Цената на тока на борсата скочила заради съседите

Търговци от Румъния и Унгария търсели ел. енергия у нас
36
Цената на тока на борсата скочила заради съседите
Снимка: flickr

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че вчерашното повишаване на цените на тока се дължи на увеличеното търсене на българската борса от търговци на ел. енергия от Румъния и Унгария.

Достигнатата цена е 123,57 лева на мегаватчас.

Оказало се, че вчера съседните на нас борси в Румъния и в Унгария са приключили своите търгове с няколкочасово закъснение.

Увеличеното търсене е покачилоцената, тъй като техният стремеж е бил на всяка цена да купят количествата енергия, които са им били необходими, обясни енергийният министър за Радио "Фокус".

Теменужка Петкова каза още, че същия ден и производството на ел. енергия от възобновяеми енергийни източници е отчело сериозно намаление.

Конкурентоспособността на българския бизнес е една от нашите най-важни задачи и приоритети, коментира още Петкова, като се присъедини към твърдението на българската индустрия, че цената на електрическата енергия е един от основните компоненти, който формира себестойността на произвежданата продукция.

Тя уточни, че през годините Министерство на енергетиката осъществява много добър диалог с бизнеса. Правилният път е към пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас, добави министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
?! преди 4 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
30
0
 
2
 
! Отговори
Питане преди 4 години
защо БГ индустриалците не си купуват ток от борсата в Германия, щом е толкова изгоден. Има ли някаква пречка това да се случва. На нас като не ни изнася цената за почивка по Мутроморието ходим в Гърция, Испания. Нали сме ЕС.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, тази национална сигурност! След като сме в НАТО и около нас са държави от НАТО, защо пак ни плашат с национална сигурност, за да защитят далаверите на другарите от НЕК? Ние телекомуникациите си продадохме.....
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А това което каза Киро? Истина ли е за държавната ТЕЦ Марица? Подкупни шефове на НЕК я държат на 40% от мощността, та да манипулират борсата. Едва ли безвъзмездно. Бастион на БСП и профсъюзите.
27
0
 
4
 
! Отговори
СПАРТАК преди 4 години
Рaзликa 60 пъти в БВП, ГEРМAНИЯ:БЪЛГAРИЯ, рaзликa в кoнcумaциятa нa тoк e 15 пъти, знaчи в бг хoрaтa и бизнecът кoнcумирaт 4 пъти пoвeчe, cпрямo eдиницa бвп.
26
0
 
3
 
! Отговори
Гинка преди 4 години
Теменужке , питай Ташк.о Ерменков и Свиленски за нещата в енергетиката! Ти не ги разбираш.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е тее съседи са включиле бормашините и къртачите и праат рИмонт що има.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВКА НА НЕ КОМПЕТЕНТНОТО ПРАВИТЕЛСТВО. ЗА ТЯХ ГРИПЪТ Е ВИНОВЕН ЗА ПОВИШЕНИЕТО НА ТОКА. Д
23
2
 
12
 
! Отговори
Таманужка Паткова преди 4 години
Не само Румъния и Унгария са виновни за поскъпването на цената на "Свободната" Борса в България- още една причина е и коронавирусът- Китайците са взели да конусмират много ток за да отварят нови болници и да затоплят вируса (той умира от горещо) и са ИЗКУПИЛИ всичкият ток от Свободните Борси!!! Така че,,,Китай е виновен!!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъстийски защо не уточни, че в Германия токът за бизнеса е по-евтин от тока за бита. Логиката била, че бизнесът прави продукта, с който изкарва заплатите на работещите. У нас това не може да стане, при застаряваща и най-бедна нация в целия ЕС, ако това се случи ще има революция. Както и цената му харесваше, когато продаваше на свободния, а купуваше от регулирания
21
2
 
14
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
Да не сме си върнали териториите на Симеон Велики, че унгарците да са ни станали съседи? Или просто поредните взаимоизключващи се заглавие и подзаглавие?
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютна лъжа,тази лъже като дърта tziганка в Турция и Сърбия ел.енергията излизаща от централите им е с 20-30% ,по -евтин от нашите централи!Положението е такова ,че Турция и Сърбия имат излишества от ел.енергия,и е по-добре да купуваме от тях от колкото от ,,Мариците" и други ТЕЦове!
19
2
 
21
 
! Отговори
Абдал преди 4 години
От нас купуват ток на цени много по низки ,от колкото плащаме ние. Скоро ще усетите народната любов. Като ви налагат с камъни и тояги го обяснявайте тва на хората.
18
1
 
14
 
! Отговори
Въпросчо преди 4 години
Ами, нашите *** бизнесмени защо не си внесат от евтиния ток и не теглят майната на нашия скъп ток ? Нали можем всичко днес да си купим от където си искаме и както си искаме ? Да си поръчат ток за 1 евро от Германия или ток за 2 евро от Румъния. Докога престъпниците на България ще командват тази изстрадала бедна държава ??????????????? Докога ще ги търпим ??????
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
fake news. tova sa spekulacii na nezakonnia offshoren bg iznos.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12Ти се радвай ,че 215волта ,защото по селата и малките градчета на северозапада няма и 200волта!
15
1
 
10
 
! Отговори
ЮнкерИшиаса преди 4 години
а бензинеца дето цената му гони 40 долара на световните пазари дали ше му падне ценичката или и там пак съседите я държат височка. аре бе валю, аре бе златев, аре че опъваме черните въжета по лампите и земеш да увиснеш със дебелоокия дебелокож *** от банкя. приятелски те съветвам....
14
1
 
8
 
! Отговори
1245 преди 4 години
Наи крадливото племе на земята милиони не им стигат милиарди им трябват. 92
13
0
 
10
 
! Отговори
ss преди 4 години
Ае някой може ли да ми обясни как един румънец плаща по високи сметки за ток, по високи данъци, по високи заплати, по високи осигуровки и накрая е да е на печалба а тия при нас все ревът ?
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой чвop от чез, би ли ми обяснил защо в момента, в София, в Гео Милев, напрежението е 215 волта, измерено със заверен и проверен уред ?