Афганистан остава без помощ от Германия, ако талибаните дойдат на власт

Страната няма да оцелее без международна помощ, заяви Хайко Маас
12 авг 2021 20:36, Петя Славова
41
Афганистан остава без помощ от Германия, ако талибаните дойдат на власт
Снимка: БГНЕС


Германия заяви в четвъртък, че ще спре да изпраща финансова подкрепа на Афганистан в случай, че талибаните успеят да завземат властта в страната.

В разговор с германската телевизия ZDF външният министър Хайко Маас каза, че талибаните знаят, че Афганистан не може да оцелее без международна помощ.

"Няма да изпратим и стотинка в тази страна, ако талибаните поемат пълен контрол, въведат законите на шериата и я превърнат в халифат", каза Маас, цитиран от БГНЕС.

Германия изпраща на Афганистан 430 милиона евро помощ годишно, което я прави един от най-големите дарители на засегнатата от конфликти нация.

Още по темата

Откакто международните войски започнаха изтеглянето си от Афганистан през май, талибаните поеха контрола над големи територии. Съвсем наскоро талибаните завзеха столицата на провинцията Газни, на 150 километра от столицата Кабул. Германските войници бяха разположени като част от силите на НАТО в Афганистан в продължение на почти 20 години до юни.

В разговор с радиостанция Deutschlandfunk германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер потвърди, че афганистанците, които са работили с германските сили на местно ниво, ще бъдат доведени в Германия, за да ги предпазят от отмъщението на талибаните.

"Има ясен ангажимент да ги махнем оттам", каза Крамп-Каренбауер, но добави, че в Афганистан има "пречки", ограничаваща изтеглянето на сътрудниците. Местните власти ще позволят на афганистанските граждани да напускат страната само ако имат паспорт, който при мнозина не е наличен. „Без тези документи за пътуване хората не могат да стигнат до летището или в самолета“, каза Крамп-Каренбауер.

"Външното министерство се опитва да разубеди афганистанското правителство да използва тази практика."

На въпроса за напредъка, постигнат от джихадистите в страната в интервюто си за ZDF, Маас припомни решението на САЩ да се изтеглят от страната. "Това означаваше, че всички сили на НАТО също трябваше да напуснат страната, защото без американски възможности ... никоя страна не може да изпрати своите войници там безопасно", каза Маас.

Германското правителство е обмисляло идеята за по -дълга мисия в Афганистан, но "не може да действа извън НАТО", каза Маас. Подчертавайки нарастващата опасност в Афганистан, външното министерство промени насоките си за германците, като ги помоли да напуснат страната "спешно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера талибаните завзеха втория по големина град - емблематичният Кандахар.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А те ще дойдат. Въпрос на броени дни. И помощи няма да им трябват. Това което ще заработват от пласмент на дрога ще им е предостатъчно.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама дойчовците да си ги приберат всички у тях с кораби и самолети, не тия да пъплят през Турция, България, Гърция и други за да стигна в Германия, които ги поканиха вместо през 2015 година да им кажат обратно и да забравим за този проблем. Унгария защо почти нямат талибани на тяхна територия?
29
3
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
А нещо да знаеш за Германия след войната? За плана маршал на американците и как от изравнена със земята страна става това, което е? Сравни източна и западна Германия и ще разбереш бързо къде и какви е по-добре да дойдат. Нагледен пример как след 31 години не могат да изравнят едната с другата част. Твоите лакардии са за хоремага и деветомайския парад.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно драги немчуги китайците и други ще ви измевтят.В Света няма празно дори и цялата германиика да изчезне Светът дори няма да го усети.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е изнудване. По-добре да не взимат помощ от тях вижте, че на нас ни плащат за да сме зависими и да не се развиваме - неоколиниална политика.
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представете си на 9-ти септемви 1944 година идват на власт американците в България и я разрушават до 1965 година и се изтеглят......................Голям късмет сме имали, че не са дошли американците. Сега България щеше да е Афганистан.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германците 20 години оправяха Афганистан. Имаше бежанци и при помощите на Германия. Талибаните може да спрат бежанците. Германците и американците не успяха.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия никой не може да им помогне,да се оправят сами.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами демокрация - изберете, когото искате, но ако мен не ми харесва ще спра да ви пращам помощи :Д Германия ще плаче за оня с мустачките. Сега е сто пъти по-зле.
22
4
 
2
 
! Отговори
spoko! преди 2 години
До една година талибаниските джихадисти ще бъдат ликвидирани при Новия световен ред, заедно с феодалните режими на Китай, Русия, Иран и Северна Корея.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние колко пари потрошихме за десетилетия там и какво спечелихме освен, че тези си мислят, че държавата ни им е бащиния? Ковид няма ли за тези?
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дайте им ваксини и зелени паспортчета
19
2
 
2
 
! Отговори
Лука Шенко преди 2 години
Сега като заколят двама трима в тубата и ще се разбягат като пилци из Европата пак 3-4 милиона и Меркел пак да ги прибере - уелкам рефюджи.
18
2
 
18
 
! Отговори
Да се заселват в гер преди 2 години
Германия не е това, което беше. Завърших там през 2004. Да, имаше турци с магазинчета за плодове и зеленчуци, киоскове за цигари и толкова. Наскоро бях на гости на приятел, който остана там. Останах потресен. Около гарата-мръсотия, мизерно. Някакви пуснали кюрдска музика от един преносим магнет и друсат танци. Отивам в парка, викам там ги няма. Друг път. Бохчи, послани, по тях хляб и домати, деца тичат и викат на арабски, по бохчите забулени ханъми, отстрани мъжете чадят наргилета. Не, мерси.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какъв им дават помощ после да идват в Европа и тук да ги хрантутят ли?
16
0
 
1
 
! Отговори
Любо питен преди 2 години
До анонимен 16: а тия издънки, дето като *** минават границата по пътя към по-читавата Европа от кои са?
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някаква финансова подкрепа и депортация на Афганистан и те от Европа да ходят в съседните им държави.
14
5
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Поредния ненормалник-чалгар-антиваксър!!!Пускай си Ку-Ку бандата и млъквай!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми не е зле, целия свят се изака там, сега ще изтеглят няколко хиляди сътрудника на запад, а останалите милиони афганистанци, ще го духат, както досега. Тях кучета ги яли. После повторихме упражнението и в Либия. Разкарахме лошият диктатор Кадафи и сега там е рай и просперитет, или пък беше страна разделена на 3 племенни съвета, без никаква законност и сигурност за гражданите.