Фирми на двама ексминистри усвоили парите от ОП "Околна среда"

България може да бъде санкционирана с около 2 млрд. лв.
43
Фирми на двама ексминистри усвоили парите от ОП "Околна среда"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България може да бъде санкционирана с около 2 млрд. лв. заради неправилно изразходвани средства по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Това заяви бившият екоминистър Емил Димитров относно проверката за злоупотреби по програмата от Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, пред bTV.
Разследването започна именно след сигнал на Димитров, който пое ведомството след отстраняването на Нено Димов заради водната криза в Перник.

Той уточни, че през цялата 2020 г. е получавал данни за злоупотреби по ОПОС. По отношение на бонусите във ведомството, Димитров обясни, че те се раздават от 2007 г. насам на всяко тримесечие. По думите му „това е димната завеса“.

По думите му група фирми, приближени до БСП, ДПС, ГЕРБ и техни коалиционни партньори, са усвоили почти всички пари за конкретна дейност ОП „Околна среда“.

„Касае се за група фирми на двама бивши министри, които са си „осиновили“ програмата. Всичките пари минават през тях или сина на един от тях. Където са ГЕРБ – отиват от името на ГЕРБ, където са на ДПС – отива човек от ДПС. През фирми консултанти се получават парите и се делят по веригата“, обясни Димитров.

Бившият екоминистър посочи, че според негова проверка става въпрос за 200 млн. лв.

„Когато сигналът дойде при мен през януари месец се свързах с главния прокурор и премиера Борисов и той ми каза: „Веднага да се изпрати на прокуратурата и всички участващи служители, кметове, съпартийци – да си носят последствията“, допълни той.

Димитров посочи, че е уволнил директора и зам.-директора на програмата. По думите му Кьовеши ще разследва именно тази схема. Димитров упрекна действията на служебния кабинет и посочи, че ресорният министър Асен Личев е възстановил на работа отстранените директори – като зам.-министри.

„Служебният министър, г-н Личев, свърши и немислимото, за да провали работодателя си – президента. Той уволни много повече директори, отколкото аз за година и половина, по искане на прокуратурата. Той уволни на 100% директорите на всички Басейнови дирекции, сега ще отиде на РИОСВ-тата. Въведе нов жанр – пенсионерска фантастика“, коментира бившият екоминистър.

Относно проектокабинета на „Има такъв народ“, Димитров коментира, че липсата на предложение за министър на Околната среда и водите се дължи на отказ на дадено лице. „На пет души от служебния кабинет предлагаха, само един се съгласи. Не са имали име, което да оповестят и затова са го пропуснали“, отбеляза той и допълни, че ресорният министър е важно да има бюджет и опит.

Той уточни, че голяма част от средствата по Плана за възстановяване и развитие са свързани с екология и затова е важно да има компетентен човек начело на ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
2
 
! Отговори
ОТ ГЕПИ преди 2 години
ОТ ДЕПИСЕТО ИМА МИНИСТРИОТ ПИШМАНИТЕ ИМАШЕ ТРИМА МИНИСТРИ. НО Я КАЖИ КРАДЛЬООТ БСП КОИ СА. ПО ИМЕНО.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако става въпрос за 200 милиона няма как нещата да не се ръководят от най високото място.
30
13
 
10
 
! Отговори
Шарани преди 2 години
До КойчоКакъв Баце бе, не четеш ли, че когато Димитров е съобщил на Борисов за схемата, отговорът е бил веднага на прокуратурата независимо от партия и пост. Какво повече искаш от това? Или да си чешеш акъла, дано да го имаш, ама надали! Борисов не се поколеба за Цветанов, което му костваше немалко, но никога не е замълчал при подобни сигнали! Пробутаха ви ченгеджийския номер с чекмеджето и нали сте си шарани си кълвете. Затова сме на тоя хал,като народ, не умеем да отсяваме житото от плявата!
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей,само едно чекмедже ми остана от шкафа и не ме оставихте да си го напълня.Сладури!
28
4
 
19
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Сега няма да мога да спя след като не писаха имената на двамата бивши министри и колко са сложили в чекмеджето на баце
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина е крадлив измамник който толерира корупцията, повтарям всяка липса на действие при очевидна корупция е равносилно на подкрепа и съучастие в нея. Политиците ни са просто едно малко отражение на това което се случва в държавата на недосегаемите.
26
5
 
10
 
! Отговори
гешев преди 2 години
група фирми, приближени до БСП, ДПС, ГЕРБ и техни коалиционни партньори, са усвоили почти всички пари за конкретна дейност ОП Околна средаАз знам, получих дял, в БГ разследване няма да има, за европейското не знам
25
3
 
27
 
! Отговори
Ууууууу преди 2 години
Ето, отново това негово изказване потвърждава следното "Едни крадци, сменят други крадци", а вие тичайте да гласувате и се джафкайте кой бил по добър и кой по лош.
24
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Недейте така, ес се крепи на консултантите - питайте когото си искате в брюксел... или най-добре питайте урсулата. Тя знае най-добре.
23
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ако не са на ГЕРБ,ДПС,БСП на кого ще са ???На бай Кольо -заварчика ???Санирането беше спряло поради ЛИПСА НА ИЗПЪЛНИТЕЛИ !!!Стига сте компрометирали !! Какво искате ? Ваши фирми ли да са ?Много по-важно е,че в тея фирми работят хора и им се осигурява хляб ! Обществото има нужда от конкуренция на трудовия пазар.Все му е тая дали работи за Драган или Петкан.Която и фирма да се наеме,все ще е приближена до някой. Самият факт,че имаш подобна фирма означава,че не си случаен.
22
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте Радеф,ало журналята що мълчите....всички виновни по веригата в кауша
21
1
 
13
 
! Отговори
??? преди 2 години
Цитат: Той уволни на 100% директорите на всички Басейнови дирекции Край на цитата. Въпрос: и на двете ли басейнови дирекции уволни директорите или дирекциите бяха четири....
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същите уволнени от ББ директор и зам директор на тази Програма са назначени за заместникминистри от президента, който после ги е върнал и като директори на същата програма - това според пик. Напишете за това!
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До noname - а пък за БСП (и фигуранта им) да не говорим - света вода ненапита.
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спуснатия лаф максима отвреме за избори-Старите се ояли новите още не-не е верен и за туй има друг спуснат лаф максима-Тия и ония са маскари-кой искаш си избери,който по върви,че кой иска маскари за туй да се оглежда,гледа,търси някои други и то не като третите приближени според освидетелстващите разкази на свидетели внесени в закъснял доклад пред разследващи по нива държавни и международни от типа междудържавни,като за съюз конфедерационен с принципи конституционни на таз основа,че за наказания
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като знам какъв е умственият капацитет на министрите от последните 12 години - по добре да няма такива.
16
1
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
До Анонимен 14 2009-та ГРОБ започнаха управлението на държавата. 2005 Тиквата стана кмет на София съ първи път, довъшвайки частичен мандат и от 2007-*** кмет за първи редовен мандат /4 годишен/!
15
12
 
27
 
! Отговори
noname преди 2 години
Тиквата как само обясняваше, че нямат нищо общо с дпс. Герб и дпс са най големите крадци.
14
5
 
24
 
! Отговори
всичките крали преди 2 години
Само "честните патриоти" ...продавали български тескерета за добруването на България!!!
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На хидрология отиват нещата.