Печатницата на БНБ се готви да печата евро

Валутният борд остава до присъединяването ни към еврозоната
23 юли 2015 17:30,
25
Печатницата на БНБ се готви да печата евро
Снимка: Reuters, архив

Валутният борд ще се запази до присъединяването на България към еврозоната, заяви подуправителят на Централната банка Калин Христов

Започва процес по сертифициране на печатницата на БНБ за печатане на евро банкноти, заяви по време на изслушването си от Бюджетната комисия подуправителят на Централната банка Калин Христов, който е номиниран за втори мандат от новоизбрания гуверньор на БНБ Димитър Радев.

По думите му България трябва да се подготви по-добре за влизане в еврозоната и безпроблемно да замени валутата си.

Валутният борд ще се запази до присъединяването на България към еврозоната, каза още подуправителят на управление "Емисионно“. Самият Христов се очаква да ръководи управление "Емисионно“ за втори пореден мандат.

Той ще се съобразява с концепцията на управителя на БНБ Димитър Радев, чиято основна цел е приемането на еврото. Това изтъкна кандидатът за втори мандат по отношение на критиките към него, че не фаворизира членството на страната в еврозоната.

"Европейският надзорен механизъм е част от еврозоната и няма спор по този ангажимент, по тази стратегическа цел на правителството и страната като цяло", заяви Христов и по отношение на идеята първо България да влезе в банковия съюз, а след това и да приеме еврото.

По негови думи първо трябва да се вземе политическо решение, а едва след това - и самите технически и експертни решения.

Настоящият подуправител на управление "Емисионно“ коментира и стратегическото развитие по присъединяването към валутния съюз. По негови думи България първо ще се присъедини към ERM-2 посредством запазване на курса на българския лев спрямо еврото към 1,95583 лв. за едно евро.

"След като се присъединим към ERM-2, ще поддържаме нулева волатилност, т.е. запазване на курса спрямо еврото, така както беше при балтийските държави“, уточни още Христов.

В отговор на въпрос относно правилата за избор на банки, в които държавните дружества съхраняват парите си, приети, когато Калин Христов бе министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки той поясни, че валутните резерви ще бъдат управлявани, както досега, т.е. по-консервативно и по ясни правила и пълна прозрачност при съобразяване с европейските и световни практики.
 
По думите на Христов са са съблюдавали концентрацията и риска за държавните фирми, а не за банковата система. Той припомни, че се е било решено минимум 4 банки да обслужват едно държавно дружество, а не да има концентрация.

В тази връзка Христов каза, че парите на държавните фирми не са били основният източник на финанси на КТБ. „Това го заяви и председателят на временната комисия за КТБ Десислав Атанасова“, допълни той.

Припомняме, че мандатът на Калин Христов изтича на 23 октомври 2015 г. и поради тази причина номинацията му за втори мандат се издига сега, съгласно процедурите в Закона за БНБ.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма какво да се готвите. В близките 10 години няма как да ни приемат там. И това е по-добре за нас.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ще приемаме еврото? Не може ли европейците да приемат лева? Всички в Европа ще пазаруват с банкноти с лика на Левски и Ботев.
16
1
 
2
 
! Отговори
ачо преди 8 години
Ха-ха-ха-ха! Ама хора ама днес не е 01.04 ?За какво печатане на евро говорите?Хетем за балъци ли ни имате.Евро печатат само две печатници в света една немска и една френска - 100% собственост на ЕЦБ. Ами то ако всяка страна от еврозоната печата евро гърците никога нямаше да имат ядове - просто щяха да си напечатът и толкоз. Аре стига с таз дезинформация аман вече!
15
2
 
