Последно от ЕК: Туризмът ни е по-важен от US визите за българи

Брюксел отказва да наложи визи за американците. Защо?
Обновена: 15 дек 2016 07:16 | 15 дек 2016 07:00,
153
Последно от ЕК: Туризмът ни е по-важен от US визите за българи
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия обяви, че няма да предложи въвеждането на временни визи на американците, които искат да посетят ЕС, като ответна мярка срещу отказа на Вашингтон да премахне ограниченията за българи, румънци, поляци, хървати и кипърци.
 
"Разберете, не става въпрос само да приемем решение, а да отчитаме негативните последици от него", заяви еврокомисарят за вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос в Европейския парламент в Страсбург късно в сряда вечер.
 
Той съобщи, че ако Брюксел предприеме действия срещу американците, както го задължава европейското право, това ще доведе незабавно до налагане на визов режим за всички европейски граждани.
 
"Ще е трудно да обясним на милионите европейски граждани, които ежегодно пътуват до САЩ, че действията на ЕС са били оправдани", посочи еврокомисарят.
 
Той заяви, че връщането на визите ще доведе до намаляване на американските туристи в Европа с 22% и загуби за европейската икономика от 6,8 милиарда евро годишно. 140 000 души, заети в туризма, ще загубят работата си. От това най-много ще пострадат Италия, Испания, Франция, Германия и Полша, добави Аврамопулос.
 
Еврокомисарят обясни на депутатите, че последните разговори с Вашингтон не са показали никакъв напредък и обеща въпросът да бъде поставен и пред новата администрация на Доналд Тръмп, веднага, след като той встъпи в длъжност. Тъй като никоя от 5-те държави, които още имат визов режим със САЩ, не изпълнява изискванията за процента на отказите, облекчаването на режима ще зависи от волята на американския Конгрес.
 
Дебатът в Страсбург беше предизвикан от устен въпрос от парламентарната комисия за гражданските свободи и вътрешните работи. Нейният председател Клод Мораес обясни, че Европейската комисия е била задължена да предложи временните визи още на 12 април, но не го е направила, а е използвала процедура, за да отложи решението си. То е било отложено повторно на 7 юни. Неговият колега Хуан Фернандо Лопес Агилар заяви в залата, че следващата американска администрация ще влоши още повече проблема с отпадането на визите за гражданите на България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър, и затова въпросът не бива да се отлага. Той заплаши Европейската комисия, че парламентът ще я даде под съд за неспазване на задължението ѝ да съблюдава европейското законодателство.
 
По време на дебата се изказаха и 4-ма български евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС. Социалистите и ГЕРБ си отправиха взаимни критики за неглижиране на проблема.
 
Според европейското право от 1 януари 2014 г. в ЕС действа механизъм за реципрочност, чрез който се цели да се гарантира, че гражданите са обект на еднакви условия, когато пътуват до държави, които не са част от Съюза, като гражданите на съответните държави. По силата на механизма София информира Брюксел на 12 април 2014 г., че този режим не се спазва по отношение на САЩ и Канада. Еврокомисията имаше една година да реши въпроса и след като неуспя, трябваше да предложи въвеждане на 2-годишни визи за американци и канадци, пътуващи за ЕС.
 
Въпросът с Канада отпадна след подписването на търговското споразумение СЕТА. България и Румъния се съгласиха то да бъде прието, след като Отава обеща да въведе от 1 декември 2017 г. безвизов режим, а за притежателите на американски визи или за хората, които са посещавали Канада през последните 10 г. – от 1 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
3
 
! Отговори
Николай преди 7 години
Европейски ***
95
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да спрем да пазим границата и да пускаме всички мигранти. На нас това ни е по-важно! Да обяснят това на милионите Европейски граждани те нали ще доят американските туристи.
94
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами и за нас туризма е по важен от колкото ненужните визи за руснаци. Ако имаме правителство на място, тези визи трябва незабавно да бъдат премахнати.
93
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живеят европейските ценности и равенство! Сега нека някой от продажните ни д*пева*ци да каже, че сме европейски равноправни граждани.
92
0
 
