Как конспирациите относно COVID се пропиват в германското общество?

В основата на всичко стои руския държавен канал RT
14 дек 2020 07:00, Нели Христова
108
Как конспирациите относно COVID се пропиват в германското общество?
Снимка: БГНЕС

Втора вълна на пандемията няма, а то и вирус всъщност няма - това е лайтмотивът на руската държавна телевизия Russia Today, пишат от DW.

А може би няма втора вълна? Този въпрос зададе на уебсайта си в началото на декември руската държавна телевизия RT /Russia today/ на немски език, позовавайки се на бившия сътрудник на концерна Pfizer д-р Майк Ийдън, представен като "един от най-известните експерти, които няма как да бъдат заподозряни в разпространяването на съмнителни конспиративни теории".

Ийдън още края на ноември бил обявил, че пандемията е приключила, информира RT. Освен това се позова на статия на Ийдън, появила още в средата на октомври на сайта Lockdown Sceptics (Скептични към локтауна), в която бившият сътрудник на Pfizer излага тезата, че няма никаква втора вълна от коронавирус, че населението отдавна си е изградило имунитет, поради което няма нужда и от никакви ваксинации.

Твърде странна теория, която бе опровергана от стремителното разпространение на вируса през есента и от броя на новите смъртни случаи. Затова във Фейсбук маркираха съответните публикации на Ийдън с предупреждение и допълнителното обяснение, че въпросните тези са съмнителни. Въпреки това RT продължи да разпространява обърканите и вече отхвърлени твърдения, както и редица други съмнителни информации, свързани с пандемията.

Комитетът, който знае най-добре

RT посвети и цяла серия с материали и подкаст на т.нар. "Комитет за коронавируса", създаден по инициатива на адвокати. Там в продължение на часове се водят дискусии в YouTube, на които се канят гости като Волфганг Водарг, прочул се като разпространител на конспиративни теории. На сайта на въпросния комитет се твърди например, че "развитието на пандемията в Германия е утихнало почти изцяло".

Твърдят се и други неверни неща. Чрез множество студии било "доказано, че смъртността от коронавирус е сходна с тази от обичайния сезонен грип" или, че "няма доказателства за наличието на дълготрайни здравни последици за прекаралите Ковид". Освен това "над 80 процента от хората вероятно са си изградили имунитет срещу коронавируса поради това, че вече са карали други вирусни заболявания, причинени от сходни вируси". На сайта на т.нар.комитет се твърди и, че здравите хора без предварителни заболявания няма от какво да се страхуват. Научни доказателства в подкрепа на тези теории не съществуват, въпреки това RT подчертава, че "Комитетът" върши направо "сензационна работа".

Германия и Русия - две различни гледни точки

RT охотно показва в дълги предавания на живо и протестни демонстрации на противниците на ограничителните мерки и ваксините из германските градове, често придружени от речи, преливащи от конспиративни теории. Но докато различните съмнителни и вече оборени теории за коронавируса, разпространявани из Германия, се рeкламират обстойно, опасностите от вируса в самата Русия явно се оценяват по съвсем различен начин.

RT излъчи например анкети с жители на Москва и Калининград, които вече са се имунизирали срещу коронавирус. Всички те единодушно заявяват, че не се страхуват от ваксината, защото е създадена от местната медицина, и че не се страхуват от нова инфекция. Няма обаче нито дума на съмнение относно опасността от пандемията или пък критики към мерките на руската държава по справяне с болестта.

Опора за популисти, антиваксъри и конспиратори

Анализът на данните показва,че RT се е превърнала в един от най-предпочитаните източници на информация сред дясно ориентираните ползватели на социалните медии. А платформи като Crowdtangle позволяват и да се проучи кои хора ползват и разпространяват определени съдържания.

Така например редица сайтове, близки до дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", са споделили информацията, според която уж нямало втора вълна на пандемията. Същото се отнася и до известни отрицатели на вируса и на ваксините. Руската държавна телевизия достига с немската си програма до ограничени кръгове от населението в Германия, но е повече от очевидно, че полага големи усилия да сее сред тях съмнения и конспиративни теории.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не на руската телевизия, а на българските кибици зад компа.
94
0
 
0
 
! Отговори
Халибпом.на консула преди 3 години
гарип ага не виждам,който се плааши да си стои вързан у тях
93
1
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Лавров звъни на Путин и му казва .- Другарю Путин, вчера са иззнасиллили Меркел .А Путин го поглежда с оттегчен поглед и пита . - Целия руски народ ли обвиняват или само мене ?
92
2
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
То и убийството на Кенеди си беше чиста руска конспирация, да не говорим за други...
91
0
 
