Колко зависими са САЩ, Европа и Великобритания от руския нефт и газ?

По-лесно ще намерим алтернатива за доставки на петрол
9 мар 2022 20:00, Нели Христова
187
Колко зависими са САЩ, Европа и Великобритания от руския нефт и газ?
Снимка: БГНЕС

САЩ, Великобритания и ЕС обявиха, че ще ограничат вноса на руски петрол. Този ход дойде, след като Русия предупреди, че може да прекъсне доставките на газ за европейските страни, ако бъде въведена забрана за закупуване на руски петрол.

Какви санкции има за руския нефт и газ?

САЩ обявиха пълна забрана на руския внос на петрол, газ и въглища, след като Украйна призова за разширяване на санкциите.

Обединеното кралство трябва постепенно да прекрати вноса на руски петрол до края на годината, а ЕС намалява вноса си с две трети. Правителството на Обединеното кралство казва, че това им дава достатъчно време да намерят алтернативни доставки.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак каза, че отхвърлянето на руския петрол ще доведе до "катастрофални последици за световния пазар".

Цените на петрола и газа вече се покачиха рязко и може да се повишат още повече, ако Русия спре износа.

Колко петрол изнася Русия?

Русия е третият най-голям производител на петрол в света след САЩ и Саудитска Арабия.

От около пет милиона барела суров петрол, които изнася всеки ден, повече от половината отиват за Европа.

САЩ са по-малко зависими, като около 3% от техния внос на петрол идва от Русия през 2020 г.

Има ли алтернативни доставки на петрол?

Бен МакУилямс казва, че би трябвало да е по-лесно да се намерят алтернативни доставчици на петрол, отколкото на газ, "тъй като няма толкова много тръбопроводи. Има петрол, който идва от Русия, но има и много пратки от другаде".

САЩ поиска от Саудитска Арабия да увеличи производството си на петрол, но страната отхвърли предишните искания на САЩ за увеличаване на производството, за да намалят цените на петрола.

Саудитска Арабия е най-големият производител в ОПЕК, петролния картел, на който се падат около 60% от суровия петрол, търгуван в международен план. Поради това ОПЕК има ключова роля за влияние върху цените на петрола.

Русия не е в ОПЕК, но работи с нея от 2017 г., за да постави ограничения върху производството на петрол, за да запази печалбите за производителите.

САЩ също така се стреми към облекчаване на петролните санкции към Венецуела. Преди тя беше ключов доставчик на петрол за Америка, но напоследък Венецуела до голяма степен продава своя петрол на Китай.

Какво би станало, ако руският газ спре да постъпва в Западна Европа?

Цените на отоплението, които вече са високи, биха се увеличили още повече.

Руският газ представлява около 40% от вноса на природен газ в ЕС. Ако това кранче пресъхне, Италия и Германия биха били особено уязвими.

Европа може да се обърне към съществуващите износители на газ като Катар - или Алжир и Нигерия, но има практически пречки за бързото разширяване на производството.

Русия осигурява само около 5% от газовите доставки на Обединеното кралство, а САЩ не внасят руски газ.

Въпреки това, цените в Обединеното кралство и САЩ все още се повишават значително поради въздействащия ефект от недостига на доставки.

Може ли да се намерят алтернативи на руския газ?

Не е много лесно.

"По-трудно е да се замести газът, защото имаме тези големи тръби, които доставят руски газ към Европа", казва Бен МакУилямс, анализатор на енергийната политика.

Мозъчният тръст Bruegel прогнозира, че ако Русия спре доставките на газ за Европа, тогава Европа може да внася повече втечнен природен газ (LNG) от САЩ.

Това също може да увеличи използването на други енергийни източници, но този процес не би бил бърз и лесен.

"Възобновяемите енергийни източници отнемат време, за да се внедрят, така че в краткосрочен план това не е решение", казва изследователският анализатор Симоне Талиапиетра. "За следващата зима това, което може да направи разлика, е смяната на горивото, като например отварянето на въглищни електроцентрали, както Италия и Германия имат планове да направят в случай на извънредна ситуация.

ЕС предложи план да направи Европа независима от руските изкопаеми горива преди 2030 г. - включително мерки за диверсификация на доставките на газ и замяна на газ в производството на отопление и електроенергия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен газ не ми трябва Русия и путин да го духат.
142
0
 
0
 
! Отговори
Mногознайко преди 2 години
МНОГО ЗАВИСИМИ. АМА ОЩЕ НЕ СА ГО УСЕТИЛИ. ЩЕГО УСЕТЯТ ДО МЕСЕЦ ДВА.
141
0
 
3
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
От американската преса : ''НАТО ще бъде разпуснат , а ЕС ще се разпадне'', .... САЩ нямат интерес от тези съюзи , т. е. ....ИНТЕРЕСА , КЛАТИ ФЕСА !
140
0
 
3
 
! Отговори
следва ... преди 2 години
Ще има газ и петрол в България , пак ще е руски , но ще минава през американски компании , на 3 пъти по-скъпи цени . Защо има тарикати по света ......, и балъци като нас ????
139
0
 
3
 
! Отговори
ти да видиш преди 2 години
Стана ли ясно защо ингилизите и краварите забраняват вноса на газ и петрол от Русия?!? Много просто и ясно-досега са внасяли мижави 3-5%,както се казва както с тях така и без тях и затов са толкова "ербап".Ако бяха като Германия,Италия и почти целиият ЕС,кото са зависими поне на 40% от руските ресурси,дали щяха да пеят тази песен?!?Големи измекярчета са тези две държави......
138
2
 
