Сложен Brexit: Лондон отхвърли предложението на Барние

Има ли надежда за споразумение...
9 мар 2019 15:00, Петя Славова
32
Сложен Brexit: Лондон отхвърли предложението на Барние
Снимка: Reuters

Британският министър за Brexit Стивън Баркли отхвърли новото предложение на европейския главен преговарящ Мишел Барние за решаване на основния препъникамък в процеса на развода - т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница, предаде ДПА.

Вчера Барние каза, че ЕС ще позволи на Великобритания да излезе едностранно от митническия съюз, при запазване на другите елементи от предпазния механизъм, предвиден за избягване на възстановяване на контрола по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.

Още по темата

По същество предложението се свежда до това Северна Ирландия да напусне ЕС заедно с останалата част от Обединеното кралство, но да остане част от общия европейски пазар, докато Брюксел и Лондон договорят търговско споразумение. Тази идея обаче вече бе отхвърлена от Великобритания, предаде БТА.

"Сега не му е времето за повтаряне на стари аргументи", написа британският министър за Брекзит в Туитър, отговаряйки директно на европейския главен преговарящ в социалната мрежа. "Великобритания представи ясни нови предложения. Сега трябва да договорим балансирано решение, което да може да работи и за двете страни", призова Баркли.

Заместник-лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Найджъл Додс също отхвърли категорично предложението на европейския главен преговарящ.

То "не е нито реалистично, нито функционално", каза Додс, чиято малка северноирландска формация крепи в британския парламент правителството на малцинството на консерваторите. Той се аргументира, че предложението на Барние "не зачита факта, че конституционно и икономически Обединеното кралство е едно цяло".
Лидерката на Камарата на общините Андреа Ледсъм пък каза, че е дълбоко разочарована от брюкселското предложение, предаде Ройтерс.

"Има все още надежда, но трябва да кажа, че съм дълбоко разочарована от онова, което чухме като предложение от ЕС. Питам се каква ли игричка играе ЕС", каза Ледсъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англия ще си остане само с Уелс, но и това не е сигурно..............може и Уелс да се отдели от Лондон!!!
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фолклендските острови ще се върнат на Аржентина.............там, където им е мястото!!!
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е за отделяне на Шотландия от Лондон!!!
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е за обединение на Северна Ирландия и Република Ирландия!!!
5
0
 
28
 
! Отговори
Mopcku_ преди 5 години
Тия не само че трябва да си тръгват вече, ами дори си просят да ги изгонят от ЕС. Няма такава наглост дори и подобна на колониялна британия. Да се махар вече. Дотегна ми всеки ден за Брекзит да чета и слушам, ако ще се магат да се махат завдно с последствията си.
4
1
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ДО ТОЗИ МЕСЕЦ МЕЙ ГОВОРЕШЕ ЗА ИЗЛИЗАНЕ!!!ВЧЕРА МЕЙ ОБЯВИ, ЧЕ НЯМА ДА ИМА ИЗЛИЗАНЕ АКО НЕ СЕ РАЗБЕРАТ А ТЕ НЯМА ДА СЕ РАЗБЕРАТ :D
3
0
 
26
 
! Отговори
TT преди 5 години
Стига вече,стига!!! Щом искате да напускате ЕС- напускайте !!! Преди референдума някой от ЕС да ви е обещавал някакви страхотни привилегии???Сами забъркахте кашата-сага сами се оправяйте...Само за сведение вземете и прочетете още веднъж т. нар. Дъблински договор когото сте на път грубо да нарушите...Че те католиците от Сев.Ирландия са си още там...
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще станат американски щат Стара Британия.
1
4
 
25
 
! Отговори
Омръзнахте ни преди 5 години
Стига с този Brexit , омръзнахте ни! Нищо няма да се случи .......просто известно време хората ще си свикват с новата ситуация и това е .......