Престъпността намаляла, разкриваемостта скочила

Според МВР криминогенните фактори са безработицата и обезлюдяването
49
Престъпността намаляла, разкриваемостта скочила
Снимка: Impact Press Group, архив

107 870 престъпления са регистрирани в България през 2015 г. Общата регистрирана престъпност намалява с  5,4 % спрямо 2014 г. (114 004 регистрирани), и с 1,7% спрямо 2013 г. (109 744 регистрирани).

Нивото на разкриваемост се е увеличило с 4,4 пункта спрямо 2014 г. до 42%.

Това става ясно от данни на МВР, цитирани в Доклада за прилагане на закона и за дейността на разследващите органи и прокуратурата през 2015 г.

Доминират престъпленията против собствеността, които са 54,5% от общия брой престъпления, следват общоопасните с относителен дял 22,5%, икономическите - 10.5%, а тези против личността са 3,9%.

По-малко от една трета от посегателствата срещу собствеността са разкрити през миналата година, като все пак това е подобрение спрямо предходната година. Регистрираните грабежи са 784, а кражбите  – 14 818.

За тригодишния период се отчита намаление при регистрираните подвидове кражби – т. нар. джебчийска, взломна, домова, от офиси, от магазини, на части и вещи от МПС, както и на тяхната разкриваемост.

Посегателствата спрямо МПС нарастват със 7.6% и с 11% спрямо предходните две години.

От регистрираните 11360 икономически престъпления са били разкрити 3658 или малко над 32%.

С по-висока от средната разкриваемост са престъпленията против личността – 47,2%.
 
Като основни криминогенни фактори се посочват високото ниво на безработица, концентрацията на населението в големите градове и обезлюдяването на малките населени места.

"Със значителна степен на вероятност тези фактори ще запазят интензивността си, поради което криминогенната  обстановка няма да се промени съществено по отношение на битовата престъпност, особено в областите с  по-слабо икономическо развитие. За успешното противодействие на този вид престъпност е необходимо увеличаване на полицейското присъствие и въвеждане на системи за видеонаблюдение”, посочват авторите на доклада.

Според тях процесите в Близкия Изток могат да доведат до активизиране на трансграничната престъпност по линия на незаконно превеждане на лица през границата, трафик на хора и наркотици, контрабанда, изпиране на пари и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: МВРпрестъпност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
искам да попитам пиленцето дето е на 46 години и един ден трудов стаж няма докога мисли да се подиграва на нормалните хора известни с други прякори пиленце не гледаи канчето на другия а гледаи в твоето
39
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
искам да попитам пиленцето дето е на 46 години и един ден трудов стаж няма докога мисли да се подиграва на нормалните хора известни с други прякори пиленце не гледаи канчето на другия а гледаи в твоето
38
0
 
1
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
миналата година в Испания безработицата намаляла с около 400 000 души , но с половин уста казаха че 500 000 са напуснали страната ..... Та същото и в БГ -всяка година населението се топи с 50 000 -нормално да намаляват и други неща --безработни , престъпност ..... само загиналите по пътищата се увеличават
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не познавам човек, който полицията му е върнала колата или е задържала човекът обрал апартамента му. От пряк опит знам как действат във втория случай - дори не ме викнаха да ме разпитат, аз трябваше да ги търся и резулата беше нулев въреки че се знаеше кой е.Предлагам ако с/у вас е имало престъпление и е било разкрито да напишете коментарСЪГЛАСЕН СЪМа ако не е билоНЕ СЪМ СЪГЛАСЕН Нека да видим колко ще са съгласни. Аз лично НЕ СЪМ СЪГЛАСЕНс тази статия
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pak gluposti na tyrkaleta
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вчера четох статия как 2 *** се прибирали в България и си купили 2 стека чигари от безмитния на границата. На Централна гара директно ги арестували, неправомерно.Резултата - 2 ареста на "контрабандисти" в статистиката, и 3000 лева обезщетения за неправомерен арест платен от данъкоплатецаЕ такава им е цялата работа на полицията, там са само корумпирани и некадърни тумбаци с мнооооого малки изключения
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цирк ГЕРБ....
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахахахахахааххахахаЧакайте бе изборите са далече, от ран започна кампанията. В Раднево пък вобще никой не е нападан ще излезе
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докога ще лъжете хората, ако беше вярна стъкмистиката на МВР, досега престъпност не трябваше да има,като вземем в предвид, че всяка година по ончетите на МВР намалява с 5% минимум.А горките пенсионери продължават да бъдат избивани методично от джипсита.
31
0
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 8 години
Те да не си вземат и къщите с тях, барабар и със земята? Статистиката не ме грее особено, даже смятан, че е преувеличена. Като всяка една статистика в България - кух документ.
30
0
 
7
 
! Отговори
Неразбрал преди 8 години
как обезлюдяването повишава престъпноста? На една обезлюдена територия с нула жители кой ще извършва престъпления?
29
0
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 8 години
Не забравяйте, че шефката на МВР по професия е статистик. В този случай прави добре статистиката с професионални номера, за съжаление като шеф на МВР е кръгла нула и дори отрицателна величина, статистически погледнато, без шашми!!
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А знаете ли че имат устна заповед да не регистрират престъпленията в които има замесени галеници на БХК,освен в случаите когато много се разсмърди, като в Раднево ? Уж постоянно реват че много работят,много са стресирани, служители не достигат,а то какво се оказва, престъпността намаляла. Че какво работите тогава? Въртят синджира по цял ден и чакат заплатите накуп.
27
0
 
7
 
! Отговори
Колев преди 8 години
Тиква по гръб не пада.
26
0
 
12
 
! Отговори
opps преди 8 години
Престъпленията на онези с трите звездички/***/ не се и завеждат вече...Другото е ако се броят протестиращите срещу тях в Раднево за престъпници...Намаляха защото ги спират извън града... То на новите избори ще си проличи... Някой пак ще вдига кръвното...
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ха ха ха ха...;Dмерси!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как се познава упадъка на една Държава. Полицаите са корумпирани. Съдиите са корумпирани. Убийства се извършват от рецидивисти. Това е признака че държавата е в упадак и докато не се промени радикално нещо в тази държава няма да се оправи. За справка историята.
23
23
 
0
 
! Отговори
ПАК АНКЕТА преди 8 години
Като наблюдавате живота около вас , смятатате ли ,че престъпността е намаляла ???ДА +НЕ -
22
1
 
13
 
! Отговори
Балтона преди 8 години
Тука и най-върлия гербаджия няма да се съгласи с тази информация.
21
0
 
6
 
! Отговори
вече преди 8 години
До Хубав вицНа там върви!