Керемедчиев: Ръст на британци, желаещи БГ гражданство

След Brexit: Транзитният период за британската икономика ще е до 5 г.
29 дек 2020 13:41, Анисия Иванова
34
Керемедчиев: Ръст на британци, желаещи БГ гражданство

Транзитния период за икономиката на Великобритания след Brexit ще отнеме до 5 години. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в предаването “Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По думите му със сигурност Европейския съюз е направил повече компромиси от Обединеното кралство за постигането на търговското споразумение. Великобритания е направила 11 компромиса, а ЕС – около 28.

Търговията между ЕС и Великобритания възлиза на 668 млрд. евро, като България заема много малък дял от нея. С оглед на това Brexit  ще има по-голямо влияние върху пазара на труда, но не толкова върху стокооборота, обясни Керемедчиев.

"България обаче изпусна възможност да привлече изтеглящ се бизнес от Великобритания", смята той.

"Най-големият удар е за учениците и работещите във Обединеното кралство", каза гостът, позовавайки се на това, че таксите за обучение ще станат много по-високи и ще трябва да се кандидатства за визи.

Още по темата
Керемедчиев заяви също така, че след Нова година се очаква затруднения в придвижването на стоките, защото те трябва да се обмитяват и да имат съответните митнически документи.

"В новата година очакваме труден период за влизане в релсите на търговията“, поясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Великобритания ще трябва да въведе нови етикети и нови изисквания за контрол. С оглед на това Керемедчиев прогнозира, че транзитният период ще отнеме до 5 години.

"Единствената разлика в споразумението сега и на постигнато през лятото са транзитните периоди“, обясни той.

Гостът също така обърна внимание на факта, че се забелязва ръст на желаещите британци да получат българско гражданство.

"Великобритания ще претърпи може би двойно по-голям икономически спад от европейските държави, но е много важно как ще се договарят споразуменията за свободна търговия с други партньори като САЩ", заяви Керемедчиев.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Kakvoto povikalo.... преди 3 години
Kolko grajdanstvo davat v UK? Ne davaha li pravo samo na prebivavane s cel rabota i za turizuma viza?
13
4
 
2
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
И на тях ли Шкембе на три морета ще им ги шитка по 5000 евро???
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19Само питам, ти като един баш нашенец колко точно диалекта писуваш и оратиш? А можеш ли без гуглето да кажеш колко куплета има българския химн? Историята нека не я споменаваме, за да не разберем по трудния начин кои са най-големите ни международни футболни победи...
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не излезе като с македонците, даваме гражданство и след това Англия е Бг или там ще си мълчим 😅
10
5
 
5
 
! Отговори
Диктa - дypa преди 3 години
От ясно по ясно беше че европейските MAPИ.OHETKИ са направили повече компромиси.Уговорката че ще направят огромни отстъпки е отдавна само се правеха че има тежки преговори Хич не ни трябват правителства ни европейски парламент могем напълно да си спестим разходите за тези ПPO.ДAЖНИЦИ. Направо да си ни управлява от Англо-Американското правителство.
9
2
 
7
 
! Отговори
Диктa - дypa преди 3 години
От ясно по ясно беше че европейските MAPИ.OHETKИ са направили повече компромиси. Хич не ни трябват правителства ни европейски парламент могем напълно да си спестим разходите за тези ПPO.ДAЖНИЦИ. Направо да си ни управлява от Англо-Американското правителство.
8
0
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
То в Китай все едно ще я втасаме. Там 20 000 студента се борят за 1 място
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Считам, че първо трябва да се приложат реципрочни условия, каквито се прилагат за българите във Великобритания :1. Три /шест месечна работна виза да си намери работа която не е пожелана от нито един български гражданин;2. Да научи български като роден /вкл. и диалектите/3. Да се яви на изпит/тест по българска история4. Да изпее бългаския хим с ръка на сърцетоПри постигане на резултата да се заселват към Враца или Тополовград.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британците заприличаха на северомакедонците.Искат български паспорт за да могат да ходят в ЕС.Не се хабете,братя англичани,скоро и наЕС ще му видим сметката,както на всичко,до което сме се дкопали.Искайте Американски или Руски паспорти и в краен случай Китайски,за да ви излезне по евтино.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британците заприличаха на северомакедонците.Искат български паспорт за да могат да ходят в ЕС.Не се хабете,братя англичани,скоро и наЕС щемувидимсметкатс,както на всичко,до което сме се дкопали.Искайте Американски или Руски паспорти и в краен случай Китайски,за да ви излезне по евтино.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ваксинирани ли са вече ??? Или те са от богоизбраните народи !?!?!?!
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека идват да работят на полето. Те идват само да ядат и пият евтино. Трябва да плащат данък чужденец от Третия свят.
2
2
 
10
 
! Отговори
до 123 преди 3 години
Ходи да им чистиш помията ти тогава на слънчака.
1
3
 
20
 
! Отговори
британец преди 3 години
****ната му на Борис Джонсън, идваме тук при Боко, че е по-хубаво