Валутният борд пази парите на хората, успокоява Софиянски

Паричният съвет ни е предпазил от инфлация, смята бившият премиер
1 юли 2014 13:36,
7
Валутният борд пази парите на хората, успокоява Софиянски
Снимка: bgonair.bg

Въвеждането на валутен борд е спасило България от инфлация. Това коментира в сутрешния блок на Bulgaria on Air служебният премиер през 1997 година Стефан Софиянски. Гостуването му в телевизията бе по повод навършването на 17 години от въвеждането на паричен съвет у нас.

Ако е нямало валутен борд, България е щяла да преживее трета инфлационна вълна, която да обезцени парите на хората. Позитивите от въвеждането на паричния съвет обаче не са само в тази посока, категоричен е Софиянски.

"Хората трябва да знаят, че валутният борд пази парите на хората. Не им дава възможността да се развиват толкова бързо, но пази средствата им", отговори Стефан Софиянски на въпрос доколко обществото е запознато с функциите на паричния съвет в България.

Преговорите с МВФ (Международния валутен фонд) за въвеждането на валутния борд през 1997г. са били много трудни. Институцията имала две условия, които са били спорни теми по време на преговорите, призна Софиянски.

Едното е било либерализирането на цената на хляба, а другото - фалирането на банката Биохим. Той подчерта, че преговорите са се провеждали без много шум, а не като сега "помпозно, шумно", за да не се всява паника.

Според него въвеждането на паричния съвет е имало два ефекта - краткосрочен и дългосрочен. Той поясни, че в краткосрочен план е трябвало да бъде привлечен външен ресурс и да се стабилизира страната.

Дългосрочният ефект на паричния съвет е създаването на една стабилна икономическа среда. Според Стефан Софиянски правителствата и бизнесът трябва да се развиват в тази рамка и да приемат известните ограничения, които валутният борд налага.

Според бившия служебен премиер валутният борд ще отпадне, когато България влезе в еврозоната.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Валутния борд, Стефчо,ви пази вас! Богатите стават по-богати,бедните - по-бедни. "Кастово" общество! В 21-ви век, в ЕС!?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво пази ако нямаме пари то ако няма борд е по-добре за тия които нямат защото ще имат по-лесна възможност да направят пари или да намерят работа
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да пази парите на олигархията иначе да беше паднал борда досега! За който има много пари за него е добре много други да нямат пари така той става господар на съдбите им ! Борда е цедка да не дава пари! Краткосрочния ефект положителен стабилизация Дългосрочния ефект е отицателен например нарязване на 1000 завода на скрап и създаване на Латифундистки тип земеделие подтискане на износа Борда е разпространен в колонизираните страни значи България дефакто олигархията я е превърнала в колония
3
0
 
1
 
! Отговори
Парите на хората!? преди 9 години
Те пък едни хора........
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажи пак за халите бе Софиянски. Припомни ни да ти благодарим за тях.
1
3
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Валутния борд беше въведен да спре хиперинфлацията и да даде икономически тласък на България ! С едното се справи на 100 % а с другото и на 10 % не се справи .