Оманският фонд можел да реши да рекапитализира КТБ

Стоян Денчев: Оман има интерес към притежаване на европейска банка с лиценз
Обновена: 25 юни 2014 10:02 | 25 юни 2014 08:57,
17
Оманският фонд можел да реши да рекапитализира КТБ
Снимка: Bulgaria On Air

„Оман има интерес към притежаване на европейска банка с лиценз. Затова оманци сигурно ще направят всичко необходимо за рекапитализацията на КТБ", заяви в ефира на Bulgaria On Air проф. Стоян Денчев, почетен консул на Султаната на Оман в България.

Според Денчев Оман би проявил гъвкавост, за да успее да рекапитализира банката и тя да заработи отново, но, разбира се, всичко зависи от условията.

„Хората, които работят в Оманския резервен фонд, са с много висока квалификация. Шефът на фонда бе доскоро член на Надзорния съвет на банката и имаше пряко отношение към случващото се. Едва ли с негово знание са ставали действия, противоречащи на българските закони, свързани с източването на банката", каза още Денчев.

Той предполага, че при такива съмнения представителите на Оман биха реагирали веднага, за да запазят собствения си интерес и интереса на родината си.

БНБ трябва да постави условия, свързани с размера на инвестициите, които трябва да се вложат, за да стане банката адекватна на капиталовия пазар и да има възможност да оперира на него, счита той.

Денчев е на мнение, че ще се състоят преговори, на които оманската страна ще иска да защити не само наличните капитали, които има в банката, но и да запази влиянието си в нея.

„Досега КТБ беше най-добрата инвестиция на Оман в България, въпреки че се правеха опити за много други", каза още Денчев, който е и ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии и доктор на икономическите науки.

"При всички случаи касата на Оман не е бездънна. Хората си броят парите и ги защитават и умножават. Аз като консул имам задълженията да защитавам интересите на Оман, доколкото ми разрешават законите", заяви още Денчев.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Кибик преди 9 години
Абе хора, не частните вложители предизвикаха липса на ликвидност с теглене на депозити. Това го направи държавата, която за един ден е изтеглила 450 млн. Ето така се срива банка... и после се национализира. Комунистически подход, който трябваше да е невъзможен към днешна дата.
16
0
 
1
 
! Отговори
macintosh преди 9 години
Защо медиите на Пеевски така държат да има паника сред хората? с каква цел е това? с каква цел бе разклатена финансовата стабилност на банката? Защо никой не иска да каже че недостатъчната ликвидност не е повод за паника. Положението беше бързо овладяно.
15
1
 
0
 
! Отговори
Илияна преди 9 години
Ще видим. За мен беше по-важното ВТБ да не я купува, че май това било паравана на Доган и Пеевски и банката пак щеше да стане тяхна. Сега дори и държаван ад астане няма лошо, макар че знаем, че държавата не е добър стопанин на нищо...
14
2
 
1
 
! Отговори
Black Widow преди 9 години
Ами няма лошо! Във всичко случаи за мен ще е по-добре, ако КТБ бъде рекапитализирана от частен акционер, а не от дръжавата. И да си остане частна банка, която да се конкурира свободно на пазара. Важното е, че парите на хората са защитени във всички случаи.
13
1
 
1
 
! Отговори
teritorialno_podelen преди 9 години
Съвсем малко трябва да се замисли човек и да види дебелата връзка на въпросните оманци с Пеевски. Дебелия няма да се спре пред нищо, за да сложи тлъстата си ръка върху банката.
12
1
 
0
 
! Отговори
kompot преди 9 години
Зад оманския фонд прозира сянката на Пеевски. Факта, че се представлява от някакъв екземпляр, който е бил близък в един момент с Илия Павлов, е повече от смущаващ.
11
1
 
1
 
! Отговори
Shisho Bakshisho преди 9 години
Да видим дали Оманците ще защитят най-добрата си инвестиция, тъй като тук ясно се вижда цялата тази атака от страна на държавата, която бе добре организирана и явно е дело на управляващите - да краднем като за последно, а друг да опере пешкира.
10
0
 
4
 
! Отговори
лиляна преди 9 години
хайде докато не е потвърдено нищо да не се пише и да не се спекулира, защото видяхме какво се получи от спекулации по медиите и то главно от тези на Пеевски и как целенасочено се урони престижът на банката.
9
0
 
2
 
! Отговори
бубулина преди 9 години
И по-добре от колкото ВТБ, защото може и да се окажат верни слуховете, че банката явно е решила да играе с грух и ефенди и да си купят и тази банка, а може и цялата атака да се окаже заради това.
8
1
 
3
 
! Отговори
borkoslav преди 9 години
Има интерес, но БНБ не коментира темата, интересно защо ли?! В същото време все по-усилено се прокрадва тезата, че причина за дестабилизацията на банката е изтеглянето и на 25-те% държавни пари от там, което ако е вярно ще означава едно - политически сценарии с участието не само на Пеевски. Иначе за какво толкова се отлага тая оставка, с колко ли пак се нагушиха червените.
7
1
 
4
 
! Отговори
don baston преди 9 години
След като руснаците го играят пас, то това е шанс за оманците да капитализират банката и всъщност да я придобият на добра цена. Макар че цялостното усещане е, че управляващи, БНБ и прочие имат големи мераци за национализация, що така?! Явно сценаристите на Пеевски и Цацаров имат и други главни герои, но задкулисно.
6
0
 
7
 
! Отговори
Jordan преди 9 години
Проблемите на КТБ не бяха вътрешни, нито финансови. Проблемите си бяха чиста медийна атака от страна на Пеевски, който уплаши хората, че КТБ едва ли не фалира и всички се юрнаха да си теглят депозитите. КТБ винаги е била финансово стабилна банка, и ще продължава да бъде занапред, така че хората могат да са спокойни за парите, които държат на влог там.
5
0
 
8
 
! Отговори
Faust2 преди 9 години
КТБ няма нужда от спасяване, външен капитал, нови инвеститори и пари като цяло. Има нужда от спокойствие, както и Делян Пеевски да няма толкова власт, за да предизвика срив на банката. Тя никога не е имала какъвто и да било вътрешен финансов проблем. Всичко дойде заради внушението на Пеевските медии, че нещо се случва с банката, което беше пълна лъжа.
4
2
 
4
 
! Отговори
бивол преди 9 години
Оманският фонд може да налее пари в КТБ и по този начин да я спаси , много по - добре ще е, отколкото ВТБ да я купи .
3
0
 
6
 
! Отговори
bili hlapeto преди 9 години
Не вярвам, че нещо лошо ще се случи с банката . Надявам се скоро да започне да работи както преди !
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сутрешна доза смях
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудесно.

Спонсорирани публикации