Задръствания и фалити, ако върнат границите в Шенген

ЕК решава за възстановяването на паспортните проверки
4 май 2011 07:00,
86
Задръствания и фалити, ако върнат границите в Шенген
Снимка: Reuters

Шенген ще стане като бариера на жп прелез – границите ще могат често да се вдигат и връщат, предизвиквайки сериозни задръствания и проблеми за пътниците, ако днес Европейската комисия откликне на искането на Франция и Италия за възстановяване на паспортните проверки.

Двете страни, подкрепени и от други членки на Шенген, настояват за реформи в зоната за свободно движение, които да им позволят повече гъвкавост при извънреден имигрантски наплив.

От началото на годината над 25 000 пришълци, главно тунизийци, пристигнаха на италианския остров Лампедуза. За да си реши проблема, правителството на Силвио Берлускони, издаде нареждане пришълците да се  снабдят с шенгенски визи, купи им билети и ги качи на влакове за Франция, която е крайната им цел.

Това пък вбеси Париж и той едностранно възстанови граничните проверки и заплаши да затвори границата с Италия. Френският президент Никола Саркози заяви, че ако Шенген иска да оцелее, трябва сериозно да се промени.

За откликне на кризата, Еврокомисията ще огласи по-късно днес указания за по-добро прилагане на безвизовото споразумение. Комисарят за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом трябва да обяви мерки, които според очакванията ще засилят влиянието на Брюксел върху прилагането на Шенген – който досега се движеше от страните членки.

По-специално мерките предвиждат промени в издаването на визи, в действията при извънредни обстоятелства, както и по отношение на бежанците. Указанията няма да се отнасят до приема на нови членки в Шенген.

Най-интригуващата част от документа е свързана с условията, при които ще се извършват паспортни проверки по вътрешните шенгенски граници. Те не съществуват в момента, освен ако страните докажат, че съществува опасност за обществения ред.

Тази мярка може да е само временна и да действа на ограничен участък от границата. На практика обаче разполагането на граничари може да стане едностранно и без да се иска съгласие от Брюксел, ако това се налага от извънредни обстоятелства.

Парламентът е доста критичен към италиано-френското искане.

"Изобщо възможно ли е възстановяване на граничните проверки?”, възкликна учудено по време на изслушване в правосъдната комисия  холандският либерал Ян Мулдер.

Граничните съоръжения са демонтирани в Западна Европа преди повече от 20 г. Според него връщането на паспортния контрол ще предизвика нечувани задръствания по холандско-германската граница, които донесат огромни загуби на бизнеса и главоболие на пътниците.

Социалистът Клод Моралес пък обвини правителствата, че макар да твърдят, че са претоварени от прииждащите от Африка хора, продължават да блокират приемането на обща политика за бежанците. Християн-демократът Карлуш Коельо настоя новият механизъм да е по-прозрачен и по-взискателен към страните, които вече са в Шенген, а не само към кандидатите.

Връщането на проверките по вътрешните граници е крайна мярка, но тя е изпълнима, заяви представител на Еврокомисията пред депутатите. Той поясни, че насоките, които ще бъдат огласени по-късно, целят да се замени възможността за едностранни действия с „общностен подход”, при  който решенията ще се вземат колективно, а Брюксел ще получи правото да вдига или пуска бариерата вместо страните членки.

Такава промяна ще позволи решенията за ограничаване на свободата на движение да се атакуват пред европейския съд. Сега те не могат да се оспорват.

След като в петък президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу допусна, че връщането на паспортните проверки по вътрешните шенгенски граници е напълно вероятно, пред ден стана известно, че Брюксел е поискал обяснения от Рим и Париж за действията им покрай кризата с тунизийските имигранти.

Рим трябва да поясни на колко хора са издадени шенгенски визи, позволяващи законен престой в 25-те шенгенски държави, как е установена тяхната самоличност и националност и как ще се процедира с тях, след като 6-месечните разрешителни за престой изтекат.

Париж трябва да изясни въпроса за честотата и за местата, където Франция е върнала едностранно граничния контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
13
 
48
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
А ние аха да везем "у шанген"...Борисов, върви си с мир!
59
8
 
44
 
! Отговори
an преди 13 години
EVRO SAUZA ZAPO4VA BAVNO, NO SIGURNO, DA SE RASPADA.TOVA E SA6TOTO, KAKTO EDNO VREME, KOGATO SA ZAPO4NALI DA STROQT VAVILONSKATA KULA. MIRAJ NA SRED PUSTINQTA. NQKOI MNOGO UMEN 4OVEK GO E KAZAL.VSQKA JABA DA SI ZNAE GIOLA.
58
10
 
46
 
! Отговори
До gtf преди 13 години
Виж сега...*** са дефект, който с умна политика, можем да преврънем в ефект.Шенгенската зона е ефект, който Западните европейски страни, за нас ще го превърнат в ОГРОМЕН ДЕФЕКТ! Всичката тази ***, ще идва тук. Това е истината. Ако влезем в шенгне, нашите *** ще отиват там, и ония с както последният път ще им дадат по 300 евро, и обратно в България.
57
8
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблемът не е само в това,че идват емигранти от Азия и Африка и ползват на готово благата и придобивките на европейските държави.По- голям е проблемът,че те носят със себе си друг манталитет,други религии,и държат да ги внедрят в Европа.Искат да ползват благата на запада,но да му наложат своя начин на живот...Не може да бягаш от Мароко (примерно),а да искаш да живееш в Италия както си живял в Мароко..Защо бягаш тогава?..
56
12
 
41
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
УСПОКОЕНИЕТО Е ЧЕ Кенефия е готова. Щом Кенефия е готова шенгена си е е*ло ****ата
55
8
 
