Колата се е напекла на слънцето? Трик сваля температурата с 10 градуса за 20 секунди

При липса на гараж или дебела сянка пред дома някои хитрини пестят нерви
19 авг 2024 07:07, Елка Василева
48
Колата се е напекла на слънцето? Трик сваля температурата с 10 градуса за 20 секунди
Снимка: архив, БГНЕС

Горещата вълна в България и на Балканите от седмици насам превръща качването в кола в истинско изпитание. Но има японска техника, която върши чудеса при охлаждане, пише Automedia.bg.

Гаранция, случвало ви се е безброй пъти: отивате да вземете колата, която сте оставили на открито по време на адски пек, и установявате, че температурата в купето далеч надвишава 45 градуса. Като бонус - и седалката, и воланът са напечени до невъзможност да ги докоснете. Спешно сваляте прозорците, отдръпвате леко гърба си от облегалката, за да не се изгорите, и чакате климатикът или климатроникът да ви дадат живителни сили. Но не, не всичко е толкова бързо, колкото бихте искали.

Има няколко начина да избегнете тази ситуация, за които сме писали многократно – паркиране на сянка, така че да я използвате максимално със завъртането на слънцето, оставяне прозорците отворени с по 5  сантиметра, използване на сенници или цяло покривало. Последното е отличен вариант, както показа проучване от 2022 година. Тестът трае 60 минути при 25 градуса температура навън. Кола без никаква защита се нагрява през това време до 43 градуса, а пластмасовите елементи до цели 77! Покрит, автомобилът вдига градусите, но съответно до 32 и 38!

Първо, сега жегите са доста по-големи, като тези 25 градуса изглеждат направо хлад. Второ, цитираните методи са трудно приложими в големия град за хора без гараж. Или пък на почивка. Знае се, че не е добре да надувате климатик, а да проветрите първо, като отворите вратите, за да излезе горещият въздух. Това също е доста бавно, макар и доказано ефективно.

Но идва невероятна помощ  от Япония! Преди няколко години тамошен учител разработва прост, но феноменален трик на вентилатора. В какво се състои? Спускате до долу прозореца до мястото на пътника отпред. Останалите са плътно вдигнати. Отивате до шофьорската врата и започвате енергично да я отваряте и затваряте! Така около пет пъти. Резултатът е смайващ!

Създава се засмукващ ефект, така че горещият въздух се изтласква всеки път, когато отворим бързо вратата си. Докато свежият въздух, който влиза през прозореца на пътника, заема неговото място (при 35 градуса тези дни не е топ свеж, но два пъти по по-добре от над 70 вътре). Този трик ви позволява да намалите температурата на колата с около 10 градуса за приблизително 20 секунди. Толкова са ви необходими, за да спуснете прозорец и да отворите вратата си пет пъти. Така че си струва да го приложите на практика.

След като влезете вътре и потеглите, можете да пуснете климатик при напълно затворени прозорци, за да охладите купето възможно най-скоро. И няма да навреди, ако включите рециркулацията на въздуха през първите няколко минути. Така климатичната система ще вземе същия този въздух, който вече е поизстуден, за да го охлади още повече.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
12
 
! Отговори
L. преди 4 седмици
Пълна глупост е това. В колата е 50 градуса, навън 30. Ако вкараш външният въздух вътре - да ще се смъкне темпераурата и с 20 градуса, но за половин минута. После пак 50.
19
11
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 4 седмици
Сега ще ви кажа как да си охладите колата много бързо . За целта - целия ден се яде боб и зеле .Като влезеш в колата - пърдиш яко и цялата жега излиза навънка .
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз на хора които си удрят зaднuцuтe пред публика под формата на състезание,вяра нямам.
17
4
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 седмици
3лелка пак е пияна! Наздраве!
16
13
 
10
 
! Отговори
Генялни са Японците преди 4 седмици
Не са като про с тите български милицюнери които те дават затъмняване на предни стъкла това е запазено само за Ушеф и мутрите сътрудници на мвр и службите които ги чака на Кулата да ги покрие че Византийците ще им го сложат у българските Пи 4 ки.
15
6
 
37
 
! Отговори
Скобарски преди 4 седмици
Нашите 25годишни коли,няколко пъти да я направиш тая процедура и ще им откажат механизмите
14
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И да смажете пантите, че да не ви излезе по скъпо.
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
100% някой мързелив редактор от тази измислена медия и дал на детето си което е около 7ми клас, да напише тази статия
12
5
 
14
 
! Отговори
Прочетох по диагонал преди 4 седмици
за пореден път ми става ясно, че като видя заглавие за японско или британско изобретение или хитрост трябва пропусна. Последния път когато кликнах на статия за японска система за намаляване на месечните разходи ми се счупи тbnомера. Системата се изразяваше в това да си записваме в две колони всичко най-необходимо и всичко останало... гениална система!... а дали японците знаят, че у нас се практикува на ум от векове?
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колко много текст за да проветриш с вратата, къде баща ми го правеше преди 30 години.
10
1
 
18
 
! Отговори
леле леле преди 4 седмици
и за тази статия Ел,,,,, е взела пари
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз си пускам климатика в колата от смартфона няколко минути преди пътуване.
8
1
 
15
 
! Отговори
Джамбазина преди 4 седмици
А нагретият интериор, който не можеш да пипнеш от горещина, дали няма за две секунди пак да нагрее "новият, току що влязъл" въздух:)
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
България ще се оправи, само когато спрат да пишат глупости по форумите като номер 1. Тоест никога.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Има логика това с прозореца и вратата.
5
5
 
28
 
! Отговори
Британски учЕн преди 4 седмици
Пуснете си климатика.
4
9
 
28
 
! Отговори
проф. Магарев преди 4 седмици
Хващате цялото семейство+дядо и баба, всеки хваща по една врата+преден и заден капак и започвате по команда здраво отваряне и затваряне. Ако спешно дойде линейка, им казвате, че проветрявате колата... Ако не ви повярват, набеждавате бабата за инициатор и те прибират само нея... Все пак е понеделник-кофти ден и ще ви влязат в положение... Макята им на японците, ряпи да хрупат...
3
1
 
29
 
! Отговори
Силно заинтригувАна преди 4 седмици
Може ли и трик, който сваля с 20 градуса, за 40 секунди, ще изчакам?!
2
2
 
19
 
! Отговори
Милен преди 4 седмици
Е за какво да сваляш отсрещния прозорец (контакт да даваш, па копчета да натискаш). Отваряш малко някоя врата и с някоя друга врата смучеш.
1
18
 
51
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 седмици
Гледай ти какви неща измислят японските учители! А нашите учители питат само кога ще им вдигат пак заплатите.Друго нищо не ги интересува.