Арестуваха петима за имотни измами

Групата действала в София и Бургас, нанесла щети за над 1 млн. лв.
16 сеп 2010 15:10,
17
Арестуваха петима за имотни измами
Снимка: БГНЕС

Петима мъже, занимавали се с имотни измами, са задържани при специализирана полицейска операция на територията на Бургас и София, съобщиха от МВР.

Акцията е проведена на 14 септември. Всички задържани са криминално проявени.

Участвали са в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на документни измами за придобиване по престъпен начин на недвижимо имущество и последващата реализация на тези имоти чрез покупко-продажба.

Организатор на документните престъпления е 39-годишен мъж с инициали З.Д. Той и съучастниците му прилагали различни схеми и придобивали неправомерно, а после продали и ипотекирали множество чужди недвижими имоти.

При всички извършени измами групата е използвала различни неистински документи (лични карти, пълномощни, печати на нотариуси и др.).

В повечето случаи при изповядването на сделката се явявали хора с фалшиви лични карти с данните на съответния собственик на имота.

Така истинските собственици губели имотите си без изобщо да подозират какво става.

Жертвите са били предимно възрастни хора, самотно живеещи, алкохолнозависими без роднини и други подобни социално-уязвими групи.

Собственик на четири апартамента и един магазин на ул. „Иван Богоров” и ул. „Цар Симеон І” в Бургас е бил принуден да прехвърли собствеността на имотите си върху един от членовете на групата.

Тъй като два от имотите са били в съсобственост с майка му, е използвана жена с фалшива лична карта, която да се представи за нея при изповядването на сделката. В последствие синът бил принуден да напусне Бургас.

При друг случай с продажбата на два апартамента в централната градска част на Бургас отново е използвано фалшиво пълномощно и пълномощник. Собствениците са възрастни сестри, без живи роднини.
 
Част от имотите били непродаваеми, тъй като са обитавани от реалните им собственици, които и не подозирали за извършваните измами. Престъпната група ги е ипотекирала пред банки, за да вземе пари в наличност. За осъществяване на тази измама отново са ползвани фалшиви пълномощни и лични карти.
 
Към момента по петте дознания за измами с цел усвояване на средства от престъпната група, общата стойността на нанесените щети надхвърля 1 млн. лева, от които 300 000 лв. са от банкови кредити.

Предстои назначаването на експертиза, която да установи точния размер на щетата.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: полицейска акция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
0
 
! Отговори
един българин преди 13 години
Та тя цялата ни държава е от куки/ченгета/,а те да не краднат - нема как...?! А имотните измами са една от апетитните хапки за по-интелигентни бандити - куки или гангстери,все едно е.Но за тях се иска и малко интелект.Че и дупе да имаш - да те не е страх,че като те барнат от службите - к**ът в *** ти ще е гарантирано голем.Ама то който го е страх от мечки,не ходи в гората! А измамите винаги ги е имало,има ги и ще продължат.И е така,защото има заинтересовани другари. Парата*** фукарата !
15
2
 
0
 
! Отговори
от София преди 13 години
ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ КАКВО ПРАВЯТ ВЪЛЧИНКОВИ !!!...
14
2
 
0
 
! Отговори
Турчин преди 13 години
Ту асъл бумът от имотни измами ще гръмне, след като изгонените турци си възстановят българското гражданство. Наскоро в Русе един общински съветник беше тръгнал да строи на парцел собственост на туркиня от Анкара. Та такива измами са хиляди. Това е и причината за възпрепятстването на българските турци да си възстановят гражданството. Българските големци заграбиха земите на турците и сега правят всичко възможно да ги държат далече от родните им места.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Време е да застрелят един КРАДЛИВ нотариус, за да се стреснат другите.
12
2
 
3
 
! Отговори
везни преди 13 години
Какви акции бе господа,какво сте хванали - нещата се случват отдавна отдавна и никой не е осъден Какво да си мисля-мисля си,че нито предледвате този род измамници,нито ги ловите А ЗАЩО-КАЖЕТЕ ВИЕ
11
2
 
9
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
Що за нотариус е тоя като не може да различи фалшива от истинска лична карта ?Не мислете че престъпниците са *** Винаги отиват там където знаят че ще им мине номера Как ще видиш фалшивата лична карта която е поставена в тлъста пачка ?
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВСИЧКИ МОШЕННИЦИ СА СВЪРЗАНИ С НОТАРИУСИТЕ
9
2
 
7
 
! Отговори
Муньо Кинтата преди 13 години
Сделка, която е извършена с фалшиви документи или процедура ТРЯБВА да се счита за невалидна и потърпевш от нея да е този, който е участвал в нея, а не ЗАКОННИЯ собственик на имота. Откъде-накъде някакъв ***, на който са му "продали" нечий имот с фалшиви документи ще има претенции към него. Да е проверил преди това от кого го купува, какво купува, как го купува и т.н.
8
2
 
8
 
! Отговори
zhikan преди 13 години
това е защото нотариусите са излишни,никъде в Европа няма нотариуси!!!Аз 1000 коли съм купил в цяла Европа и никъде не съм минавал нотариус.Правим си договор със собственика и си идвам в бг с колата!!!Ама ние тук нали сме много отворени трябва да си платим и на нотариусчето щото имаме много пари!!!
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
П*тешки ни е народа и такива като вас със Росенчо ...
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до Росен: Росенчо, ти т*п ли си? Хората са написали, че въпросните използват подправени пълномощни и лични карти! Ако аз дойда при теб с личната карта на някой друг, но с моя снимка, или с нотариално заверено пълномощно с фалшив печат как ще разбереш /ако си нотариус или адвокат и искам да ми направиш сделката/?
5
2
 
12
 
! Отговори
хан Крум преди 13 години
Путешки са ни законие, ей за тва. Знам, че ще бъда изтрит, но не се стърпях. Сори :)
4
2
 
9
 
! Отговори
Величка преди 13 години
Когато от "Господари на ефира" показаха как нотариус продаде колата на президента на републиката, казаха, че нотариусите не са длъжни да се интересуват от предишните собственици. Те просто изповядват сделка и си прибират парите. Тогава кой да ги съди за издаване на документи, с които се вършат измами ?
3
2
 
3
 
! Отговори
d преди 13 години
еми защото не са арестувани бе,как защо?
2
6
 
1
 
! Отговори
hrana za vsi4ki преди 13 години
от де знаеш, че не са
1
2
 
27
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
А защо не са арестувани адвокатът и нотариуса които са изготвили и финализирали сделката? Те сигурно нищичко не знаят ? Само са си прибрали хонорарите АЙ СИКТИР БЕ НИЕ ДА НЕ СМЕ БУДАЛИ!