещането, че "този мач сме го играли". Поставени лица на мафията уж държат комплекса, природата унищожена, парите си се перат, а местните го д....
12
5
 
13
 
! Отговори
ники преди 11 години
ТРЯБВА ДА СЕ БЯГА ОТ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ ЧАС ПО-СКОРО
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"НЯМА ДА СЕ НАПЛЮСКА ТАЯ ***, ДА СЕ НАЯДЕ НА КОЛИ И МОТИ" . Същата *** унищожи най-хубавото кътче на България -СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА.*** НЕИЗХВЪЛЛЯЙТЕ ОТПАДЪЦИ!
10
1
 
10
 
! Отговори
Избягал преди 11 години
Сега е момента!Излезте на протести!
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Андрей Ковачев - природозащитник, жена му - природозащитничка... За нещастие защитата на природата в България вече е точно толкова бизнес, колкото и строежа на хотели.
8
3
 
32
 
! Отговори
Див звяр преди 11 години
Рила е висока, но човешката алчност е над нея. Няма да се наплюска тая ***, да се наяде на коли и имоти!
7
4
 
25
 
! Отговори
418 преди 11 години
Тия хора нямат съвест,ум, скруполи и морал.Такива ,трябва да бъдат изправени да стената без съд и присъда! Приородата ще го върне стократно ,но за съжаление на бедните хорица, а тия дебловратите и *** , които решават да съсипят природата ще са доволни от себе си! Гадове!
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако такива,, специалисти,,като българските псевдоекоорганизации които не са посадили и едно дърво, отговаряха за ски курортите в Австрия , Швейцария и Италия , въобще там нямаха да имат ски-туризъм
5
4
 
23
 
! Отговори
сони преди 11 години
Докато не им счупим главите на тия ***-ще оцвъкат цялата българска природа!После и да ги бием-кел файда!Ще изсечат горите !И все писти са им в главите прости...
4
2
 
12
 
! Отговори
9689 преди 11 години
Нашите хора ще се оправят,нищо че ще осерем още едно кътче от и без това загиващата ни природа.
3
4
 
18
 
! Отговори
... преди 11 години
Поредната *** идея! Я вземете сринете планините, че и те ви пречат! Не остана природа....хората не търсят хотели и навалица, а почивка! Скоро в България такива места няма да останат! Докога някои хора ще си пълнят гушите, а ние яе търпим или сегашното правителство гледа да си навакса, в случай, че не бъде избрано наново!!!!Безумие!
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредното бетонно безумие , но сигурно подплатено със много финикийски знаци на правилните хора.
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЪЛГАРИНА НЯМА МЯРКА !Само да му РАЗРЕШИШ ,и го пуснеш "някъде",... гледай какво ще стане ?Ще ОТНЕСЕ ---ПЛАНИНАТА !

Спонсорирани публикации