30 години след стената: Меркел призова Европа да брани демокрацията

"9 ноември ни напомня, че трябва да се борим срещу омразата, расизма и антисемитизма"
Обновена: 9 ное 2019 15:50 | 9 ное 2019 15:50, Красимир Ангелов
78

Германският канцлер Ангела Меркел призова Европа да брани свободата и демокрацията в реч по случай честванията на 30 години от падането на Берлинската стена, предаде Франс прес.

"Ценностите, на които се основава Европа, трябва винаги да бъдат защитавани. Трябва и в бъдеще да има ангажименти в подкрепа на демокрацията, свободата, човешките права и толерантността", заяви Меркел в Параклиса на помирението, издигнат близо до мястото на някогашната Берлинска стена, която разделяше германската столица по време на Студената война.

Още по темата
"Трябва в бъдеще да се ангажираме в защита на ценностите на Европа“, добави канцлерката.

"Девети ноември ни напомня, че трябва да се борим срещу омразата, расизма и антисемитизма", отбеляза Меркел. Днешната дата в Германия е и годишнина на т.нар. Кристална нощ от 1938 г., когато нацистите опожаряват синагогите в страната.

"Девети ноември е съдбоносен ден за германската история. На днешния ден почитаме и паметта на жертвите на погромите от 1938 г., спомняме си престъпленията против евреите в Германия в нощта на 9 срещу 10 ноември", отбеляза тя.

"Девети ноември отразява както ужасни, така и щастливи моменти в историята ни, учи ни, че е необходимо решително да се противопоставяме на омразата, расизма и антисемитизма. Този ден ни призовава да правим всичко възможно в защита на свободата и демокрацията, на човешкото достойнство и на правовата държава", заяви Меркел, цитирана от ТАСС.

Тя добави, че за падането на Берлинската стена са повлияли в някаква степен събитията в Източна Европа, споменавайки движенията за свобода в Полша, Чехия, Унгария и балтийските страни.

"Призивът за свобода създаде нови демокрации в Централна и Източна Европа. Германия и Европа най-после можаха да се обединят", заяви канцлерката.

В речта си Меркел обаче не спомена приноса на бившия президент на СССР Михаил Горбачов в процеса на обединение на Германия, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига с тези ценности че вече ми омръзна.... то бива клишета ама чак толкова!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евреите управляват света.Бездетната еврейка е част от тази схема.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 години разруха и корупция и алчни за власт същества.Като тази яло вица.
19
0
 
7
 
! Отговори
reiseleiter преди 4 години
обединението на германия ни докара един друг абсурд-в българия вече пристигат организирани от TUI,ITS и NECKERMANN "немски" туристи с произход пловдивския квартал "Столипиново".а ние цял живот учене и работа за тоя дето клати дърветата.а те ромите много бързо станаха "немци"
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щеше да си е още Комсомолска секретарка в ГДР.
17
3
 
8
 
! Отговори
лора преди 4 години
СССР беше най-големия пазител и гарант за европейската сигурност.тогава Западна Европа беше прогресивна и напредничава с малко и добре интегрирани чужденци.улиците бяха чисти и приветливи,без незаконни катуни и лагери,а източноевропейските роми бяха държани далеч...образованието достъпно и качествено,а сега...а сега половин берлин е араби,турци,африканци и роми от румъния и българия.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДО 19Мисля че доста ще нацапаш гащите като видиш американските войници. Сега ти е лесно да се правиш на голяма работа. Що се отнася до работата, единствено руснаците разчитат на грабежи и войни за да оцеляват щото са пословочни мързеливи и лениви. Освен калашник друго не искат да вдигнат с ръцете си.
15
1
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Не трябва да се мисли за българо-турската граница като берлинската стена, защото е външна граница за ЕС. Все пак барлинската стена е в Германия, а границата между 2 съвсем различни държави е съвсем друго.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато Абрамсите не натикат руснята в Сибир където китайците ще ги научат с труд да си изкарват хляба, нещата в Европа и света няма да се оправят.
13
1
 
10
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
30 години след падането на стената демографският ресурс на Европа е изцяло изчерпан.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абрамсите да дойдат.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако не е господин Борисов, ще мучите като телета."Даже и слънцето няма да изгрее ако не е господин Борисов, нали! Ти затова ли мучиш?
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тя ни предаде на мигрантите, сега ние да браниме. германската армия е джендърска също...Браниш на баба си фитката. Ако не е господин Борисов, ще мучите като телета.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво беше това демокрация ?
8
1
 
14
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
"Германският канцлер Ангела Меркел призова Европа да брани свободата и демокрацията"Ама как, както Германия си пази границите от муждахинини и главорези или като герберска ВЕЦаждийка пернишки язовир? Обяснявайте ги тия неща.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най добре да излизат танковете
6
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основната заплаха за демокрацията в Европа и света е путинова Русия. Меркел след като е толкова загрижена за демокрацията да престане да се заиграва с нечовека Путин и неговите газови потоци към Европа. Докато храни нечовека и му пълни джобовете с пари демокрацията в Европа ще е пред смъртна заплаха.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тя ни предаде на мигрантите, сега ние да браниме. германската армия е джендърска също...
4
5
 
17
 
! Отговори
Браво евреиски троле преди 4 години
До Sichtpunkt"МЕРКЕЛ ГОЛЕМИЯТ СВЕТОВЕН ЛИДЕР В НАШЕТО СЪВРЕМИЕ!!!."ти от къде работиш и колко ти плаша Сорос за "труда" ти
3
4
 
15
 
! Отговори
къде е тая демокраци преди 4 години
бе бабичко евреиска изкукала ....юдо-масонския елит прави каквото си иска - ние хората сме просто ***, който никой не се интересува какво искадо просешка тояга ни докара тая вашата юдо-масонска "демокрация" както я наричатеслед 30 години "демокрация" днес България е по-бедна от всякога !!!