В енергетиката се нагнетявал страх, за да се правят пари в "мътни води"

Преходът в сектора бил необходим
31
В енергетиката се нагнетявал страх, за да се правят пари в "мътни води"
Снимка: БГНЕС

В завладяната енергетика се нагнетява страх, за да може в мътни води да се направи следващият милиард.
Това каза пред БНР Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Експертът обясни, че другата стратегия, обратна на тази на завладяната енергетика, е тази на числата и на данните, договорени с ЕС.

"Това са сложни системи, които изискват стъпване на данни - колко ще се търси, колко ще се потребява, какви са технологиите, каква е възможността за развитието на нови. На базата на тях ние договаряме с нашите партньори в ЕС как ще се движи целият ЕС, България седи на масата, а не някой да ни казва нещо. Ние вземаме решенията заедно с другите страни от ЕС и след това се предполага да ги изпълняваме. На базата на тези решения се предвиждат огромни многомилиардни средства по оперативните програми, по Плана за възстановяване и устойчивост, по плановете за справедлив преход",  каза той. 

Стефанов подчерта, че енергийният преход е необходим, защото въглищните мощности са изключително замърсяващ ресурс.

"Това води до много преждевременна смъртност и влошаване на качеството на живот. ... Затова се налагат данъци на това производство. България е енергийно бедна страна, нямаме собствен качествен ресурс на енергия, който да не води до такива замърсявания, и поради тази причина търсим други начини да гарантираме своята енергийна независимост", посочи Стефанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: енергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В други държави,които са във война с бомби им унищожават тецовете,а вие тук без нищо ги затваряте.Не е нормално това.ПеПето мъти водата,а не друг!Приближени фирмички на ПеПето,които даже не са регистрирани в България,за да не плащат данъци , искат да си поделят един милиард и да ходят на острови.Не ви ли е срам бре?!
22
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре, че тия ботури вдигнаха катуните за да не пречат.
21
4
 
5
 
! Отговори
Румен преди 7 месеца
АЕЦ Козлодуй е винаги в ремонт . Никога не е спирал ремонта от както е пуснат
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТЕЦ Запад в София също е на газ. Не е на въглища . Нека за обществото се каже истината. Колко от населението са на ток ТЕЦ Мариците . И колко се изнася за Турция , на какви цени. И парите от продажбата в кои фирми са. И колко копат кюмюра на каква заплата
19
5
 
3
 
! Отговори
10% мощност преди 7 месеца
Четох експерти казват тецовете работели на 10% мощност, защото токът който произвеждали бил вече много скъп и никой не го купувал. Ако е вярно никой няма да забелиежи тези 10% и да затворят ТЕЦ централите
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще изчакат АЕЦ-а да влезне в планов ремонт и ще спрат тецовете. 2 те марици, бобов дол и тец Варна заедно. И така ще карат поне 2-3 месеца, че да се види тока дето ще внасят дали реано ще дойде и дали ще е на по-ниска цена.
17
5
 
0
 
! Отговори
Румен преди 7 месеца
До16. Не е така винетките ти . Първо от ВЕЦ Кокаляне и ВЕП Пасарел взети заедно не е 0. 1 % . Второ ТЕЦ Мари- ците не е 90% . Защото и АЕЦ Козлодуй излиза и то 0.1. . В енергетиката има и други над 39 ВЕЦа. По Баташкия Водносилов път и р. Струма.
16
0
 
5
 
! Отговори
Сатир преди 7 месеца
Това каза пред БНР Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Тоя адиот от какво разбира???
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имаше над хиляда души на протест в София срещу ликвидирането на енергетиката ни и бъдещия режим на тока. Такива протести се проведоха в още много градове в страната.Не пишете по форумите, а участвайте активно в тези протести, защо мафиотите, които ни управляват искат да убият децата ни от студ и глад!
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нека миньорите и енергетиците откажат да работят и да обявят национална стачка!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До РуменЗащото след ВЕЦ Марица произвежда 90% пт тока, който поличаваш, а Кокалляне 0,1%.
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе, откога се загрижихте за мръсния въздух от Мариците, а не си гледате бълващите сажди таратайки наречени автомобили?
11
0
 
4
 
! Отговори
Румба-Румба преди 7 месеца
До Румен Тези Вецове не биха стигнали и за котлоните на баба ти в село. Ти на училище ходил ли си??
10
0
 
10
 
! Отговори
ОГНЯР преди 7 месеца
Китай (52% от въглищата в света) изобщо не смята да намалява, по заявленията на г-н Кси, Индия (12%) е увеличива добива с 14% през 22г., Австралия, също. Никоя страна не е намалила и не смята. Пакистан, Бангладеж, Индонезия, Бразилия и др. постоянно УВЕЛИЧАВАТ използването на фосилни горива. ЕС за последните 15 има ниво ва СО2 не повче от 10% от световното, и нищо никъде не се е променило. Даже всичко, навсякъде в ЕС ако спре, ефектът ще е в рамките на грешката. Е, за чий плаче онова бабе??
9
9
 
0
 
! Отговори
Румен преди 7 месеца
Винаги съм получавал ток от ВЕЦ Кокаляне и ВЕЦ Пасарел . Така е и на половин София най големия град в България с половината население на страната. Защо трябва да получавам ток от ТЕЦ Марица на 300 км. от мен . Като ВЕЦ Кокаляне е 15 км.от центъра на София.
8
2
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 7 месеца
До Обърках сенали знаеш че българина разбира от всичко !
7
1
 
9
 
! Отговори
Обърках се преди 7 месеца
Един експерт така, друг експерт иначе. Нека спрат мариците и да видим кой прав, кой крив. Ако останем без ток бързо ще им изпълнят исканията. Ако ток си има, хеми.. кофти за хората работещи в мини и тецове, както и за техните семейства и близки.
6
2
 
0
 
! Отговори
Румен преди 7 месеца
Браво Георги . Е така трябва, да се пише истината. А не половинчато .
5
1
 
3
 
! Отговори
Румен преди 7 месеца
До 1. Защо плашиш хората със свободния пазар. Аз вече 4 или пета година на свободния пазар на енергия и съм доволен. Знам си разхода ,а и мога да го контролирам . Ако бях на Централно отопление . Контрола е невъзможен. Пишат само прогнозни цени и края не е ясен след 10 месеца прогнозно . Няма уреди по сградната инсталация. Няма и правни основание за колективно решение. Кой пие кой плаща в колектива.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Общи приказки!