Дания предупреди за спиране на газа от Русия

В момента хранилищата са пълни на 75%
21 юни 2022 08:52, Петя Славова
48
Дания предупреди за спиране на газа от Русия
Снимка: БГНЕС

Датската енергийна агенция обяви първо ниво, "ранно предупреждение", поради притеснения от спиране на газа от Русия.

Европейският съюз създаде система, която позволява на държавите-членки да сигнализират за предстоящи затруднения в доставките на енергия, като използват три нарастващи нива на предупреждения – първото е „ранно предупреждение“, последвано от „предупреждение“, след което „аварийна ситуация“.

Системата позволява взаимопомощ от други страни от ЕС, но само при възможност.

"Това е сериозна ситуация, пред която сме изправени и тя се влошава от намаляването на доставките", каза заместник-директорът на Датската енергийна агенция Мартин Хансен.

Към момента хранилищата в страната са на 75% пълни, а в последните дни страната е добавила още запаси, уточни Хансен, цитиран от БГНЕС.

Предупреждението на Дания идва, след като в края на май датската енергийна компания Orsted обяви, че доставката на руски газ за скандинавската страна ще бъде преустановена от 1 юни, след като Orsted отказа да извърши плащане на газа в рубли.

Руският газ е около 18 процента от общото потребление на енергия, консумирана всяка година в Дания. Вътрешното производство представлява 3/4 от потребения газ през 2019 г.

Русия е един от основните доставчици на природен газ за Дания.

В понеделник Холандия обяви, че ще премахне ограниченията за производството на електроенергия с въглища. Предходните дни Германия и Австрия също предприеха подобни стъпки, за да облекчат зависимостта си от доставките на руски газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: ДанияУкрайнаРусиягаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
13
 
4
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Идва нова епоха . Възобновяеми енергийни източници.
18
20
 
8
 
! Отговори
Веселинъ ЕГН 7112136 преди 1 година
Датчаните са ашкеназки евреи и част от общият сбор Данайци,към които се числят и гърците,но и румънците. Към единадесети век германци,датчани,французи,англичани,испанци и италианци оформят еврейската монархическа династия. В България този процес започва с приемането на юдейското греко-египетско християнство.Борис Първи бе последният от КАНовете,който ,покорен от гърците,бе превърнат във васал,който замени Тракийската Българска култура с еврейска. От този период започва бездържавието в България.
17
30
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епа тя самата виктория нюланд (victoria nuland) си го беше казала "f..ck the EU"...същата "дама" 2014та раздаваше курабийки на майдана. Тогава беше в администрацията на обама, а сега е при джо стълбите/велосипеда. США е най-големия терррорист в света,а вие цъкайте минуси,плащайте хотела на укрите,дарявайте заплата и изкарайте бурканите на балкона да ги пълните с жега за зимата, че парно нЕма да има.
16
16
 
17
 
! Отговори
вервай си преди 1 година
До Добра новина! --Русия може да спечели рекордните 100 милиарда долара от продажбите на газ за европейските страни през 2022 г. поради рязкото покачване на цените на енергията, съобщи тази седмица френският вестник Les Echos, позовавайки се на анализатори на Citibank.Според вестника прогнозните приходи от продажби на газ ще бъдат почти два пъти повече от миналата година. Анализът не взема предвид печалбите от продажбата на други руски стоки, като петрол, въглища и други минерали.
15
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълският пcиxoпат скоро ще умре и феодална Русия ще има шанс да се върне в орбитата на цивилизования свят... Тогава всичко ще се нормализира.
14
21
 
23
 
! Отговори
Лошо преди 1 година
Сами се отказахме от евтиният и надежен руски газ.Никой не ни е виновен.
13
13
 
22
 
! Отговори
Баба преди 1 година
Немога да разбера защо се оплакват, нали искаха да спират руската енергия. Сега намалили доставката и аларма.
12
7
 
17
 
! Отговори
пецата преди 1 година
а когато сняг забръска що ще чиниш ти зимъска, - ще поискам срам не срам аз твойта руска газ
11
5
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Щом не плащат,нормално...
10
4
 
20
 
! Отговори
До добра новина преди 1 година
Падането на приходите в Русия влияе ли на доходите и цените в България според вас.Хайде да си гледаме в нашата паница.
9
16
 
21
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Абе работят си санкциите ама срещу самия ЕС.хахахахаха колко е жалко да си подлогга на джо бидоння... Не само въглища ще горим ами и стари гуми. Ще си търкаляме колите като фред флинстоун, абе весела зима се задава.Ваксините не ни убиха, ама тия от брюксел може и да успеят. Като включим и повторната атака на СЗО с измисленото им вирусче става атака и по двата фланга.... Абе всичко върви по план - ЕС трябва и ще бъде унищожен. Благодарете на братята оттатък океана.
8
15
 
20
 
! Отговори
Добра новина! преди 1 година
Приходите от газ на феодална Русия започват да намаляват...
7
0
 
4
 
! Отговори
sherlock преди 1 година
Киев(????!!!!)
6
8
 
13
 
! Отговори
Деян преди 1 година
Дания е производител на газ и нефт,така че за тях не е страшно изобщо
5
27
 
23
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
,,ЗЕЛЕНАТА" ЕВРОПАТА ЗАПОЧВА ВРЪЩАНЕ НА ГОРЕНЕ НА ВЪГЛИЩА , МАЗУТ , ПЛАСТМАСОВИ БУТИЛКИ , ДРЕХИ И ДРУГИ , НО НЕ ИСКАТ ДА ОБЯСНЯТ НА ХОРАТА .....ЗАЩО ИМ БЯХА ТЕЗИ ГЛУПАВИ САНКЦИИ !!! КРАЕН СРОК НА УПРАВЛЕНИЕТО В ЗАПАДНА ЕВРОПА - КОЛЕДА !!!
4
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Германия и Австрия, които преминаха на въглища и плюха на зелената сделка, същото прави и Нидерландия. Къде е Грета Тумберг да се скара на лошите чичковци?
3
8
 
9
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Майната и на Дания
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еесовската Зона се бори със зависимостта си от руски енергоносители с помощта на изградена система, която позволява на държавите-членки да сигнализират за предстоящи затруднения в доставките на енергия, като използват три нарастващи нива на предупреждения първото е ранно предупреждение, последвано от предупреждение, след което аварийна ситуация. Браво!
1
0
 
19
 
! Отговори
Да преди 1 година
не ги жалим датчаните. Тях норвежците няма да ги оставят. Те са от едно семселе. Ние да му мислим!