Чужденците работници на морето бягат на Запад

В родината си изкарват по 100 долара, тука се мръщят на 1500 лв.
10 сеп 2024 11:10, Петър Бойчев
87
 Чужденците работници на морето бягат на Запад
Снимка Пиксабей

Чужденците от екзотични страни, наети да спасяват сезона в Слънчев бряг, масово напускат.
Най-често си тръгват индийците, които са с отличен английски и лесно си намират по-платена работа в други държави от ЕС.

Шестима киргизстанци, работещи на Албена, последно бяха върнати от границата. Управителят видял, че ги няма и се обърнал към отдел “Миграция” на МВР. Това е пореден случай по Българското Черноморие, при който наети от чужбина работници бягат или поне правят опит да избягат от България и да тръгнат към Европа.

Според източници от туристическия бранш това вече е масова практика. Те търсят път към Германия и скандинавските страни, но са доволни и на Полша, Чехия и Унгария.

“Има и такива, които са се цанили на работа в България, но се задържат само 2-3 седмици и после продължават към Западна Европа”, коментира председателката на Регионалната туристическа камара в Бургас Деляна Цонева.
По неофициални данни в Слънчев бряг работят около 3000 чужденци и от тях поне 300 вече са напуснали, преди да им изтекат работните визи за пребиваване у нас.

“Предполагам, че има разработен канал за прехвърляне на работници от България към Западна Европа. При нас най-много напускат от Бангладеш. Двайсетина дни преди да им изтекат визите си зарязват паспортите и повече никой не ги вижда”, коментира зам.- председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

Самият той е крупен хотелиер и се е опарил вече с 20 бангладешци, които го зарязали в разгара на сезона. В случая те са нарушили сключения трудов договор, затова ги грози вероятността да се сдобият с черен печат в паспортите.
Налбантов е категоричен, че правителството трябва да вземе отношение.  “Въпросът трябва да се реши на държавно ниво, защото тепърва ще ни трябват работници от чужбина във всички сфери. Слънчев бряг е на път да се превърне в целогодишен курорт с постоянна нужда от работна ръка”, коментира хотелиерът.

“В Албена това лято работиха 730 чужденци от общо 2100 души персонал. Назначихме ги с договори за 3 или за 6 месеца. За идното лято предполагам, че ще имаме нужда от още толкова. Не можем без тях. През сезона имахме проблеми с визите на персонал от Индонезия”, разказа Маринела Цанева, директор “Експлоатация” в курорта.
Въпреки че повечето гастарбайтери в родината си получават по 100 долара на месец, 1600 лева у нас им се вижда малко и предпочитат да ги удвоят в Германия, Франция, Италия и в скандинавските държави, използвайки България като трасе да се доберят до тях.

Гастарбайтерите работят на всякакви позиции независимо от националността си - хващат се като камериерки, бармани, сервитьори, администратори, хигиенисти, общи работници в кухня. Много малка част работят на по-високо платени позиции като готвачи например. От гастарбайтерите тази длъжност е поверена предимно на хора от Турция, които имат опит с изхранването на олинклузив в техните курорти, пише 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Водещи мобилна
Говори Москва: В 11 939 дружества имат участие руски гражданин или фирма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А защо не им слагат гривни за проследяване? И да живеят в лагери, които да нямат право да напускат. Само така ще ги задържат на работа.
20
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ми то само билета за самолета им е 1000 $ в едната посока, наистина ли си мислите че те идват тук да бачкат 3 месеца за по 1500 лева?
19
3
 
22
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 седмица
Да бачкат без заплати само за храна и покрив над главата,да им се отнемат паспортите и да се слагат GPS браслети с възможност за дистанционо взривяване!Това е истинска демокрация!
18
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Работодателите" изпуснаха питомното, за да гонят дивото, но с техният манталитет, това заслужават!
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В евроатлантизма печели само атлантизма.Питайте тези с Брекзит
16
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
не че нещо, ама това с вноса на работници от далечни дестинации не е нищо друго освен организиран канал за трафик, ще има да чакаме шенеген по суша още дълго време
15
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идват, мислят че 1500лв (840$) са много. След месец-два изилиза, че не стигат и дим да ги няма, като българските им колеги. Ама вече има интерне, и са писали у дома, и се е разчуло и от това село/град няма кой повече да дойде да бачка в хотелите/кръчмите.
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами то като студенска бригада с девиз "Работи и пътувай".. сигурно така ги навиват да дойдат в България. Работата в България ви отваря вратите за Европа.
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България стандарта на живот е като на държава от третия свят. Какво да правят тук? Емигрантите търсят място където да изкарват пари и потенциално да доведат и семейството си след време. Кой ще се установи да живее в изостанала и умираща държава като България? Тук всеки момент може да пламне война и да станем следващата Украйна. Затова всички бягат на запад а държави като България са единствено входна врата към ЕС.
12
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ъъъъ... Много се извинявам, малко съм глупав... Чета и не разбирам, тия хора работници ли са или роби?
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не иска в Тиквено-Прасешката Ко чи на. Дори и бежанците.
10
0
 
46
 
! Отговори
а сега де преди 1 седмица
Представи си какви условия предлагат нашите работодатели (робовладелци) щом и тия им бягат.
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че то българите бягат на запат, а какво остава за Индийци и бангладежци.
8
0
 
30
 
! Отговори
КАК СЕ СТАВА преди 1 седмица
" КРУПЕН ХОТЕЛИЕР " КАТО ВЕСЕЛИН НАЛБАНТОВ ?!
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шенген баце! Двор без врата.
6
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А пробвали ли сте да им плащате повече? Щото така избягаха вече 2 милиона българи за 35 години. Не се ли сещате, че всеки друг също би избягал?
5
0
 
33
 
! Отговори
Кон преди 1 седмица
Ей тоя манталитет - "давам ти колкото преценя - бъди доволен" е това, което гони и нашите и чуждите. То аз, ако вече съм мигрирал в търсене на по-добра икономика (т.е. направил компромис със семейство, приятели и роден край) естествено, че ще се опитам да максимизрам.
4
18
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Нали я виждате тая грозна азиатка на снимката от статията? Лицето й обяснява две важни неща,за които съм писал многократно. Ако я сравните с някоя еквадорка,например,ще видите,че става дума за едни и същи китайци,но с различни имена.Товс са гьок-тюрки,които евреинът Колумб закара в Юж.Америка,за дс довършат изконното наше Викингско наделение. Китайците са първо ц..и..г..а..н..и..т..е.. и от смешвнието им с черните се получиха евреите.Козьото изражение на евреите е от Китай.
3
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така и не разбрахте, че те не търсят работа тук, а само удобен път към запада. Какво да правят тук? Какво стана с ония непалци дето биле казали наужким, че тука е просто прекрасно ? Бегаха ли вече ?
2
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами да обявяват награда за главата на избягалите роби. Както в САЩ през 19 век.

Спонсорирани публикации