Над 13 ч. се чака за отдаване на почит на Елизабет II, студът не отказва хората

Лидери от цял свят пристигат в Лондон за погребението на кралицата
Обновена: 18 сеп 2022 20:59 | 18 сеп 2022 17:45, Анисия Иванова
74

Последен шанс за хиляди да отдадат почит на кралица Елизабет втора. Днес е четвъртият и последен ден, в който ковчегът на кралицата ще остане в Уестминстър Хол. Студът не отказва чакащите, нито това, че от последния наредил се човек в Саут Парк в Югоизточен Лондон, до парламента времето за преминаване се измерва на 13:30 часа.

Някои са чакали цели осем дни в палатки по пътя към Уестминстър. Жена пък се реди за втори път, за да отдаде почит.

"Наистина не вярвах, че краката ми ще се справят за втори път. В четвъртък дойдох в Лондон с майка ми, сега се връщам отново, за да го видя със съпруга ми. Той чувстваше, че пропуска, затова дойдохме тук. Бих направила и реверанс пред кралицата, ако краката ми издържат", каза жената.

Още по темата

По-рано днес за първи път и внуците на кралицата се простиха с нея в церемония, носеща името "Бдението на принцовете". Преди това децата на кралицата го направиха. По лично настояване на краля Чарлз Трети и принц Хари носи военна кралска униформа, макар малкият му син да се отказа от кралските си титли.

Бъкингамският дворец вече обяви и подробности за погребението утре. Човекът, който отговаря за подготовката, е херцогът на Норфолк. Той е категоричен, че държавното погребение ще "обедини хората по целия свят и всички религии". Погребението на кралицата ще се проведе в Уестминстърското абатство в Лондон от 13 часа българско време.

Мястото е паметно в живота на Кралицата. Там тя се омъжва за принц Филип преди 75 години. Нейната коронация също се е състояла там през 1953 г. Смята се, че приживе кралицата го е избрала и за последния си път, с което се нарушава вековна традиция.

А в може би една от най-зашеметяващите прояви на почит към кралицата, швейцарски художник озари небето с изображение на монарха и нейния съпруг принц Филип.

В британската столица вече пристигнаха и много световни лидери, включително американският президент Джо Байдън. В 22 часа българско време в Обединеното кралство ще има едноминутно мълчание. Призивът е и към хората, които ще са в домовете си, да отдадат почит пред монарха.

Премиерът Лиз Тръс ще проведе неформални срещи с ирландския си колега Михол Мартин, с канадския премиер Джъстин Трюдо и с полския президент Анджей Дуда. Тази сутрин пристигнаха японският император Нарухито и императрицата Масако. Тяхното решение да дойдат на Острова се смята за крайно необичайно, защото те традиционно избягват погребения заради религиозните си вярвания.

Бившият император Акихито е присъствал като престолонаследник  на коронацията на Елизабет Втора през 1953 година. Сред поканените на погребението е и българския президент Румен Радев. Той е придружаван от съпругата си Десислава Радева и от посланик Марин Райков. Повече от 500 държавни глави и високопоставени гости ще присъстват на погребението утре в Уестминстърското абатство.

Междувременно стана известно, че срещу мъжът, който се отдели от опашката и тръгна към ковчега на кралицата, са били повдигнати обвинения в нарушаване на обществения ред. Той е идентифициран като 28-годишният Мухамад Хан от източния лондонски квартал Тауър Хамлетс. Обвинения са повдигнат и срещу 24-годишният Мохамед Рахман, който намушка с нож двама полицаи в Централен Лондон в петък.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Сериога преди 1 година
Когато Путина си"замине", ще стоим по 24 ч за да го" изпратим"
48
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
А!...Не мина скромната ми забележка към "анонимния"../уж анонимен де!/..Та попитах :-Каква връзка има Радев със събитията около сандъка на Н. В. ,бе смешен стихоплетецо?
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев не става за нищо!!! ГОЛЯМ ЧУЖДОПОКЛОННИК И ПРЕДАТЕЛ!!!ОТ КОГО БЕ ИЗБРАН?ОТ БЪЛГАРИ ИЛИ ОТ АНГЛИЧАНИ!!!
46
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...така е!..Дори и Гого Мито и Ленин беха курдисани с телата си /балсамирани/ за пред публиката..А тоя рееептил го ИДЕНТИФИЦИРАТ с ЕДИН САНДЪК,покрит с АТРИБУТИТЕ на "монархията" !!!!...И трагично ЗОМБИРАНИТЕ "поданици" ще си строшат ногите да минат покрай НЕГО..Просто нормалния мозък не може да осмисли тая ЦАРСКАДИВОТИЯ !
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо има ли нещо в ковчега? Минават като на манифестация покрай ковчега за секунди. Това е фaнатизъм.
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора без работа и без проблеми...
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, че единия от синовете на Мъск се казва Саксон. Роден е инвитро с още 3ма братя.
42
2
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Много луди хора... Ама и тук ги има. Ако Бойко гушне букета ще е същото. Пълни промити мозъци.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами! Клинчат от работа. Ще разправят на шефа как са чакали три дни на опашка, а през това време ще си пият в някой пъб.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българският и английският народ са доста подобни-големи селяни сме всички. Мисленето и на двата народа не е разчупено и е меко казано ограничено. И те са били бедняци на този гол остров и сега вече големи лордове и превземки ама досущ селска работа.
39
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забавно е как оскогелият българин със средна заплата 2600лв. седнал да се подиграва на англичаните. Мисленето се вижда- българинът ще се реди и продаде, ако дават олио за 2лв., ама иначе реве как в парламента се краде... ех, колко жалко е да си бедняк. Добре че у нас има едни 200000 души с над 11000 месечен доход да дърпат всичко напред.
38
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И половината от опашката са наши роми, които преджобват будалите, дето са отишли да се сбогуват с ковчег. Естествен подбор му се вика.
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що чакат толкова? Да не раздават безплатно олио?
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Филип е гръцко и по-точно македонско име. Англичаните се кръщават на нас.
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам защо се сещам за Северна Корея
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на нас като започнат да ни дават помощи да живеем без да ходим на работа ще видите как ще се програмираме и ще вярваме сляпо и ще се редим. Колко малко му трябва на бедния човек. А сега гладно куче на никой няма вяра и се учи само да оцелява. Те са го имали този период, но отдавна са направили няколко курса с корабите.
33
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** работи за 3000лв. в склада на Лидл и се подиграва на те и, които си обичат монархията и изкарват по 50000 месечно. ***, това не са берачите на малини в Лондон от Стара Загора или аутсайдерът ти съсед- касиерката в Лидл за 2000 заплата. Не разбираш мисленето на тези хора. Именно заради това ринеш дъното с 2-3000 месечно. Мерси. Свободен си да мразиш и да пляскаш минуси още 100 живота.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това със секс изпълненията по време на погребение мисля че го споменаваха като нечий ритуал
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли как се превежда думата Sax от иврит или арабски или нещо наоколо египет малта де знам евентуално гърция.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-жалкото е, че всички не искате такива новини за Англия, не било ваша работа,но кръщавате децата си Филип, Елизабет и други такива имена и пада голямо подмазване като дойдат ингилизите в България. Смешна работа.