Зеленски е най-харесваният лидер в 7 от 9 държави в ЕС, не сме сред тях

Родината ни е сред трите страни, в които мнението за него е отрицателно
7 юни 2022 15:06, Нели Христова
389
Зеленски е най-харесваният лидер в 7 от 9 държави в ЕС, не сме сред тях
Снимка: БГНЕС

Володимир Зеленски е световният лидер с най-голяма подкрепа сред страните от Централна и Източна Европа, сочат данните на словашкия мозъчен тръст GLOBSEC.

Зеленски се ползва с подкрепата на 66% от централно и източноевропейците. След него е Енамюел Макрон с 61%, Борис Джонсън с 57%, Джо Байдън с 53% и Урсула Фон дер Лайен с 50%.

В 7 от 9 държави мнозинството възприема Володимир Зеленски положително. Въздействието на войната на Кремъл, пропагандата, дезинформацията и клеветническите кампании обаче се отразява в много страни, включително България, Словакия и Унгария. Общо съответно 50%, 42% и 40% в тези три държави гледат отрицателно на Зеленски.

Сравнително ниска е подкрепата за германския канцлер Олаф Шолц, за когото са гласували само 44% от европейците и след когото са само Владимир Путин с 35% и Си Цзинпин с 23%. Германският канцлер изостава от популярността на предшественичката си Ангела Меркел със 17 процентни пункта.

Войната в Украйна е повлияла на възприятията за много световни политически лидери. Сега обществата като цяло са по-склонни да разпознават имената на лидерите и да имат мнение за тях. През 2021 г. 24% от жителите на Централна и Източна Европа "не знаят" или "никога не са чували" за Джо Байдън, а 35% - за Урсула фон дер Лайен. Тези лидери вече са разпознаваеми, съответно с допълнителни 14 и 13 процентни пункта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
0
 
4
 
! Отговори
Арестович преди 1 година
На нашия водевилен актьор, му се отвори големия парашут - никой от лидерите на запад не го харесва, но пък е перфектната марионетка за техните интереси. Нов алианс начело с Англия. Война на САЩ срещу Путин, хитро водена с чужда армия. И още, и още ... А кой го одобрява - най-добре питайте обикновените украйнци, на които децата загиват. Отговорът няма да ви хареса. Да ви перем у европейците
291
0
 
6
 
! Отговори
Поплавски преди 1 година
Клоунът не е толкова харесван,а съжалението което получава той от европейските източници,го прави популярен в очите на слепите.Ако не се криеше в мазите на сградите в Киев,а беше вдигнал белият байрак пред руските войски,днес всичко щеше да приключи по-живо,по-здраво.
290
1
 
13
 
! Отговори
пак опит преди 1 година
за обида към интелекта на читателите.Какво значи " 7 от 9"? Лидер бил...на какво точно е лидер?Стои в някакъв бункер на някакво кресло и рецитира монолози,държи сметка на целия свят,че не иска да раздухва една война,от която той иска да спечели слава на недостижим държавник.Ами не е такъв,след като става все по-ясно,че е имал възможностите да предотврати кръвопролитието.Ако беше го направил,щяхме да го уважаваме.
289
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименБългария е една от най-хубавите държави, а народът и е пример. Винаги ще подадем ръка на по-слабият и няма да търсим отплата, а това е много истинско и достойно.Не сме нито на Путин, нито на Байдън, нито на който и да било. Всеки който ни определя като нечии, просто е нечий и не може да си представи, че може да бъде и свободен от зависимости
288
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски ми е страшно противен. Много неприятен човек
287
1
 
16
 
! Отговори
ДА Харесван преди 1 година
... колкото е най-харесвана украинската песен на евро визия.
286
1
 
17
 
! Отговори
Дядо Мрази преди 1 година
"...България, Словакия и Унгария. Общо съответно 50%, 42% и 40% в тези три държави гледат отрицателно на Зеленски" - ние мразим най-силно:)
285
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз Ви казах,че България е Путинска държава,Вие не вярвате.Но не са 80% хората ,а 50%. И сега да се върнем на Македония,където над 80% са срвшу Путин и за Зеленски.Кой е троянския Кон?
284
2
 
17
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Ха ха ха ***. Тоя плаче всеки ден в Интернет и телевизия. Тоя стана като док. Смърт в България.-
283
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ни го пускат по всички медии, непрекъснато, а и сериал да гледаме само и само за да го обикнем!
282
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви имам и статистиките как па го изчислихте
281
4
 
28
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Резултатите от това изследване са във фантазиите на някой изключително болен мозък. Предполагам, че в България го харесват разни пасита, кремтодорови, шаламановци, инджовци, аговци, събевци, плевньовци и вся остальная, знаете какво, на хранилка на САЩ, но не и здравомислещи българи.
280
6
 
30
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Защо наричате Путин джудже ? Човек ще помисли , че зеленски е исполин . А той е по-дребен от гном
279
3
 
26
 
! Отговори
xxx преди 1 година
Тия данни няма как да са истина. 53 % одобрение за дементния джо.. няма дори в САЩ, за уруслката да не говорим...
278
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската Федерация вече мисли за Изходна виза, защото всеки с малко кинти ще избяга от Русия заедно със семейството си.
277
26
 
8
 
! Отговори
sdfffsdfffsssfsf преди 1 година
Руснаците масово напускат Русия. Дори руснаците в България ги е срам от джуджето ***
276
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според словашкия мозъчен тръст?!?!?!? Мухахаххаххахахххаха
275
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно ще му призная на Зеленски-много добър танцьор е. Гледах в един клип с още двама в който танцуваше като г ей и един го пляскаше по гъ за. Много добро изпълнение. Та всяка жаба да си знае гьола.
274
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Н.Х. от къде е тая боза , надрусания клоун е най харесван смях !!!
273
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой го харесва- ***, некомпетентни политици, мижитурски.......