Европа се конкурира с Китай и Tesla, изгражда гигазавод

Германия и Франция с амбиции да настигнат азиатските конкуренти
Обновена: 7 фев 2020 18:37 | 7 фев 2020 16:48, Ния Христова
23
Европа се конкурира с Китай и Tesla, изгражда гигазавод
Снимка: Pixabay

Германия и Франция дадоха старт на общия им проект за изграждане на огромен завод за производство на батерии. Двете членки на ЕС анонсираха плана на Европа на стойност 5 млрд. евро, като целта е да се конкурира капацитета на Tesla, съобщи Bloomberg TV Bulgaria. Ключовите части за електрическите превозни средства в момента се доставят от Китай.

Министерството на икономиката и енергетиката на Германия съобщи, че европейските държави имат за цел да достигнат азиатските си конкуренти, които доминират в производството на батерии. Половината от стойността на електрическите превозни средства се съставя от клетките на батерията и допълнителните електронни устройства.

Заводът в базата на Groupe PSA-Opel в Кайзерслаутерн, Германия, ще носи името Automotive Cell. Цената му е близо 2 млрд. евро и ще работи съвместно с фабрика, която се намира в Северна Франиция.

"Германия и Франция искат да създадат най-добрите и устойчиви батерии в Европа", коментира министърът на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер в изявление от Берлин в петък.

Двете фабрики заедно ще струват около 5 млрд. евро, добавяйки капацитет на 48 гигаватчаса батерии.

Цялата статия можете да прочетете ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации