Чужденците работници на морето бягат на Запад

В родината си изкарват по 100 долара, тука се мръщят на 1500 лв.
10 сеп 2024 11:10, Петър Бойчев
87
 Чужденците работници на морето бягат на Запад
Снимка Пиксабей

Чужденците от екзотични страни, наети да спасяват сезона в Слънчев бряг, масово напускат.
Най-често си тръгват индийците, които са с отличен английски и лесно си намират по-платена работа в други държави от ЕС.

Шестима киргизстанци, работещи на Албена, последно бяха върнати от границата. Управителят видял, че ги няма и се обърнал към отдел “Миграция” на МВР. Това е пореден случай по Българското Черноморие, при който наети от чужбина работници бягат или поне правят опит да избягат от България и да тръгнат към Европа.

Според източници от туристическия бранш това вече е масова практика. Те търсят път към Германия и скандинавските страни, но са доволни и на Полша, Чехия и Унгария.

“Има и такива, които са се цанили на работа в България, но се задържат само 2-3 седмици и после продължават към Западна Европа”, коментира председателката на Регионалната туристическа камара в Бургас Деляна Цонева.
По неофициални данни в Слънчев бряг работят около 3000 чужденци и от тях поне 300 вече са напуснали, преди да им изтекат работните визи за пребиваване у нас.

“Предполагам, че има разработен канал за прехвърляне на работници от България към Западна Европа. При нас най-много напускат от Бангладеш. Двайсетина дни преди да им изтекат визите си зарязват паспортите и повече никой не ги вижда”, коментира зам.- председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

Самият той е крупен хотелиер и се е опарил вече с 20 бангладешци, които го зарязали в разгара на сезона. В случая те са нарушили сключения трудов договор, затова ги грози вероятността да се сдобият с черен печат в паспортите.
Налбантов е категоричен, че правителството трябва да вземе отношение.  “Въпросът трябва да се реши на държавно ниво, защото тепърва ще ни трябват работници от чужбина във всички сфери. Слънчев бряг е на път да се превърне в целогодишен курорт с постоянна нужда от работна ръка”, коментира хотелиерът.

“В Албена това лято работиха 730 чужденци от общо 2100 души персонал. Назначихме ги с договори за 3 или за 6 месеца. За идното лято предполагам, че ще имаме нужда от още толкова. Не можем без тях. През сезона имахме проблеми с визите на персонал от Индонезия”, разказа Маринела Цанева, директор “Експлоатация” в курорта.
Въпреки че повечето гастарбайтери в родината си получават по 100 долара на месец, 1600 лева у нас им се вижда малко и предпочитат да ги удвоят в Германия, Франция, Италия и в скандинавските държави, използвайки България като трасе да се доберят до тях.

Гастарбайтерите работят на всякакви позиции независимо от националността си - хващат се като камериерки, бармани, сервитьори, администратори, хигиенисти, общи работници в кухня. Много малка част работят на по-високо платени позиции като готвачи например. От гастарбайтерите тази длъжност е поверена предимно на хора от Турция, които имат опит с изхранването на олинклузив в техните курорти, пише 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Водещи мобилна
Говори Москва: В 11 939 дружества имат участие руски гражданин или фирма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом индийци и непалци неискат да работят, следващата стъпка ще е да се наемат затворници. 2 дена работа в хотел или ресторант ще им се води 1 излежан. Те поне ще имат стимул.
60
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
В KFC в мол България лъжат яко с поръчките за вкъщи ! Проверявайте какво са ви сложили !!
59
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е знаем,де.Те за това са дошли,не да работят,а да бягат на запад и там да не работят.
58
0
 
28
 
! Отговори
Ако някой преди 1 седмица
си е мислел, че ще останат да работят тук, а няма да ползуват територията ни като трамплин за истински белите страни, значи е бил меко казано много много, чак обидно елементарен!
57
1
 
