Биоотпадъците също ще се събират разделно

Хранителни отпадъци ще се изхвърлят в специални кафяви контейнери
25 окт 2013 13:22, Елка Василева
2
Биоотпадъците също ще се събират разделно
Снимка: архив, Булфото

До края на 2016 година не по-малко от 25% от битовите биоотпадъци трябва да бъдат събирани разделно и рециклирани. Постепенно целите ще се увеличават – до 2020 година рециклирани трябва да бъдат 50% от биоотпадъците, а до 2025 година – не по-малко от 75%.

Количествата ще се определят спрямо образуваните в регионите отпадъци през 2014 година.

Тези изисквания са заложени в Закона за управление на отпадъците. Самото третиране на биоотпадъците ще стане чрез специална наредба, чиито текстове са публикувани за обществено обсъждане.

Новата наредба предвижда биоотпадъците на домакинствата, т.е хранителните и зелените отпадъци, да бъдат събирани в специални кафяви контейнери. Задължение да изхвърлят разделно имат още и магазини, ресторанти и други заведения за обществено хранене, хотели, училища, лечебни заведения, пазари и други обекти.

Изрично е посочена забрана за изхвърляне на тези отпадъци в другите контейнери – за смесени отпадъци и съществуващите сега за разделно събиране на опаковки.

Текстовете забраняват още неконтролираното изгаряне на биоотпадъци и депонирането им при положение, че могат да бъдат рециклирани.

Правилата няма да се прилагат за естествените материали от селското или горското стопанство, както и за утайки от пречиствателни станции за отпадни води.

Задължение на кметовете на общини е да създадат системите за разделно събиране на отпадъците.

Биологичните отпадъци имат голям потенциал - при преработката им се отделя енергия и биогаз.


Икономически новини от България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
чудят се как да ограбят народа и да му вземат и жилищата и нивите за д а няма българи повече ,само диверсанти чужди шпиони и наркоманизирани ни управляват май..Природата има нужда от много отпадъци за блокиране на опасни проблеми останали от минали цивилизации.Проучване преди години показа че хорат а несъзнателно хвърлят *** на рискови места с аномални зони наоколо.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
като се сетя какви са практиките с разделното събиране досега, жална ни майка!