Защо риболовът се оказа водещ при Brexit?

Оказа се, че споразумението между Лондон и Брюксел е временно
25 дек 2020 11:10, Петя Славова
57
Защо риболовът се оказа водещ при Brexit?
Снимка: БГНЕС

Българите, които живеят и работят във Великобритания, са сред първите, подали документи за статут на уседналост. Това на практика им дава възможност за постоянно пребиваване на Острова след Brexit.

Още по темата

Хората, обаче които тепърва ще заминават, трябва да кандидатстват, като едно от условията е да представят трудов договор, осигуряващ над 206 хиляди лири на година, обясни пред bTV политологът проф. Анна Кръстева.

Изненадващо за мнозина най-спорният момент в "развода" между Лондон и Брюксел се оказа риболовът. Още повече, че той заема едва 0.12% от дела на британската икономика.

Все пак мотивите зад този спор между Великобритания и ЕС са икономически, обясни проф. Кръстева. "Джонсън като невероятен комуникатор уверено продаваше своята гледна точка, а именно: "ЕС иска от наси ние да се откажем от своя суверенитет и да делим своите териториални води, защото ЕС ползва повече нашите териториални води, отколкото обратното". А в същото време, този риболов, който иска да запази Обединеното кралство, той се реализира на европейския пазар".

Също така стана ясно, че въпреки и да беше обявено като финал на дългия и мъчителен процес по излизане, продължил повече от 4 години, подписаното навръх Коледа споразумение има временен характер и ще действа до февруари 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 години
До АнонименТи нищо не си разбрал, рибата ловена в Британски води се продава основно в Европа. Ангичаните предпочитат риба от други места.
46
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много жалко - ако тепьрва емигрираме в англия да се налага да кандидатстваме а наши сьнародници да са превилигировани и да получат статут на - уседналост
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тихо, експерти от двете страни на Ламанша, тихо, че като ви чета драсканиците се чудя как са изтървали да ви наемат за финансови съветници...
44
5
 
3
 
! Отговори
А какво да е водещо? преди 3 години
Автомобилната индустрия?По британски данни 6 са водещите производителина автомобили в UK:Ягуар-Лендровър/JLR/собственост на Тата моторс Индияс производство 385000коли;Нисан-347000 коли;БМВ-222000 коли;Тойота-148000 коли;Хонда-109000 коли и Воксхол,собственост на ПСА/Пежо-Ситроен/с 62000 коли.Видно е,че цялота автоиндустрия е в чужди,не британски ръце,тоест решенията за тази индустрия се вземат не във ВБр,а в Индия,Япония,Германия и Франция.Е,сигурно се съветват за дребни подробности с ВБр.
43
6
 
7
 
! Отговори
андроидов преди 3 години
Ако не е минал Миро гипсокартона,знаете ли де ще ми цъкате по тия екрани - всред поляните.А Англия не е хубаво място за живеене.Виж мадрид област да речем.
42
5
 
2
 
! Отговори
Ер преди 3 години
Според Ердоган островите няпат право на Ексклузивна икономическа зона, така че Британия има юрисдикция само на 12 молба зона териториално море. Юрисдикцията на икономическата зона около Британия е на ЕС и Норвегия.
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
алооо..брекзит е след 6 дни. какви испански и португалски фирми бълнувате? филмът приключи, всеки си ходи по родните места. точкова система за високо образовани специалисти, която е валидна за целия свят и няма привилегии за ЕС. откога Льольо гипскартонджията, дето не може да си напише името на български, е високо образован специалист? поне по Коледа спрете с тези евтини измами, не ви ли е срам?
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какви са тия хиляди с които коментиращите се хвалят. Дори лекари специалисти на пълно работно време вземат 70-100 000 паунда преди такси, а начинаещите много по-малко. Една медицинска сестра с Band 5, ако няма извънредни дежурства взема не повече от 2500 на месец преди такси. Да не говорим, че си уважават повече хора дошли от Commonwealth и независимо от квалификацията на източноевропейците им се дава много по-ниска и ниско платена позиция.
39
1
 
11
 
! Отговори
днесинформация преди 3 години
току-що пуснах инфо с реалите заплати в ИТ и строителния бизнес в Англия и мудиратора побърза да затрие поста, с две думи дезинформацията се толерира в тая гнусна медийка а обратното не
38
13
 
5
 
! Отговори
Миро гипсокартон преди 3 години
Ако не знаете , огромна част от фирмите дето бачкат в Англия са испански и португалски . Наемат бачкери от Пловдив и околностите за по 1000 паунда на месец.Изкарват един курс в Испания за монтажник на картон и това е . И айде в Англия на големите заплати.Как мислите се купува Ауди а8 за 6 месеца.От магазина.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия па си мислят, че са центъра на вселената. Пълни подгизнали мухали.
36
0
 
12
 
! Отговори
Спец преди 3 години
Е, поне се посмяхме днеска Весела Коледа
35
0
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
20 хиляди на месец... Значи Борката Джонсън няма шанс ако трябва да кандидатства
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
съвсем повярвах на брътвежа за гипсокартона:) англичаните даже и за общ работник на частен малък строеж искат една камара документи, курсове и изкарани изпити пред професионални английски организации от бранша. точно в публични институции, контролирани най-строго заради бюджетни пари, ще пуснат 'работници на испански договор', наети от андрешко от балканите.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аллоу, преписвачите:)..какви 206.000 паунда на година, вие още не сте изтрезнели от снощи:). и не са и 26.000 паунда, 18.000 паунда искат доказуем доход, ако местен смята да си доведе съпруга от третия свят и да й дадат виза. т.е. 18.000 паунда за двама.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е по-некъпан, тоя или нашия министър на халтурата?
31
0
 
19
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Ми..с.ирките от днес.бг вместо да трият коментари, съдържащи дуната м.и.сирка, да си оправят оcpaното - не 206 ,а 26 хил. паунда
30
18
 
7
 
! Отговори
Миро гипсокартон преди 3 години
Моите бачкери са луди.Един общак затваря по 120 квадрата гипсокартон на ден.Със структура и ватА.Говориме за болници и търговски помещения . А и картона се слага по два листа Тоест 60 квадрата структура и 120 квадрата картон.Отделно ватата и тя е двойна.А нарочно им давам по 1000 паунда на месец,за да не мислят за глупости.А да бачкат.И аз да имам кинти.Взимам картона от Испания на 1/3 от цената в Англия.И от там ми идва бая печалба.
29
2
 
16
 
! Отговори
Хахах преди 3 години
Като гледам коментарите по-долу-сигурно аз съм най-загубеното ИТ с 15 години опит получаващо оферти за UK за мизерните 120-130 хиляди паунда годишно,а то виж какви били цените-под половин милион не слизали. Хаха.Нека да кажа нещо на ИТ колегите отдолу - бачкатора си е бачкатор независимо къде се намира по света и независимо за коя компания работи, било то гуугъл, епъл, фейсбук, тесла, амазон. Всички плащат пари колкото да живеете, да си плащате ипотеката или наема и евентуално малко да ви остава
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не е разбрала тая женка проблема беше че голяма част от консумираната риба в англия е "внос" от техни води тоест е ловена от чужди компании и предлагана на тяхния пазар