КЕВР глоби АЕЦ Козлодуй с 600 000 лева

Санкцията е за търговия с вътрешна информация
Обновена: 22 апр 2024 17:59 | 22 апр 2024 16:23, Камелия Цветанова
11
КЕВР глоби АЕЦ Козлодуй с 600 000 лева
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На закрито заседание, проведено на 16 април 2024 г., Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с което наложи имуществена санкция в размер на 604 064 лв. на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД за неразрешено използване (търговия) с вътрешна информация, съобщават от Комисията.

Дружеството е санкционирано заради сключени сделки на 31.10.2021 г. и на 1.11.2021 г. в нарушение на забраната относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия (REMIT).

Глобата е 10% от размера на извършените сделки, чиято обща стойност малко над 6 милиона лева, съобщиха за bTV Бизнес Новините от КЕВР.

Това е четвъртото решение на енергийния регулатор за налагане на имуществени санкции на енергийни дружества за злоупотреби на пазара на едро с енергия.

С решение от 25.11.2022 г. Комисията санкционира НЕК ЕАД и още пет дружества, като им наложи имуществени санкции с общ размер 1 258 419 лв.

С друго решение, взето на на 23.03.2023 г., КЕВР наложи имуществена санкция в размер на 165 238 лв. на „Енерджи Съплай“ ЕООД за извършена забранена манипулация на пазара, чрез разслояване на нареждания (layering) и издаване лъжливи поръчки (spoofing).

Третото решение на Комисията за налагане на санкции е прието на 14.11.2023 г.. С него две дружества – „Мост Енерджи“ АД и „Кумер“ ООД бяха санкционирани с общо 2 114 052 лв. за извършена пазарна манипулация чрез изпращане на подвеждащи сигнали и/или определяне на цени на изкуствено равнище.

Комисията продължава да работи активно и по други образувани производства за установяване на евентуални нарушения на забраната за манипулация на пазара на едро на енергия и/или търговия с вътрешна информация. Целта на КЕВР е ефективно да възпрепятства злоупотреби от пазарни участници, които извършват манипулативни сделки на организираните пазари за търговия с енергийни продукти на едро и/или извличат неправомерни печалби.

По този начин регулаторът гарантира правилното функциониране и прозрачност на свободния пазар на едро с енергия, както и формирането на справедливи пазарни цени на електрическа енергия и природен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: КозлодуйАЕЦ
Още от НОТИФИКАЦИИ
Кафето поскъпва заради силното търсене на робуста и сушата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Чобан преди 1 седмица
600000 кренвирша да се натъркат на всички *** на КЕВР
10
0
 
5
 
! Отговори
КЕВР преди 1 седмица
Не може така евтин ток да се произвежда за народа! Това е престъпление срещу Зелената Сделка за масово ограбвоне и обедняване!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Fake news
8
0
 
3
 
! Отговори
За 5 преди 1 седмица
На заглавието фърчат едни милиони, обаче, после, след като прочетете статията се успокоявате, нали - само 600 и няколко хиляди, и не обръщате внимание, че въобще това е някаква заблуда. Защото ако е истина, ще се повтори, няма арестувани, уволнени ... Айде поне наказани измислете бе, джуранлистките!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Въвеждаме пазарните спекулативни цени на тока на едро и дребно и ще се борим с тях. Със стотици дребни и едри манипулатори на пазара на ток. Уговорки, вътрешна информация, фалшив пазар. Това е да въведеш спаведливия пазар на ток за мало и голямо. Ще се борим вече със спекулата по 24 часа.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изкараха пари за премии пак от държавата.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На заглавието хвърчат милиони бря
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мафията така си говори - обменя информация! 1-ви признак - неграмотност/ броя на нулите/ 2-ри признак - след факт, търговия с информация /за АЕЦ говорим/, трябва да следват ДАНС, прокуратура, обиски, арести и т. н. Ама нищо такова, нали?
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е било по времето на пп ,те са по далаверите ,мушеници
2
0
 
3
 
! Отговори
Кире преди 1 седмица
А отговорника за това нарушение ще бъде ли съден или отново сметката ще се плати на балъцците с данъците, а властимащите ще почиват в Сен Тропе с реализираните печалби :)?
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нулите за нищо ги нямате.