Камион разтоварвал отровни отпадъци на депо край Свищов

Има близо 200 т канцерогенната обработена шлака от олово
8
Камион разтоварвал отровни отпадъци на депо край Свищов
Снимка: Булфото, архив

Полицията в Свищов е задържала камион с опасни отпадъци в района на бившето СМК на изхода на града. Акцията е проведена след сигнал на граждани до местната управа. Товарният автомобил е собственост на монтанска фирма за производство на акумулатори, а шофьорът е арестуван.

Още в сряда вечерта кметът Генчо Генчев е бил на мястото в имота, който е общинска собственост. Там еустановил наличието на силно канцерогенната обработена шлака от олово, използвано за производството.

"Изхвърленото е над 150-200 тона, все още не знам колко е загробеното количество. Намесен е свищовски бизнесмен", каза пред "24 часа" кметът Генчо Генчев.

Нелегалното депо за отрови е в урбанизираната територия на града, но далеч от жилища и обществени сгради.

Въпреки това става дума за фини прахови частици, които са много опасни и могат бързо да се разнесат, притесняват се от местната управа.

По първоначална информация през последната седмица всяка вечер пристигали по два камиона. Изсипвали канцерогенните отпадъци, след което в малките часове багери ги загробвали.

Достъпът до мястото е ограничен. В четвъртък работеха екипи на областната екоинспекция, полиция, прокуратура.
Извършват се оперативни действия, а по случая е образувано досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Тровят с вода Свищов преди 6 години
Свищов се отравя НАГЛО ПРЕСТЪПНО чрез ВиК.ВМесто питейна лечебна вода терористи контролиращи ВиК И РЗИ тровят с хлор токсични канцерогенни разтвори всички граждани и студенти..Жертвите имат видими белези на подпухвания и смъртна бледост.Кмета да изгони ВиК от община свищов и да въведе извънредно положение.Отровените измират от скоротечен рак,инсулти ,инфаркти..Рака идв аот разтворени с натриев хипо хлорид пост чернобилски *** от водопроводната мрежа
7
0
 
2
 
! Отговори
д-р Исня преди 6 години
делото не е ли срещу неизвестен извършител
6
1
 
12
 
! Отговори
Диотър преди 6 години
Такива мафиоти заслужават присъда за предомишлено убиство. Такава наглост и безхаберие е нечовешка. Дали се замислят че това всичко отива във водата и на масите ни? Разпространява се на стотици километри. Без пречиствателни станции или с такива, който ме работят.. всичко сме онречени на болести и смърт. РИОСВ да се задейства, защото това е ГЕНОЦИД!
5
0
 
19
 
! Отговори
АСЕН преди 6 години
Чудят се, дали да ги глобят 10 000 лв. или само да им се скарат на Монбат рисайклинг ЕАДАз ако изсипя 100 тона отрова, ще ме вкарат в затвора......нищо, така ще сме. Затова ще умираме от рак и децата все болни.
4
3
 
5
 
! Отговори
fAKE NEWS преди 6 години
фирмата е Герберска софийскаЕко трейдинг къмпани занимава се са сечене на дърва също
3
1
 
3
 
! Отговори
отец Онуфри преди 6 години
"Там еустановил наличието на силно канцерогенната обработена шлака от олово, използвано за производството."Не разбирам как шлаката е оБработена? Може би става въпрос за оТработена. Простено да ти е, Камелия!
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо никой не смее да спомене името на фирмата-нарушител? Двамата братя-меринджеи да не са под чадъра на властта?
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Изхвърленото е над 150-200 тона, все още не знам колко е загробеното количество. Намесен е свищовски бизнесмен" Бизнесменът е за доживотна присъда, но най-вероятно ще е условна.