Fitch понижи рейтинга на Русия до BBB-

Оценката е с негативна перспектива и е една степен над неинвестиционния клас
10 яну 2015 12:00,
12
Fitch понижи рейтинга на Русия до BBB-
Снимка: Reuters

Международната кредитна агенция Fitch Ratings е понижила рейтинга на Русия с една степен – от BBB до BBB- с негативна перспектива, съобщи CNBC.

От агенцията посочиха в доклад, че решението се основава на две прогнози: средна цена на петрола сорт брент от 70-80 долара за барел през 2015 г. и рисковете за поддържане на политическата и социалната стабилност в страната.

Спекулации за възможно понижение на руския рейтинг се появиха и по-рано тази седмица. Ходът на Fitch бе предвиден предварително от ръководителя на звеното за глобални стратегии в Societe Generale Реги Шателие.

В същото време според експерти, интервюирани от Bloomberg, до април може да се очаква, че другите две големи кредитни агенции – Moody's Investors Service и Standard & Poor's (S&P), ще лишат Русия от инвестиционния ѝ рейтинг.

BBB- е последната степен от инвестиционен клас, която се споделя както от Fitch, така и от S&P. Ако агенцията в действително намали кредитната оценка на Руската федерация до април, рейтингът ще слезе до "боклук". В този случай много от големи клиенти ще бъдат принудени да се отърват от руските си активи.

Въпреки това Шателие вярва, че принудителните разпродажби на руски държавни облигации в случай на загуба на инвестиционния статут ще бъдат ограничени. Според него повечето инвеститори вече са калкулирали риска във връзка със санкциите още през 2014 г..

Третата голяма агенция – Moody's, все още запазва рейтинга Baa2, който е две стъпки над ниво "боклук".

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Студена война V2.0 в разгара си.
8
1
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До Анонимен 8Не, после ви обясняват чрез тях, че това което се е случило е било неизбежно! - те са доказателство чрез предпостяване - ползват се като средство за изграждане на предпоставката!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия па "агенции" ква точно работа вършат и на кого му дреме?! Като критиците - не могат нищо да направят, ама дават акъл :)
6
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с неонацист като *** и BBB- им е много
5
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е политеческо не е икономическо..Фитч са мошенници
4
7
 
19
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
до 2Същите хубавци. Аз изобщо не знам след такъв огромен скандал как може още да им се връзват хората на глупостите, като е ясно, че всички в тези кредитни агенции са поставени и не отразяват реално нещата, а казват каквото им се каже да бъде казано.
3
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
рейтингът ще слезе до "***"където му е мястото.
2
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не бяха ли тези агенции виновни за кризата от 2007 с техните рейтинги тип балон?
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следващата оценка ще бъде АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ.

Спонсорирани публикации