Байдън иска режимът в Турция да падне, България има повод за притеснение

Но не чрез военен преврат, а от опозицията, смята бившият ни консул Георги Димов
18 дек 2020 13:32, Анисия Иванова
286
Байдън иска режимът в Турция да падне, България има повод за притеснение

Американските санкции срещу Анкара може да символични, но на дипломатически език означават много както за американско-турските отношения, така и за целостта на НАТО. Турция става все по-самотен и изолиран играч на международната сцена. Това коментира Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Джо Байдън още преди да бъде номиниран за кандидат-президент на САЩ от Демократическата партия даде интервю за NY Times през февруари тази година, в което каза следното: режимът в Турция трябва да бъде свален, но не чрез военен преврат, а от опозицията. Това Анкара никога няма да го забрави", смята Димов.

"На фона на тези изявления преди десетина дни на визитата в Инстанбул беше държавният секретар Майк Помпео, който не беше привестван нито от Ердоган, нито от външния министър Мевлют Чевушеглу", поясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Американският първи дипломат беше посрещнат само от Вселенския патриарх Вартоломей. За мен е много трудно да повярвам, че в рамките на една година или дори повече ще има посещение на американски държавен секретар в Турция, който и да е той", допусна гостът.

По думите на бившия генерален консул в Одрин икономическото състояние на югоизточната ни съседка е плачевно.

"Последният доклад на Световната банка от края на ноемрви посочва, че по размер на външен дълг Турция е на шесто място с близо 441 млрд. долара. Обаче като съотношение външен дълг и национален доход, тя е на предпоследно място - 59%. Това чисто икономически какво означава - по-голямата от част от твоя национален продукт е на версия", каза още Димов.

Като обяснение за покупката на Турция на руската противоракетна техника С-400, въпреки членството й в НАТО, Георги Димов поясни, че Турция в момента се управлява от прищявките на "едноличен господар - Ердоган, който очевидно се се притеснява от американските Patriot, при които някой може случайно да се обърка и да натисне копчето, насочвайки ракетите към неговите сараи".

Във връзка с относително скорошното решение на българското правителство да блокира преговорната рамка на Северна Македония гостът изказа тезата, че чрез този ход се е консолидирала позицията на българското общество като цяло.

"Казаха се едни истини, които дълго време бяха премълчавани и замитани. Ние категорично трябва да сложим край на тази кражба на история и това опетняване на нашата страна ... и нека нашите братя, които живеят по тези земи, да не забравят, че споразумението между София и Скопие, подписано преди повече от три години, е между Република България и Република Македония. Сега името на тази държава е различно и ние имаме, макар и формално, напълно легитимно основание да денонсираме този договор, ако се стигне дотам.", допълни той.

"Много е интересно, че Атина веднага подкрепи нашата позиция, докато Анкара в лицето на поздравяващия ДПС Ердоган застанаха зад тезата на Скопие", добави Георги Димов.

"От 2006 г. в Турция двама корпусни адмирали лансираха доктрината "Синя родина", която стриктно се изпълнява и означава турска юрисдикция по море в Черно, Средиземно и Мраморно. Анкара си е маркирала тези територии, които счита за нейни, но претенциите й са в разрез с международното право, в размер на 462 хил. кв. километра или четири пъти територията на България. Миналата година в изпълнение на тази доктрина Турция проведе едновременно учения и в трите морета. Ние говорейки за Средиземно море, не трябва да забравяме, че и в Черно море ни дебнат подобни заплахи", каза още гостът.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен #240(Продължение) Според мен, 500 години в Отоманската империя са ни съхранили като нация със собствена религия и език. Когато срещна турчин/туркиня някъде по света, те са моите добри съседи от Балканите. Престанете с омразата!
197
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"...И честно да си призная, едни от най-добрите ми приятели са турци, много добри и добродушни хора са...Аз съм с Вас. Кой му пука да освобождава някого си? С тая песньовка бяхме приспивани десетилетия. Аз съм от Северозападна България и в моето родно място не е имало турско присъствие. Един единствен турчин е женен за една жена, която се хвърлила пред влака след изневяра от страна на нейния съпруг. Присадили й протези за краката.Според мен, 500 години в Отоманската империя са ни съ
196
7
 
7
 
! Отговори
турчин не лъже! преди 3 години
До ЗозоВярата му е по-силна да го прави като нас!
195
11
 
14
 
! Отговори
ангел-спасител преди 3 години
До ЕВАЛАНяма да го изоставим!Обезлюдена България ще прибере братята турци без евреите!
194
6
 
26
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Турците са точни хора, който е работил... Руснаците лъжат.
193
5
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Другия пармент е ГЕРБ*ДПС, БСП аут.. :))))))))))))))) Ердоганя е казал!!!
192
16
 
11
 
! Отговори
ще го приютим!!! преди 3 години
До АбеТой е и наш султан! - ангел.спасител! Турция ни бранеше от московците но уви!
191
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да вземеш да го кажеш на банкянския комунист второ поколение че е безродник а не да плюеш обикнавените хора
190
6
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Представете си Нинова при Ердоган?!? Боко си е друго... Спират ги на границата турците!Боко си е артист! Никога повече БКП/БСП!!! Каже му Аго и му е драго :))))))))))))))))))))
189
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ай ай ай каква демокрация какво чудо че то целия арабски свят са режими ама послушнии много по зле с човешките правасега разбрахте ли за о ни управляват мутризащото началниците им от вашингтон си ги избирата те не са нищ одруго освен мутри- дето ръсят празни приказки на наивниците за демокрация и човешки права за независимост и т.нчестито на печелившитеможе да е всякакъв ердо - на турците са си го избралиа тои да каже да свалим режива във вашингтон- провото не съществува- прав е силния
188
3
 
5
 
! Отговори
има и по-лошо! преди 3 години
А това са комунистите - *** и тяхната Родина е СССР!!!
187
1
 
6
 
! Отговори
Народе!!! преди 3 години
Ти си емигрирал от България! Какви българи сме?
186
2
 
9
 
! Отговори
помнете! преди 3 години
До ала балаМайката на султан Мурад е българка от Чипровци!
185
7
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Ердоганя е аркадаш с Боко. Ако не е Боко ше има мигранти. Март месец мислете...
184
11
 
14
 
! Отговори
позор! преди 3 години
До просто човек5 века ни хранеха и бранеха а ние храним московците!
183
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ала балаАми комунистите колко поколения ни върнаха назад во век и веков?..
182
7
 
9
 
! Отговори
просто човек преди 3 години
Ердоан пръсна сума ти пари за пропаганда. Да създаде един захаросан образ на Отоманската Империя. Но Турците имат родова памет и знаят че султана е бил за разплод като една мравка царица и е бил заложник на еничарите. А Турчин е било обидно да наречеш някого, защото е означавало човек втора ръка.На мен няма да ми липсва, защото пропагандата е до време, а важното е какво има на масата. А той с това се справя зле. Защото се меси кадето не му разбира.
181
14
 
7
 
! Отговори
отърване няма! преди 3 години
До ала балаГенът ни е турски!
180
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 220 Ти си още по уникален тъ пунгер! С тези управляващи национални ...датели търсиш чест!Там където няма далавера има притеснение!
179
1
 
5
 
! Отговори
комшито преди 3 години
До 226 АнонименРано си се надрусал предколедно ! Има време до 24 ! Или от мъка по мъжът ти от Ангола дето те напусна ?