Кравата Пенка стана звезда! "Стигна" до Европарламента

Внасят петиция "Милост за Пенка"
2 юни 2018 16:00, Екип на Dnes.bg
109
Кравата Пенка стана звезда! "Стигна" до Европарламента
Снимка: Кадър БНТ

Кравата Пенка стана медейна звезда, след като големите европейски медии поеха историята на добичето, заплашено с умъртвяване, задето напуснало територията на ЕС в търсене на тучни поляни.

Българските санитарни власти наредиха кравата да бъде заклана, в съответствие с европейските правила, тъй като е нарушила санитарните норми на ЕС, навлизайки на територията на Сърбия, която не е член на Съюза.

Историята е описана в британския "Телеграф", агенция "Франс прес", френския тв канал "Франс 24" и други големи западни медии. Земеделският комисар Фил Хоган отказа да коментира, тъй като здравето на животните не било в ресора му.

Случаят стана хит и в социалните мрежи, където българската крава се радва на два хаштага #savepenka (спасете Пенка) и #prayforpenka (молете се за Пенка).

Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, бе открита в интернет. Нейни инициатори са журналисти от британския вестник "Телеграф".

Още по темата

Авторите на петицията обещават да я внесат в трите евроинституции, ако тя достигне 1000 подписа. Бройката бе достигната за няколко часа.

"Настояваме да се направи изключение от Европейските правила и Пенка да не бъде екзекутирана", пише в призива.

Според авторите му “случаят на Пенка показва "липсата на състрадание от страна на част от eвропейската бюрокрация към обикновените хора като собственика на Пенка, който е абсолютно съсипан".

Групата на британските консерватори в Европарламента настоя "ЕС да прояви здрав разум и състрадание" и да отмени клането на добичето, а нейният член Джон Фласк обеща да пише на Бойко Борисов за милост. Фласк писа и на шефа на Европейския парламент Антонио Таяни с молба да се намеси. Британският евродепутат изразява готовност да плати преглед на Пенка от български ветеринар, който да потвърди мнението на сръбските доктори, установили че кравата е напълно здрава и няма да привнесе зараза от извън ЕС.

Иван Харалампиев от село Копиловци, който е собственик на Пенка, разказа пред медиите, че търсил почти две седмици добичето преди то да бъде открито край Босилеград. Сръбските власти му я върнали, заедно с удостоверение, че е напълно здрава, но българските настояват да изпълнят европейските инструкции.
Българската агенция за безопасност на храните съобщи, че разследва случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенка - бежанец, директно в Германия със всички полагащи се облаги
28
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще убиват добичето заради евентуална зараза, означава на същия принцип всички бежанци трябва да бъдат ликвидирани
27
2
 
25
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
Чакайте малко, че нали уж Сърбия влезе вече в ЕС-то? Нали Бойко ги вкара заедно с Македония, Албания, Косово и Черна Гора? Или бъркам нещо....поне нашите медии грандиозно го отпразнуваха!
26
1
 
34
 
! Отговори
La France преди 5 години
Свобода за Пенка
25
1
 
37
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Интересно, къде са сега АнтиБългарските медии, като Нова Телевизия и Битиви, да пратят някоя евротолерантна жОрналиСка да вземе интервю от Българските Евродепутатки с НЕбългарски имена - *** Майдел и Мария Габриел и да ги попита дали подкрепят на Пенка да и бъде сложен червен гердан...
24
3
 
37
 
! Отговори
#спасете Пенка преди 5 години
Пенка е отишла на гости при нашите сънародници в Босилеград, Западните покрайнини (окупирани от сърбия).
23
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенка с нищо не е виновна, че да я убиват някакви гадове! Ще убият добичето на човечеца са няма хептен с какво да се изхранва. Ай сиктир
22
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом Евро парламента се занимава с една крава кой се занимава с истинските проблеми на Европа?
21
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е още един, пореден пример за малоумието (хайде, по-меко недомислието) на брюкселската бюрокатщина. Здравето на кравата "не било в ресора на земеделският комисар Фил Хоган" (!?) Сигурно е в ресора на Комисара по незаконната миграция?Помните безмозъчната директива за забрана на кривите краставици, нали? :)
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес се молят за Пенка.Утре се молят на Пенка.
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горкото добиче, дано се размине, тя друг път няма да прави така
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето ви бе един емигрант се върна ай честито
17
1
 
25
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Ееее може ли така?! Пенка да засенчи междудържавника и то в края на европредседателството!
16
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евентуалната зараза може да се пренебрегне, но Пенка трябва да бъде екзекутирана за предателство - напускане на територията на европейския съюз и неуважение на еврогейскiте ценности.
15
3
 
39
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Отново доказателство какви диваци и варвари живеят на Балканите...а тая крава е минала през КПП то има я на камера как пресича границата ама никой от служителите му не си е направил труда да я натири обратно...пълно бездушие и тъпота ....
14
1
 
41
 
! Отговори
Илийката преди 5 години
Законите са за роботи и машини. За разумни и интелигентни същества водещ принцип е Любовта. Иначе ставаме като евреите дето разпнали Господа за да изпълнят Закона си...
13
3
 
23
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
По католици от папата!Ефтини на брашното скъпи на триците!
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко за Пенка, че не е успяла да емигрира, но това е то, само гостите на германското квазимодо Лицемеркел могат.
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенке имаш късмет че Динко не те е опекал на грила.
10
1
 
24
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
"Кравата Пенка стана медейна звезда,..." - мей дей, мей дей...