Доктор Ченай, който на 98 г. още лекува, въпреки коронавируса

Той отказва да се пенсионира
29 апр 2020 16:27, Нели Христова
18
Доктор Ченай, който на 98 г. още лекува, въпреки коронавируса
Снимка: BBC

Доктор Крисчън Ченай е на 98 години. Въпреки преклонната си възраст, той не си почива вкъщи след дълги години служба. Напротив - лекарят продължава да лекува своите пациенти. Той е най-възрастният доктор във Франция и дори в най-тежкия момент, пандемията от COVID-19, Крисчън смело се изправя срещу опасния вирус.

"Всички се страхуват много. Жена ми се притеснява, че мога да донеса вируса вкъщи и е права, разбира се", казва доктор Ченай пред BBC. Заради пандемията, той е принуден да затвори кабинета си в Париж, но продължава да консултира пациентите си онлайн. Всяка седмица Крисчън посещава и домове за възрастни хора, за да ги прегледа.

"Не мога просто да ги изоставя по времето на такава пандемия. Те няма да могат да се справят сами", категоричен е Крисчън. Въпреки че хората в домовете са изложени на изключително голям риск от зараза, която може да се прехвърли и на 98-годишния лекар, Ченай отказва да спре да работи.

"Късметлии сме, че все още в дома няма случаи на COVID-19. Ако някой се разболее, това ще се превърне в бедствие. Не искам 20 от моите 60 пациенти да умрат", казва Крисчън.

Преди да започне пандемията той лекува хората в покрайнините на Париж, които нямат достъп до адекватни здравни грижи. Всичките му пациенти казват едно и също - той успява да те успокои и дори не забелязваш възрастта му. В квартала, в който работи, има едва трима лекари за близо 19 хил. души.

"Как мога да спра да работя? Обичам медицината, обичам и да съм активен. Ако спра да работя, ще се предам. На моите години, ако прекарваш цялото си време пред телевизора, няма да издържиш дълго", казва Крисчън пред The Guardain преди година.

Той лекува вече 70 години и е едниственият лекар в района, който приема хора и без предварително записани часове.

Крисчън остава на работа след сина си, който също е лекар, но се пенсионира на 67 години. Не носи очила, тъй като въпреки възрастта му, вижда перфектно. През целия си живот нито е пушил, нито е пил алкохол. В основата на дълголетието му е да се научиш да се справяш със стреса.

Но след всички тези години на служба, мисли ли доктор Ченай за пенсия най-накрая?

"Вече съм почти на 99 години. Разбираемо, трябваше да огранича някои от активностите си. Работя по-бавно от преди, трябва да внимавам повече, но не, не мисля да се откажа", категоричен е Крисчън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашия "семеен доктор" в София преди 45 г беше такъв - уникален лекар и човек. Възрастен с бялата роба и медицинската си чанта....Когато ходеше по визити -и посред нощ ще дойде, и ще поговори и ще те успокои.. Ще извади от медицинската си чанта я ябълка , я круша за подарък на детето от фамилията дето е на посещение и съвети ще даде /вкл. от народната медицина ...Бях дете , но ще си го спомням с любов винаги...
11
1
 
2
 
! Отговори
Нетро... преди 4 години
...,,Умее да успокои...."Някои доктори така те ,,успокояват"......, че ....свят да ти се завие...
10
0
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Не се учудвай, приятелю. Живял адекватно, с уважение към Живота, размишлява мъдро и така..
9
1
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Ми то и нашите лекари половината са над пенсионна възраст и работят до последно..., ама рядко стигат до 94г. де...
8
1
 
4
 
! Отговори
Прилича ми на 60 преди 4 години
годишен и то заради бялата коса.....та тоя дори няма бръчки на челото, wtf ?
7
3
 
2
 
! Отговори
Николай преди 4 години
До идетрибуналТова началото на Хипократовата клетва:"В името на Аполон лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва."Езически вярвания, идолопоклонство ...
6
2
 
8
 
! Отговори
идетрибунал преди 4 години
Ако някой не знае да научи,какво е хипократова клетва и лекар отдал живота си да помага на хората!А тука някакви античовеци говорят за липса на чували за трупове,за фризери със зейнали незатварящи врати пълни с умрели!Хора помислете каква хунта от античовеци ви управляват!ОСТАВКА НА ЦЯЛОТО НС!РАЗПУСКАНЕ И СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО НА НАЦИОНАЛНОТО СПАСЕНИЕ!ГЛАСУВАЛИТЕ ЗА ИП ДЕПУТАТИ НА СЪД ЗА ГЕНОЦИД СРЕЩУ НАРОДА!НАРОДЕН ТРИБУНАЛ!
5
0
 
19
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
истински ЧОВЕК
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корав!
3
0
 
29
 
! Отговори
Шапки долу!!! преди 4 години
Такива хора крепят вярата ни в доброто!
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на човека!
1
1
 
33
 
! Отговори
правете Добро преди 4 години
БРАВО ДОКТОРЕкогато има лоши новини, пълно с коментари Добрите новини като тази не са ли новини, май не :)