5
 
! Отговори
данъкоплатец преди 7 години
Значи аз по добре да не си плащам данъците а да си нахраняя децата и ако останат пари да се напия? Какво ще помогнат моите данъци на България и ЕС? А децата ми умират гладни....
91
0
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
Ми то в пенсионерския клуб по спазваме реда и правилата....
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според нас е така а според вас как е ? Да не губим ние а да губите вие. Честито, това иска да ви обясни един лидер на който му викате диктатор.
89
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Законът е бариера, над която орлите прелитат, под която влечугите пропълзяват и пред която говедата чакат!"
88
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интресни са ми хората, които вярват в някаква суперсила, готова да защитава България - САЩ, Русия, ЕС, НАТО... Всичко е интереси, а българските политици халхабер си нямат за стратегически взаимоотношения и чакат само заради угидничеството си някой да ни обича и да ни пази. Ако например Турция реши да нападне България мислите ли, че ще е по-различно от тази реакция? Ще има "ама те Турция са ни стратегически партньор и няма да ви се месим". Ако нямаш силни политически аргументи просто загиваш.
87
2
 
20
 
! Отговори
Равни преди 7 години
Както винаги всички в ЕС сме равноправни! !!
86
11
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
НАТО трябва да избомби *** и сичко ще се оправи.
85
1
 
24
 
! Отговори
бай Х преди 7 години
от друга страна хем сме равноправни партньори със САЩ в НАТО, а на българите им искат визи за да пътуват до там...... кви партньори като ти нямат доверие да им отидеш на гости и минаваш по каналния ред все едно си от афвганистансъщото е и мозъците от брюксел заедно в евросъюза ама иначе като стане дума за визите то тогава всеки за себе си -стария руски модел пръв сред равни или всички са равни но някои са по равни и т.н. навсякъде една и съща история време е ясно да си разбереме мястото тук
84
0
 
6
 
! Отговори
Бай Х преди 7 години
до 94 - в последните години ни набиват в главите - че като се прави нещо трябва да се търси задължително някаква полза .. това е доста опростено мислене тип бай ***, и то се налага като модел на поведение при коминикирането ни с другите държави. Чисто човешки е много тъжно да ти обясняват, че е нормално, всичко което правиш да е с цел да извлечеш някаква полза. - с това до тук
83
1
 
23
 
! Отговори
бивш евро-оптимист преди 7 години
Няма що, гов..а европейски. Един вид, да знаете че ние бихме приложили закона, но вие от БГ сте си отреп..и, за вас не важи и няма да приложим закона. Иначе всички сме равни, ама някои са по-равни. Затова ли влязохме в този ке..еф, ние и тук сме се нагледали на решения, взимани по целесъобразност, а не по законосъобразност. Солидарност, братство, равенство, оди на радостааааа, закривай, вашта .......
82
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви визи, какви 5лв. бре! Вие да сте чували, че Германия е все още окупирана страна и за т.н. "канцлерски акт" от 1949г?! Ами вземете прочетете малко и ще ви се избистрят въпросите относно ЕС и САЩ.
81
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До краят се вижда вечеА до тогава твоя вожд Путин ще е в мавзолея при Ленин :)
80
3
 
17
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Има решение, нарича се европейски паспорт.
79
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За нас от този съюз няма никаква полза, ние търпим само негативните последици. Не виждам защо продължаваме да сме част от него!
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съюз не се прави така. Явно и този съюз няма да го бъде дълго. Очевидно се крепи само на финанси и на нищо повече, НИЩО. Останлите принципи са просто за пълнеж.
77
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мда, а когато се налагаха санкции на Русия, от които много държави страдат, тогава нямаше "Разберете, не става въпрос само да приемем решение, а да отчитаме негативните последици от него", тогава било въпрос на принцип и нямало значение какви ще са негативните последици.