Над 1 млрд. събрали частните съдебни изпълнители за 2015 г.

Излизаме от кризата - броят на делата намалява
17 май 2016 13:07, Анисия Иванова
3
Над 1 млрд. събрали частните съдебни изпълнители за 2015 г.
Снимка: Reuters, архив

Частните съдебни изпълнители са събрали 1 млрд. и 25 млн. лева миналата година. Това каза председателят на КЧСИ Георги Дичев.

171 000 са нови дела през 2015 година. Запазва се тенденцията броят на делата да намалява, а това е признак за излизане от кризата, смята Дичев. Най-много са делата на бизнеса, увеличават се и тези на общините. Намаляват тези в полза на банките и спрямо 2011 година вече са наполовина.

Въпреки това половината от сумата над 1 млрд. лева е в полза на банките. Близо 120 млн. са приходите в бюджета.
Запазват се нивата на продажби на имоти от частни съдебни и изпълнители. Интересът расте, отчете Георги Дичев.

Голяма част от хората обаче все още не са наясно с правата си. Не винаги длъжници, които получават социални плащания, казват това на съдебните изпълнители. Така се стига до случаи, при които социални помощи например, отиват при кредитора.

Проблем в работата си частното съдебно изпълнение среща при личните отношения на деца и родители, когато става дума за изпълнение на съдебно решение. Затова камарата предлага законови промени.

Законодателството в момента не е адекватно, а предаването на деца например не е най-правилната мярка. От Камарата предлагат да бъдат въведени отново глоби срещу родители, които не изпълняват съдебни решения. Необходима е и промяна в Семейния кодекс.

Камарата предлага да се възстанови балансът между длъжник и кредитор, за да няма ощетени в процеса на съдебното изпълнение. Така например - да не може да се запорират суми, които са защитени по закона. От Камарата предлагат едно или няколко вещи лица да се включват в оценки на имоти.

В случай че длъжник не може да бъде намиран, да се назначава особен представител, спирането на публичната продан да става при внесени 20 процента от дълга, а не при 30 на сто, както е сега, предлага още Камарата. Освен това ако се продава имот на фирма и в него има движими вещи, то да може всичко да се продава в пакет, а не на парче.

Камарата предлага запорите на сметки да стават по електронен начин, а не както е сега. Така длъжник ще плаща 18, а не 540 лева, допълва БТА.

Наскоро е продаден завод за 29 млн. лева, кредитиран от КТБ. От началото на 2016 година трима частни съдебни изпълнители са лишени от права - за финансови нарушения или за нередности при търгове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Veronika преди 7 години
Ето защо започнаха да крадат от хората и да си измислят оправдания да взимат пари без основание. ЧСИ Виолета Матова преследва от вече година незаконно вземане от мой познат и отказва да предаде информацията на полицията и прокуратурата, въпреки че е уведомена за извършването на престъпление. Никакъв контрол няма и никакви санкции за подобни гнусни прояви.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може и повече да съберат ако имат желание, че иначе мит'ряла дава парите на телефонни измамници или на лотарията!

Спонсорирани публикации