44
 
! Отговори
Ха ха преди 1 седмица
Мутрохотелиерите по морето ако искат да не ровят по контейнерите за някоя недоядена пица да запрятат ръкави и САМИ да си работят в хотелите и заведенията. Видя се че няма кой друг да се навие да им бачка за без пари. Само индианци от Амазонка не са "канили" в България да спасяват летния сезон. Великия бизнесмен да стои на рецепцията, силиконовата му жена в кухнята, синчето да носи куфарите и да сервира на гостите а глезената щерка да грабва метлата. Друг начин НЯМА...
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
:))Явно в Бг никой не иска да остане освен НПО и подобни, е що така. Апропо украинците, но те са по специални.:))
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 53 - Защото тези неща не са предназначени, да бъдат позлвани за жилища, а са вид инвестиционнен инструмент.
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 41 - Помощите, бате! А и не вярвай на тея "проучвания". Знаеш ли как се влиза "у маалата" за проверка? С ГДБОП и поне 15 патрулки, иначе не се получава. "Младите" са там, дорде се закачат за системата. После си взимат партакешите и точат, като купуват къщи из малките градове.
53
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами след като чужденци от бедни държави бягат, значи тук не е по добре от родината им. А какво да кажат българите, останали все още в Бг.
52
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Страната е пълно с изоставени хотели и други които тепърва ще фалират. В същото време до тях се строят нови хотели. В големите градове 30% от жилищата са празни. А продължават да строят нови блокове. Вече ги правят и без паркинги и градинки. Няма къде да спреш. По селата в планинските райони гледам и доста нови къщи нацвъкали. Изобщо българинът е луд за връзване. При тая провалена икономика и демографски срив той продължава да влага парите в тухли. За кой ги строите тия имоти?
51
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заплатата е 2000 лв. но после им удържат 1500 лв. за осигуровки, застраховки, квартира, за храна, липси, транспорт.. Това сме го играли на студентските бригади в САЩ.
50
0
 
30
 
! Отговори
Тихомир преди 1 седмица
Те пак много стоят. Хотелиерите да кажат защо ли се бутат да бягат! Жокер- Работата много, а парите малко.
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
аз се радвах на 500 лв на месец на морето преди. това ми позволи да спестя пари за няколко месеца и да замина в чужбина
48
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
според мен не им плащат по 2000 на месец. може би ги мотат със суми по около 1000 лв и дори и тях не им плащат
47
2
 
54
 
! Отговори
9 преди 1 седмица
Пробваха ромите, не се получи, пробваха украинците, не могат да ги съберат от плажовете. Сега пробваха непалци, индийци, индонезийци,бангладешци, киргизи и тем подобни...и при тях не се получи. Ако и сега не им светне, че тр да почнат да дават нормални заплати, а не само да лапат...
46
6
 
12
 
! Отговори
Чекмеджан от Банкя преди 1 седмица
Притеснява ме емиграцията и образованието на римляните. Ще ми вдигнат мизата за гласуване. За това по-добре да няма Шенген, да си седят тук, да работят с непалците за по 1000лв и да ми се радват като им предложа 50лв за глас. Така ще мога да ви управлявам още 15г и съответно да ви държа всички бедни и необразовани. Гарантирано от герб!
45
0
 
34
 
! Отговори
свобода за гълъба преди 1 седмица
Това го написах още като пуснаха новините, че ще наемат работници от 3ти държави. Вместо да плащат хиляди евро рушвет за нелегално минаване ей го легалния начин. Едни идват от пустиня и камънак и бягат с 200, други идват от гето и мръсотия и бягат още по-бързо. Пък ние се залъгваме, че живеем в бяла (европейска), че и правова държава.
44
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ганчовските мутрохотелиери помислиха, че ще наберат хора и ще ги експлоатират. Те знаят повече английски от тях. Ще си хванат шапките и в Англия, където нито някой ще ги гледа накриво, нито ще ги експлоатира и плаща малко. Немските хотелиери по цяла зима са на място, във Виетнам, Тайланд и са направили училища, обучават си кадрите на език, на етика. Ама къде ти, нашия зимата е с мутресата на почивка. Ще се занимава с обучения на персонал, той иска на готово.
43
0
 
11
 
! Отговори
До 41 преди 1 седмица
Миналата години излезе статистика според която между 40 и 50% от младите роми са напуснали страната!
42
3
 
22
 
! Отговори
NY преди 1 седмица
кво стана бе?!пилона май не е достатъчен и байраците по къщите и колите , ааа????манталитета, манталитета ви е сбъркан, га.нчовц.и!само като гледам как се шофира по издънените пътища тая страна и е достатъчно!а за другото да не говорим!

Спонсорирани публикации