5
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
ЗА КАКВО СЕ НАПЪВАТЕ БЕ ХОРА ЗА ТОВА ЕВРО. СЕГА СТЕ БЕДНИ А ТОГАВА ЩЕ СТАНЕТЕ ПРОСЯЦИ. ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ НЕ ВИ ЛИ ДОЙДЕ МАЛКО АКЪЛ В ГЛАВИТЕ. МИСЛЕТЕ, МИСЛЕТЕ СЛУШАЙТЕ РАЗУМА А НЕ ЕМОЦИИТЕ. ГЛЕДАЙТЕ КАКВО СТАВА ВЪВ СЪСЕДКАТА НИ ГЪРЦИЯ. СТИГА С ТОВА ЕВРО ОНАЯ С КРИВАТА УСТА НАЛИ АВОАРИТЕ И СА В ЕВРО ЗА КАКЪВ И Е НА БЪЛГАРИЯ ВАЛУТАТА ДА БЪДЕ В ЕВРО. ОЩЕ ВЕДНЪЖ ИСКАТ ДА СЕ ИЗГАВРЯТ С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ ГОРЕ. САМО ВЪЖЕТО ЗА ТЯХ.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
evroto provalia horata polu4avate polovinata ot parite si, a zenite si ostavat sy6tite. nikoi ne go izka, no ni se naloji.
13
3
 
7
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Нема да пипате Българския ЛЕВ! Че май*а ви еб*вам!!!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)Европейци сме още от времето на бая ти ***! И такива ще си останем. А иначе било е време, през което в Европа е имало само Източно - Римската империя (Византия), Свещената Римска империя и БЪЛГАРИЯ! Аз Еврос съм я прескачал при Заврачица, когато се казва Марица! Този континент носи името на нашата река! Сега, когато и тук еврото стане платежна единица, (Западно)европейците ще могат да вдянат къде сме ние. Сигурно ще пускат повече евроцентове в капите на просяците. А те ще са много!
11
18
 
4
 
! Отговори
:) преди 8 години
Аз пък много се кефя , че влизаме в еврозоната и ще станем европейци ! На който не му харесва да ходи да живее в Африка ! Поздрави от Еврозоната ! :)
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КУКЛОВОДБрат, пий два алергозана и бягай да играеш. Нито заплатите ни ще станат по-различни, нито цените. В момента и без това все едно сме с евро. Ако не го приемем и недай си Боже падне Бордът нали се сещаш, че тоя курс на лева 1,95583 не е никак реален и ще си *** ******. Сравни инфлацията в Еврозоната и в България за последните 10 години и прави сметка. Дайте да не си правим експерименти как се топли вода - открита е отдавна и тече ли тече...
9
0
 
14
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
САМО НЕ РАЗБРАХ КОГА ЩЕ ВЛИЗАТЕ В ЕВРОЗОНАТА И ДО КОГА В БЪЛГАРИЯ ЦЕНИТЕ ЩЕ СА В ЕВРО А ЗАПЛАТИТЕ В ЛЕВА?НА ПРАКТИКА В БЪЛГАРИЯ СМЕ ПРИЕЛИ ЦЕНОВАТА БАЗА В ЕВРО А ЗАПЛАТИТЕ СИ ОСТАВАТ В ЛЕВОВА РАВНОСТОЙНОСТ,ТОВА КОЕТО ПИША НЯМА ДА ГО ЧУЕТЕ ОТ ИКОНОМИСЧЕТАТА ПО ПЛАТЕНИТЕ ВИ ТЕЛЕВИЗИЙКИ.ПРИЕМАЙТЕ ПО БЪРЗО ЕВРОТО,ЗА ДА СЕ ИЗРАВНИ МАЛКО СТАТУСА ДА МОЖЕ ДА СИ КУПУВАТЕ ПОВЕЧЕ БЕНЗИН И ДИЗЕЛ,И ДА ВИ ВЗЕМАТ БЛАГАТА ДО ДУПКА.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безотговорни ***!!!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ехееееееееееее, те в България откога се печатат евра! Само че само някои печатници могат качествено и без да са лицензирани ;)
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А работеща икономика имаме ли която да поддържа европейската валута или ще зобим като гърците заем след заем за да правим европейските банки и бюрократи играчи!!!!!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Doide li EUR v bG nie balgarite sme svarscheni ni mutrite ot partiite mionwrite schte sa ok
4
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ни убият окончателно! Референдум за влизане в преизподнята! Твърдо НЕ!
3
7
 
31
 
! Отговори
ЕМИГРАНТ преди 8 години
голям прас с това евро ,тамън пенсионерите ще взимат по 75 евро , пенсията
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Печатницата на БНБ се готви да печата евро, ама да каже дали старите бакноти стават за тоалетна хартия - ще се нуждаем
1
10
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приемането на еврото ще е огромна грешка.