6
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
аз чета редовно RT само че на английски и не съм виждал конспиративни статии там нито пък твърдения че вирус няма, винаги са били много обективни и задават неудобни въпроси всекиму, DW ако наистина са го писали това значи не са наред или търсят сензация или знам ли кво....
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
никога обществото няма да бъде същото ,това е целта и затова се използва този вирус!!!
89
0
 
7
 
! Отговори
трип преди 3 години
Дали е конспирация че фармацефтичните компании забогатяха? А човешките права бяха така орязани, че близките 25 години надали ще имаме свобода като 2018.
88
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хехеВ смисъл, твърдиш, че това, че канала РТ не е излъчвал такива предавания ли?
87
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как конспирациите относно COVID се пропиват в германското общество?Абе за германското общество не знам но за *** знам че е овършал психичните диагнози даже преди ковида.:)))))))))))
86
0
 
9
 
! Отговори
хехе преди 3 години
Е нямаше как да не изкарат руснаците винони за Конспирацийте......Руснаците и Путин .....
85
3
 
7
 
! Отговори
истина преди 3 години
Конспиративна теория гласи , че вирусът е създаден за да се намали човешката популация, и да забогатеят още повече фармацевтичните компании.Истината на тази конспирация е, че като се отрича смъртоносния вирус, като говорят да не се спазват противовирустните мерки, за да се заразят и починат милиарди, по този начин искат човешката популация ще се намали.Не вярвайте на конспирации, пазете се и ще оживеете.
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един от ГерманияМдааааа. Нищо де, никой не ви пречи да си живеете в паралелна реалност. На маргиналите никой не им е виновен.
83
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стар наборВсъщност, конспираторите нямат никакви аргументи, и заради това не могат да дадат нужните доказателства за нещата, които твърдят и отричат наличните такива срещу техните "тези".
82
2
 
15
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Конспиративната теория вече е ПРАКТИКА ! Всички, които нямат аргументи и факти да водят дискусии, използват като секира термина Консперативна Теория или наричат опонентите си "конспиратори". Това е липса на интелект. Когато не можеш да убеждаваш с аргументи, най-лесно е да наречеш противника си нацист, расист, конспиратор...
81
0
 
8
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Понеже тиража да зависимите от режима вестници и списания е намален драстично през последните десетина години, броят на журналистите също е намален, много от напусналите и съкратените са вече в алтернативните медии и говорят и пишат свободно. Останалите верни на режима си пазят хляба, една голяма част са с ляволиберални-глобалистки-екосоциалистически разбирания и произхожда или второ поколение на левите студенти-бунтовниците от 1968 г.
80
1
 
20
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Немските телевизии не представят обстойно демонстрациите в Германия, а ни занимават всекидневно с подобни в Беларус и другаде. Тук плашенето на народа и внасянето на паника е Държавна политика, медийте са подчинени на държавата, която събира по 17 Евро на месец от всяко домакинство задължителен "членски внос ", за да гледаме Меркелската пропаганда по ARD и ZDF. Около 8 милиарда Евро е годишния бюджет на продажните медии в Германия. Как няма да са подчинени.
79
0
 
6
 
! Отговори
до Аньо преди 3 години
За разлика от твоите приятели, аз разсъждавам като теб, независимо че живея вече 33 г. в Германия. Но си прав, тук от познатите ми българи само половината мислят "постарому", на другите са им промили мозъците. Може би е така, понеже аз не съм прекъсвал връзката с близките и приятелите си Родината и пътувам до България често.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като си толкова разумен, защо си раздухваш "разума" тук, а не си го пазиш за себе си? Или мислиш, че освен тебе други разумни няма? Иначе работата опира до оценка на риска. Всеки си я прави сам, в зависимост от положението си. Аз съм двойно рисков, понеже възрастта ми е над 60г и съм с автоимунно заболяване. Но не съм се заел да се оплаквам по форумите колко е страшно положението, защото това нищо няма да промени. Просто си ходя на работа и приемам необходимите добавки и лекарства.
77
1
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Всички ходим на работа , слагаме маските, миене на ръце редовно и размуно без да се навирам навсякъде .... Да има области които са затворени, но икономическата помощ зависи от Амон Ра , не от вируса ! А у нас вместо да замразят бюджетарите както в други дръжави те им вдигнаха заплатките .....
76
2
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен 81 - Не ме плаши просто съм разумен :) "Грипчето" искам да си го спестя.... знам ли си възможностите ....... а ти знаеш ли твоите ? Или о да забравих ти си безсмъртен :)