Как ще бъде изплатена новата мощност в АЕЦ „Козлодуй”?

Стойнев: Възможно е да има около 350-400 млн. евро държавни гаранции
Обновена: 25 ное 2013 14:01 | 25 ное 2013 10:00, Веселина Йорданова
79
Как ще бъде изплатена новата мощност в АЕЦ „Козлодуй”?
Драгомир Стойнев. Снимка: БТА

Големите енергийни проекти като "Южен поток" и бъдещият седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” ще динамизират българската икономика. Ще се създадат работни места и секторът ще се модернизира. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред TV7.

След посещението си в САЩ той съобщи, че ще препоръча на Министерския съвет да започнат преговори с американската компания Westinghouse за изграждането на новата мощност в АЕЦ “Козлодуй”, като Eximbank - официалната експортна кредитна агенция на САЩ, е изразила готовност да финансира 70% от проекта.

Днес Стойнев съобщи, че за седми блок е възможно да има около 350-400 млн. евро държавни гаранции, тъй като ще се тегли заем. Това било нормално, тъй като проектът е за милиарди.

Още по темата

Проектът ще се финансира от чуждестранни капитали, след което чрез продажбата на електроенергия инвестицията ще се изплаща, поясни министърът.

Припомняме, че при дебатите около строителството на АЕЦ „Белене” ключов въпрос бе каква ще е цената на тока след направените инвестиции, но засега министърът не коментира тази тема.

Финансовият модел за седми блок ще бъде изготвен от БЕХ и Westinghouse, ако МС даде мандат на холдинга за преговори.  Предложението за изграждането на новата мощност ще бъде внесено в МС началото на декември. Ако кабинетът даде зелена светлина за проекта, в началото на 2014 г. може да започнат срещите на работни групи от България и САЩ. Чак през 2016 г. ще можем да говорим за строителството на седми блок, а не да го стартираме, уточни министърът.

„Днес говорим за един реактор. Друг е въпросът, че ако се изгради и осми реактор, това ще бъде икономически по-изгодно”, допълни той. Стойнев допълни, че няма да има държавни гаранции при строителството „Южен поток”.

През последните месеци в България имаше излишък на електроенергия, но на Балканите има голямо търсене и това е тенденцията за следващите 20 г., прогнозира икономическият министър. Той се аргументира още, че през 2035 г. голяма част от термичните централи ще бъдат затворени и България ще остане със съвсем малко базови мощности.

Запитан защо Westinghouse е избрана без конкурс, той отговори, че подобни случаи имало във Великобритания, Франция и Финландия, а технологията на американската компания била „най-модерната до момента”.

„Ние няма да стоим вечно в криза, ще се развиваме, България тръгна по пътя на икономическия растеж. За следващата година растежът ще е 1,8%”, каза министърът, като цитира заложената в Бюджет 2014 прогноза.

Той призова политиците да планират икономиката за 20 г. напред, а не само в рамките на един мандат.

Запитан има ли преразпределение на енергийния пазар, Стойнев отговори, че секторът трябва да изсветлее и името на българската енергетика да се изчисти. „През годините се говори и за енергийна мафия, и за големи злоупотреби”, каза Стойнев.

Американски инвеститори наблюдават доста български предприятия, евентуално за да ги купят, станало ясно по време на визитата в САЩ. „Такъв им е начинът на работа – или идват и започват сами да се оправят, или директно купуват компании, които са се развили на българския пазар”, обясни Стойнев.

Той посочи, че може би през следващата година е възможно и премиерът Пламен Орешарски да посети САЩ.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: АЕЦДрагомир Стойнев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
17
 
! Отговори
1_българин преди 10 години
Сергей използва комсомолеца за мюре. Не забелязвате ли каква странна тишина има около този 7 реактор. Нито един специалист, нито един политик не е взел отношение по въпроса с изявлението но Стойнев. Тези общи приказки на Стойнев с една американо - японска фирма са толкова безумни ,че не заслужават коментар. Стойнев е ***. И понеже всички го знаят ,чакат нишан от фирмата и най-вече от посолството на САЩ.ЕС да спира фондовете и Орешарски да за си ходи, че станахме за смях.
24
2
 
26
 
! Отговори
петко преди 10 години
нали правихте референдум бе лицемерници!Нали Белене .....нещастници!Сега чак в америка отидохте да питате за реактор и то за Козлодуй!Тежко ти народе...!
23
1
 
18
 
! Отговори
1 преди 10 години
интересно кой ще доставя горивото за американския блок и кой ще съхранява отработеното такова?!? Кога тази държава ще се управлява от държавници с мисъл за бъдещето и?
22
1
 
