Силен инвеститорски интерес от Азия се насочва към Пловдив

Това стана ясно по време на Real Estate Business Forum на Imoti.net за града и региона
Обновена: 27 сеп 2024 14:07 | 27 сеп 2024 13:08, Красимир Ангелов
14
Силен инвеститорски интерес от Азия се насочва към Пловдив

 

Засилен интерес към двустайни и тристайни жилища имат купувачите на недвижими имоти в гр. Пловдив. Това стана ясно по време на срещата на Real Estate Business Forums 2024 в града, където експерти от имотния бранш представиха тенденциите и очакванията за пазара през следващата година.

От януари до август средната площ на продадените жилища в Пловдив е 86 кв. м, като сред основните причини за продажба са необходимост от финансови средства и излизане от инвестиция, а 47% от купувачите търсят имот за живеене и само 23% приемат покупката като инвестиция. Всичко това стана ясно от анализ на пазара в Пловдив, изготвен и представен от екипа на Имотека начело с Мариета Гаргова.

По време на форума на Imoti.net, Радослава Луканова от Пощенска банка информира присъстващите в залата, че средният размер на усвоен жилищен кредит е 102 хил. евро за страната, и 83 хил. евро за Пловдив. Началникът на отдел „Специализирани центрове“ допълни, че 69% е средният процент финансиране в Пловдив.

Изпълнителният директор на Клъстер Тракия икономическа зона, Катя Стайкова, също беше сред лекторите на бизнес форума на Imoti.net. Представяйки най-голямата икономическа зона в Източна Европа, Стайкова изненада аудиторията, като сподели, че се наблюдава засилен инвеститорски интерес от Азия, сред които е първият голям китайски инвеститор в област индустрия - за производство на автомобилни части.

В края на форума, Снежана Стойчева – организатор на Real Estate Business Forums и управител на Imoti.net, получи поздравленията на кмета на община Пловдив Костадин Димитров за усилията на екипа и възможността да бъдат представени иновации и добри практики за бъдещото развитие на града.

Следващата среща на Real Estate Business Forums 2024 ще се проведе на 1.10.2024г. в гр. Варна.

Бизнес дискусиите са част от проекта Real Estate Business Forums & Awards. Церемонията по връчване на престижните статуетки се проведе през месец май, като списък с всички отличени може да бъде разгледан – ТУК. Основната мисия на Real Estate Business Forums & Awards е да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите.

Генерален партньор на Real Estate Business Forums & Awards 2024 е Пощенска банка. Основен партньор е Имоти Премиер.  Проектът се организира с подкрепата на Unique Estates, New Estates,  Явлена и ЕРА Недвижими имоти, Caffitaly Bulgaria, DEVIN, Хипермаркети HIT MAX, shop.gladen.bg.

Институционални партньори на проекта са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Френско-българска търговска и индустриална камара, Международна федерация за недвижими имоти „FIABCI“, Камарата на строителите в България, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес и Камара на архитектите в България.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Пловдив
Още от Русия
Google с ограничения на нови акаунти за руски потребители
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Пловдив е най-презастроения и мръсен град в България.Никаква инфраструктура,много горещо лято и роми навсякъде.Хубава главна улица и прехвален капан който мирише на канализация.Какво ще търсят там азиатци не знам
12
0
 
0
 
! Отговори
Айше преди 19 минути
Маалата обичаме жици
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
Защо от Азия, а не от Европа? Риторичен въпрос...
10
0
 
0
 
! Отговори
Пак ли инвестиции? преди 58 минути
. . . първият голям китайски инвеститор в област индустрия - за производство на автомобилни части. . . Какво жици ли се търсят, защото китайците произвеждат електричарки не по лоши от западните при това много по евтини! Може би искат да строят нови мостове през Дунава и тунели през Балкана? Знаем ги вече тези инвеститори! Нашите вносни политици ни ги разказаха тези теми и вече знаем, но да подчертаем, че знаем само, нищо друго!
9
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 час
какъв интерес какви инвестиции идват мо-ше-ни-ци препират пари и изчезватне се хващаите на въдицата пример авиокомпания балкан
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Българите ще страдат много след няколко десетилетия когато чужденци изкупят земите и имотите на българите. В нормалните държави от САЩ като минем през Австрия и стигнем чак до Сингапур земята се отдава на концесия за определен брой години, а тук пак сме назад с материала. Какво по-българско от това да продадеш бащиното огнище за пари? Инвеститор трябва да е синоним на натрапник и не е похвално, че има такива, а е жалко и срамно. Преди 50г мъжете щяха да им бият по 2 шамара и да ги изгонят.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Какво ни интересува нас това у Каспичан :)))
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пфффф
5
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 час
България е ударила дъното официално всички преки чужди инвестиции се сриват но видиш ли некъв жалтур ша направи хале за токсични отрови и Гуми и Филибе ще се превърне в Тракийският Шанхай. Никой няма да дойде да си сложи парите в територия населени от пенсионери без квалифицирани работници и качествена инфраструктура. На Боко магистралката пропадна тая за Видин Новата смех
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Най-вероятно Ким и Си не знаят за този засилен инвеститорски интерес. Значи го няма.
3
2
 
1
 
! Отговори
Γладен брок преди 1 час
Глупости на търкалета . Европейската автомимудстрия затваря с това и токсични заводи в Плевен ,Враца , Мездра видите ли жълтите авточасти ша са търсени хората инвестират в Унгария ,Сърбия и Македония но богата с 200 от *** на Бойко еле па Филибето с наведените герберски кметчета може некоа баничарница за Гюзлеме да се отвори за друго забравете Комуняра Гергов Иска да ви обере до стотинка
2
1
 
9
 
! Отговори
:) преди 1 час
Търговски трик за повишаване на цените.... Вероятно миналата година са продали 2 жилища, тази са 4, което е 100% спрямо предходната.... Пълни измамници са тия брокери ама има и шарани...
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Тцъ тцъ тцъ глей ти... То с приказки ако стааше...