58
 
! Отговори
gtf преди 13 години
до 53че кой ще иска да идва тука - държавата с най-ниски доходи ? Единствено може да спечелим, като изтикаме *** на запад - и без тва за сега само философстват, че не сме ги интегрирали. Като се сблъскат с *** крадливи, мързеливи орди много бързо ще запеят друпа песен.
54
11
 
62
 
! Отговори
Култоролог преди 13 години
За мен най-голямата грешка на съвремения човек е смесването на расите и религиите! Да, ставаме за комшии,но да живеем в един дом просто не се връзва от еволюционна гледна точка! Тоест, много сме различни.
53
11
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Заради ***, амуджи и *** разни са всички тия проблеми. Роят се като мравки и са плъзнали по цялата планета! Ще дойде време или ние или те и от там, ще започне Третата световна война, заради тия мюсюлманско-*** *** по цял свят!
52
11
 
56
 
! Отговори
Понятията преди 13 години
Нека направим една кратка лекция за основни понятия, които не трябва да се бъркат:ЕВропейски съюз(ЕС)- Политическо и икономическо обединение от европейски държави. Има ли европейски държави, които НЕ са членки на Европейският съюз-Да има, например Норвегия, Швейцария и други. България е страна членка на Европейският съюз.Еврозона- Група държави, в които официалната платежна валута е ЕВРО. Има ли страни членки на Европейският съюз, които НЕ са в Еврозоната- Да, има това са Великобритания, Швеция, Дания, България и други. Ако България влезе в Еврозоната, ЛЕВЪТ ще изчезне, като валута, както изчезна дойче-марката, френският франк, италианската лира, гръцката драхма и други.Шенгенското визово споразумение- Договор между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система.Има ли Европейски държави, които са членки на Европейският съюз и не са в Шенгнен-Да, има това са България и Румъния. Има ли държави, които НЕ са членки на Европейският съюз, но прилагат Шенгенският визов режим-Да и такива има, това са Норвегия и Швейцария. Великобритания ЧАСТИЧНО прилага, Шенгенското споразумение, т.е. англичаните ИЗВОЮВАХА правото си, на собствени рестрикции по отношение на визовият режим.Има ли държави, които искат да излязат от Шенгенското споразумение-Има, много са, за сега Франция и Италия искат напрактика подобно нещо.Извод: Не ни трябва никакъв ШЕНГЕН!
51
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мен ме дразни това, че Френсетата искат да става винаги както на тях им се иска. Нещо малко да не им харесва и край значи! А иначе беше едино напъване за Лисабонския договор. Сега като го подписаха всички, най-силните пак си правят каквото си искат и съсдават изключения по тяхно осмотрение. А в Европата уж всички имали равни права, ама едни били по-равни от другите. Това ми напомня на нещо друго ...
50
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Един е въпросът: Берлускони защо не натовари *** на кораб и обратно у Африката, щеше по-евтино да му излезе и нямаше кой знае какви скандали да избухнат. Най-много някоя хомо-правозащитна организацийка със съмнителни цели и финансиране да се развряка и това е. Никой не може да обвини ЕС, че не е приел ***, само защото са се изсипали на бреговете му и са нарушили успешно границите му.
49
9
 
52
 
! Отговори
Stefi преди 13 години
Не случайно сме създадени различни раси и нации, обитаващи различни континенти, имащи различни култури и степени на развитие. Не, че някоя е повече от друга, просто сме различни. Против самите нас и против природата е да се обединяваме по този изкуствен начин. Химията няма да се получи. Ако Светът иска нова фаза в развитието си според мен би трябвало да се насочат усилията против глада, войните и насилието. Взаимопомощ и уважение, но всеки в собствената си държава
48
8
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Франция и Италия имат реален проблем, който тези в Брюксел не искат да проумеят. Европейците берат плодовете на псевдохуманизма и глупостта си, години ги приемаха, бивши колонии били, не знам какво били, нас *** не могат да ни излъжат какви са. Аз съм за Европа без граници, но за европейците, ние си плащаме за тази екстра и в това е смисълът, а не всеки да идва наготово от където се сетят. Знам че не им е хубаво там, ама да бягат в Дубай, в Кувейт, в Сауди Арабия, те са си близки културно
47
8
 
36
 
! Отговори
коментара на Мери преди 13 години
Това е най-смисления коментар, който обобщава факти, мисли и открива истината.
46
9
 
39
 
! Отговори
ТВАНТИ преди 13 години
ДО 2 ГОДИНИ ЕС РЕСПЕКТИВНО И ШЕНГЕН ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ !
45
10
 
43
 
! Отговори
Кофражист преди 13 години
Най-добре да се построят нови стени като берлинската.
44
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега вече се виждат демократичните закони в действие.Наплива от емигранти към Запада става некотролируем,и всяка страна се опитва да прехвърли от товара в друга.В един момент ще бъдат принудени да си кажат в прав текст,че не приемат повече емигранти.В по-късен момент ще си кажат и истината,че не са способни да се справят със ситуация,която сами предизвикаха....Европа бавно,но сигурно се превзема от емигрантите с друг манталитет, култура и ценности...
43
9
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-доброто си е БЕЗВИЗОВ режим но с ПАСПОРТЕН КОНТРОЛ. Така криминални няма да могат да бягат и/или да проникват. Също терористи, финансови измамници и нелегални имигранти. Не ни трябва ШЕНГЕН. Махнахме телените огради по Турската граница и сега се "радваме" на шапа!
42
9
 
40
 
! Отговори
! преди 13 години
Значи Берлускони не може да си опази границите, и праща тунезийците към Париж, а в крайна сметка пак ние ще го отнесем.
41
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да взимаме пример - товарим има няма 100-200 хил цигана на влаковете и ги разпращаме из европата!!!:))))