Макрон склони за преговорите със Северна Македония и Албания

Съгласи се да стартират, ако докладът на ЕК е положителен
12
Макрон склони за преговорите със Северна Македония и Албания
Снимка: Pixabay

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че е съгласен Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство в ЕС, ако общността им даде положителна оценка следващия месец, предаде БНР като се позова на Ройтерс.

Коментарът му на Мюнхенската конференция по сигурността изглежда слага край на ветото на Париж върху пътя на двете балкански страни към еврочленство и успокоява останалите евролидери, че Франция все още подкрепя разширяването на ЕС.

„Чакаме доклада на ЕК през март. В зависимост от него, ако резултатите са положителни и има доверие, тогава ще бъдем в позиция да започнем преговори“, каза Макрон на конференцията.

Френският президент отказа да одобри началото на предприсъединителните преговори през октомври, заявявайки, че процесът по приемане на нови членки се нуждае от промяна.

Френски министър нарече този процес „безкрайна сапунена опера“.

Притеснени от китайското и руското влияние върху шестте държави, които се стремят към еврочленство – Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Северна Македония – Германия и Еврокомисията обявиха, че решението на Макрон да ги възпрепятства е погрешно.

Този месец ЕК предложи реформи в процеса по присъединяване в съответствие с френското предложение от ноември, давайки на правителствата от ЕС по-голяма дума и улеснявайки спирането на преговорите и замразяването на фондове, припомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция е най-великата страна! Vive la France! Vive la Republique!
9
0
 
4
 
! Отговори
лично мнение преди 4 години
Според мен обаче Гърция ще каже НЕ на Македония за Е.С.
8
2
 
1
 
! Отговори
Кефф преди 4 години
Начи почват преговорите с Турция все пак.
7
1
 
4
 
! Отговори
Добрата новина преди 4 години
Скоро няма да сме на първо място във всички негативни класации за ЕС
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все пак Франция е съгласна през следващите2-3месеца ,да каже ДА на започване на преговори след 1-2години.Преговорен процес който може да трае и десетилетия!Няма само Турция да е вечен кандидат за ЕС.Македонците,сърбетата и шиптърите ще им правят компания.Ха,ха,ха,ха!
5
7
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Макрон взе главата на Зоран Заев и това беше най - голямото му постижение. Дано Заев стане отново министър председател, защото "гори" за Македония. Толкова тежки преговори с гърците, охажваше всички големи политици...
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега българите ще започнат да емигрират към Северна Македония, пък Радев и русофилската Мафия нека си беше езика, кой е Гоце и чий е Делчев !
3
4
 
10
 
! Отговори
Край!!! преди 4 години
Макарона омекна!
2
4
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Макрон не веднъж е показвал, че води напълно непоследователна и противоречива политика. Убеден съм, че този беберон е говорил по телефона с Меркел и тя му е "набила" гледни точки в "еволюиралата" кpaтyна. Все пак по-добре късно отколкото....
1
5
 
12
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
Сега остана само в Северна Македония да признаят, че Гоце Делчев и всички преродбеници от ВМРО са българи и всичко ще е точно с членството им в ЕУ.