6
 
! Отговори
Двама съученика преди 2 години
завършиха "политическия" зКпЧ отдел в Търново.....4 години изгубено време. Сега като се видим, мълчат катоПутки за онова време, иска им се да е било сън, но не е.
137
3
 
4
 
! Отговори
рушфилски трол преди 2 години
др0гаре плоскоземи, аз мога да плащам по 15 лв за литър бензин и няма да го забележа.....а вие каскети смачкани?
136
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анониментака и копейкин...ама го докопаха украйнците...и го пощадиха благодарение на усилията на службите ни...на Държавата ни срещу която работи за копейки...другият път да си плаща,Свободни хора сме и няма начин да ни пращат някъде...предатели и е.ичари,ще изразяваме Свободно мнението си...обиди,заплахи,мачкане през администрация...няма начин,Бог ни е създал Свободни,крадци и престъпници не могат ни я отнемат!!!
135
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименаз съм у дома мой...аз съм украйнец...така и с тях сгрешихте...аре заминавай...ама ви очакват...и ние ви очакваме...Света ни е готов...Путиновци имат само един ход...харакири...и Света ни има ядрени...по-модерни,по-бързи...по коп.лета,обаче не сме заплашвали никого...и още дава Света ни шанс на путин да се измъкне...и това не осъзнава заблуждаван от обслужващите го...Бог да не прости на путин!!!имаме само Свободата си...тя е по-скъпа от замъците и яхтите ви...от армиите и ядрените ви
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние не сме зависими изобщо , а са ни необходими руските горива, не лъжете, че сме зависими от Русия, защото това са пълни лъжи и глупости, знаем какво искате, искате да съсипете европейската икономика и да ви купуват (б)окл-уци-те и горивата от Азия и да сложите бариера между Германия и Русия, вие сте вредни, а не Русия, вие работите срещу Европа, а не Русия, която е част от Европа! Писна ни от интриганствата ви срещу европейски държави, писна ни и от бариерите ви!
133
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Май е време са Световни Съединени Щати...приятели,за Свободен Свят без географско делене...а ценностно!!!щази агентите могат да пътуват за САЩ...обаче лоялен източноевропеец не може...в Световните Съединени...това няма да е така!
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** не е питомен......Ще го поемеш ли без бой или героично ще се радваш след малко шамари?
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 141......***, ти можеш да вадиш само зелено злато от носа си! От нашите две полета в Черно море не излезе нито газ, нито нефт. Като че ли по-добре - ако имахме тези две неща, янките тутакси щяха да дадат дребна сума на някое Кире и да ги цапардосат!.....Трогателен е 148- предлага да внасяме от....Португалия, Австрия, Словакия, ..., ..., ..., Киргизстан, Таджикистан... Забравил е Андора и Сан Марино!
130
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
г-жа щази Меркел финансираше откровенни мафиотски в източна европа,агенти на кгб имаха безгранична власт,налагаха нечовешки "ценности"факти които всеки вярващ във Бог...във шанса Човечеството ни да рестартира...може да го види!!!Спрете Путин в Украйна...или и вашите домове ще горят!Спрете да финансирате Катайската комунистическа...или обричате Света ни на гибел!!!
129
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и Франция стана жертва на германското щази клон на кгб...естественият и исторически Съюзник на Франция...в съвеменната е била Великобритания...германците ги насъскват да се карат за няколко килограма.... риба,нелепо,забравили ВСВ!французите не бягаха в германия...във Великобритания бягаха!германската политическа е зависима от путин...евтини агенти на щази...превърнаха ЕС в...руските граждани бяха по-богати от германци и французи ...с тяхните пари...това направиха политиците им...и продължават
128
4
 
4
 
! Отговори
путик не е питомен преди 2 години
*** като теб тоже. Санкции до дупка.
127
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименхаха евтина пропаганда...по гьобелс...така и хитлер...САЩ няма армия дори...и за година взе да помага на руснаците със суровини,танкове,оръжия...на Великобритания....германските щази агенти...имат и в източна европа кгб-фсб...на това разчитат на манипулацията...когато върнат децата на убитите руски семейства...били на учения...Народа на Русия не прощава...малко търпение...Путин се самоуби!!!германия и меркел с ЕНП финансират путин от десетилетия...направиха ЕС зависим
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пусни питомното, гони дивото
125
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До НОВИНАТАритат си "короните",и Народите им ще усетят какво е да си Свободен!,те от страх...Путин не може ги стигне заради защитата от САЩ,ако обърнат плачинката...имат проблем!!!Свита ниникога няма да е същият повече!!!Свободният Свят изтеглете производствата си от Китай...комунистите им използват и Народа си и капиталите ви...следващият путин финансирате,още по-безбожен!!!
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе доста сме зависими. Реално производтството се изнесе към 3-тия свят. В ЕС никой не копае въглища, в САЩ пък от как Байдън дойде на валст и съвсем спряха да вадят петрол. Зелената политика направи запада енергийно зависим от Русия и индустриялно зависим от Китай. Съвременната икономика е това. Фирма с шеф някъде в САЩ или в северна европа произвежда продукти в Китай с Руски суровини. Бизнеса го наложи, зашото в ЕС и в САЩ ограниченията са толкова много че бизнес с локално производтство няма.