23
 
! Отговори
Уго Санчес преди 10 години
Алооо комсомолеца пак я карате през просото.Искаме КОНКУРС явен открит по тв и която оферта е най добрата за 7 блок на Козлодуй тая да строй!Стига далавери пак ще се вдигнем цялото общество всички сме за 7 блок но искаме всичко да е чисто и ясно без пари под масата и мой и твои челяк.Инак си отиваш...
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ganecaВзе ми думите от устатата!С едно уточнение, че ще ни задължават да плащаме тази енергия, нищо че няма да ни е изгодно.Тъкмо ще си спестя малко писане...
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който се е хванал с янките, не е прокопсал. В Марица Изток 3 "Контур Глобал" хванаха крак и сега ни продават най-скъпия ток дори и когато не им го искаме. Дойде ли Уестингхаус - жална ни майка. Получаваме двойно по-ниска мощност на двойно по-висока цена, а отделно ще си платим и милиардите неустойка за договора за Белене...Продажници! Разграбиха България и сега грабят дори и бъдещето й!
19
0
 
17
 
! Отговори
ganeca преди 10 години
"Ключов въпрос бе каква ще е цената на тока след направените инвестиции, но засега министърът не коментира тази тема."Ами няма да коментира, защото няма да е изгодно! В момента АЕЦ Козлодуй продава на 4 ст. и реализира загуби от 30-40 млн. на година. Нали се сещате, че американските собственици ще искат да си избият инвестицията, както това става при ТЕЦ 1 и 3, които продават тока на цена близо 2 пъти по-висока от държавни ТЕЦ 2!
18
0
 
1
 
! Отговори
dd преди 10 години
Kakav AEC we.... Koi i koga shte plati za vsichki izralci .. Prestanete veche s vashite manipulacii s cifri i zadkulisni hvatki!
17
1
 
17
 
! Отговори
логика преди 10 години
Реактора ще се изплати, когато Булгаргаз надуе до невъзможност цените на газта и народа започне да се отоплява на ток, а ТЕЦовете ги затворят по схема, подобна на затварянето на 4-те малки реактора. Тогава хем няма да ползваме газ- "енергийна независимост от Русия"- доволни американци, хем нови ядрени мощности-щастливи лобита в БСП, хем баснословни печалби от скъп газ- отново щастливи лобита в БСП.Всичко това заплатено от обикновения народ.В България няма нови вицове, има само БСП в нови форми
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жал ме е за това министърче, момчето е добро и добре си върши работата. Дано не стане жертва на енергийната мафия. Както е известно тук играят много големи пари и интереси.
15
3
 
22
 
! Отговори
Оставка! преди 10 години
От БСП откраднаха милиарди лева от Беляне, сега искат да откраднат още милиарди лева от новите реактори за Козлодуй! Незабавна оставка, правителството и Станишев на съд!Само така ще спасим България и себе си!
14
0
 
17
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Пелтека се оказва по-*** от колкото изглежда. На Балканите имало огромно търсене?! Търсене винаги е имало особено когато се прави дъмпинг на международни цени.
13
2
 
9
 
! Отговори
Димитров преди 10 години
А защо не Европейски реактор? Ние сме Европейци все пак.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ех ама и нашите управници са егасумис и кОрвите... Когато става дума да се строи АЕЦ белене със 100% руско финансиране - "И дума да не става..!!!" , а когато братушките от сащ ни кажат - " Ще строите 7-ми блок с наша технология, с наши фирми, с наши пари, които ще върнете.. Веднага се хващаме на хорото?!?!!?
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво ти съживяване, само ще се засили енергийният ни монопол от Русия и Путин като стане накриво, пак ще мръзнем. Никакви руски проекти тук, ясно е че са изгодни само за Путин
10
0
 
2
 
! Отговори
Димитров преди 10 години
До АнонименЧе хората си изказаха мнението по въпроса, въобще не мълчат. То вашите внушения край нямат.
9
4
 
5
 
! Отговори
Димитров преди 10 години
Съгласен съм, с такива големи проекти икономиката ще се динамизира (както пише по-горе). Подкрепям, нека се случат. Но не съм съгласен да е с предопределен изпълнител и финансиране. Силно се надявам да има изискване за механизъм с прозрачни поръчки, при това нека и обществото, специалистите оценят необходимостта от тези строежи. Така, както се представят нещата изглеждат "нагласени", освен това и малко като самохвалство от страна на министъра, но пък прозира че просто се е съгласявал човека, ..
8
0
 
17
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
Аз ще помогна за изплащането като си продам хладилника.....НЯМА ДА МИ ТРЯБВА !!!
7
1
 
20
 
! Отговори
до хх преди 10 години
АЕЦ Козлодуй има процедура за техническо обслужване и пълна проверка през 2019 и 2020 г.Ако си свършим всичко както трябва, можем без проблем да удължим живота на централата с още 30 г. до 2050 г.Другите ни основни мощности са на Мариците-почти всичко е ново или основно реновирано и модернизирано.Заедно с ВЕИ, които са 100% нови имаме близо 3 пъти повече мощности отколкото ни трябват.За какъв дявол ни са нови атомни централи,като няма на кого да продаваме? Пак далавери,пак комисиони,до кога ли
6
2
 
18
 
! Отговори
пена преди 10 години
А какво ще го правите тока от тия всичките реактори като и сега Козлодуй често работи само на един реактор и то със намалена мошност, щото няма потребление? Да не говорим за малката "подробност", че тока от слънчеви панели след няколко години ще стане по-евтин от атомната енергия....