Париж и Мюнхен оглавиха класацията за най-скъпите имоти в Европа

13 462 евро на квадратен метър в столицата на Франция
18
Париж и Мюнхен оглавиха класацията за най-скъпите имоти в  Европа
Снимка: Pixabay

Париж и Мюнхен са начело в класацията за най-скъпите недвижими имоти в Европа тази година, сочи проучване, публикувано днес от професионалната консултантска компания "Делойт" (Deloitte) и цитирано от ДПА и БТА.

Купувачите на нов апартамент в Мюнхен през миналата година е трябвало да платят средно по 10 500 евро на квадратен метър, сочи проучването. Само Париж е бил по-скъп с 13 462 евро на квадратен метър, а Лондон, Осло и Франкфурт са значително по-назад с 8400 евро.

За сметка на това нови апартаменти в българските черноморски градове Варна и Бургас са стрували средно 900 евро на квадратен метър.

Експертите на "Делойт" са проучили 68 големи градове в 23 европейски страни, за да направят сравнение.

Експертът по недвижими имоти Михаел Мюлер зави, че строителните разходи са нараснали в Европа. Нарушенията по веригите за доставки и недостигът на строителни материали са увеличили рисковете при планиране и изпълнение на строителни проекти.

Строителните разходи са се повишили и заради недостига на работна сила и инфлацията, добави Мюлер. Според него обаче по-високите лихви по ипотечните кредити могат да забавят търсенето и повишението на цените.

В много европейски страни приемането на бежанци от Украйна е оказало влияние върху жилищния пазар – най-вече в Полша, Словакия и Унгария – като предлагането на имоти под наем е намаляло през второто тримесечие на 2022 г., според проучването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: парижМюнхен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на нашите мутродемократи многостайните апартаменти в София излизат по 30-40 евро квадрата и то в най-престижните квартали на София
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички тези градове са с неприятен климат, замърсени, пренаселени с мигранти и без излаз на море, но хората се бутат там заради повечето възможности за работа и доходи.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом има луди които да дават такива пари да им искат и по 30000 ?. Какъв материал за тези пари може да е вложен, златни плочки ли има. Ако никой не купува цените ще се смъкнат от раз. Хората сами се прецакват. Хляб 3 лв. и те тичат и купуват, а ако седмица две никой не купува дали ще държат тази цена, а? Населението е сила когато се обедини, а не аз съм IT и съм богат, а всъщност не е, защото няма 30 млн.? на влог, само по-добра заплата от масовката.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наема има смисъл за кво ти е да купуваш в гроба ли ше го носиш освен ако не си инвестиьионен фонд и купиш 50 апартамента да ги даваш под наем
10
3
 
8
 
! Отговори
До долните преди 1 година
Ама вие София с Мюнхен ли я сравнихте долу? И по коя част прилича това бившо османско поселище на Мюнхен? Иначе е добре да мечтаете, но се поогледайте. В баровските ви квартали обикалят *** да теглят септичните ями със съответните ухания ежедневно, а зимата половината население гори гуми и *** да се грее. Пак с всички екстри. За инфраструктура на Мюнхен сравнена със софийската нека не отваряме дума.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има зависимост между цена на квадрат и средна заплата. Когато и ние взимаме по над 5000 евро на месец нека и квадрата е толкова. Безумно е всичко това в момента.
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Ганьооовците си мислеха , че тук било скъпо. 10 квадрата в Мюнхен, колкото тристаен с гараж във Варна и Бургас.
7
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А балъковците чакат и мечтаят *** балона и плащат наеми цял живот от страх да не купят скъпо.
6
5
 
8
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Де ги намерихте тез 900 уро за квадрат-в някое село може би? Отдавна сме подминали 1000 урота за квадрат
5
2
 
8
 
! Отговори
Не е вярно! преди 1 година
Според някои от форумните дървени философи, в София е най-скъпо и те, чудейки се на акъла ни, вече са си купили жилища в Париж, Рим или на Лазурния бряг. При това в скъпи сгради в престижни квартали и на цени, по-ниски от тези на панелките в "Люлин". Питайте балонджията, ако не вярвате.
4
1
 
2
 
! Отговори
Joro преди 1 година
Това са търговски повици за помощ! Не им вярвам. Ако съдим по логиката, Източна европа има повече:- слънце- вода - кислород и ресурси
3
4
 
8
 
! Отговори
Свидетел преди 1 година
Добре, че през 70-те години нашият дядо Лулчо (Бог да го прости) като директор на Основното училище в нашето село, взе парите, които от Просветата в БКП му бяха отпуснали за ремонт и ни построи къща в София, в кв. Хаджи Димитър, хубава триетажна къща, с двор и градина. Та вече пето поколение живее в нея. С 11 стаи.
2
10
 
12
 
! Отговори
Бай Маньо преди 1 година
Ходил съм в Париж. Нищо особено не е. Но като се сетя за Франция и се сещам за моя любим актьор и комик от детството ми - Луи дьо Финес. Бил съм и в САЩ, и в Германия - 100 пъти по-хубаво.
1
3
 
8
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Неотлъчно следвани от София.