Децата на България на трето място в ЕС по бедност и социално изключване

По-зле са само Румъния и Испания
88
Децата на България на трето място в ЕС по бедност и социално изключване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2021 г. в Европейския съюз жителите под 18-годишна възраст, които са били изложени на риск от бедност или социално изключване са представлявали 24,4 на сто от всички в тази възрастова група, предава БТА. Същевременно този дял при пълнолетното население на Съюза е бил 21,1 на сто, сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес.

Сред страните членки на Евросъюза през миналата година най-висок дял на непълнолетни лица в риск от бедност или социално изключване е регистриран в Румъния (41,5 на сто), Испания (33,4 на сто) и България (33 на сто). На другия край на скалата, страните с най-ниски подобни дялове сред непълнолетните си граждани са отчетени в Словения (11 на сто), Финландия (13,2 на сто) и Чехия (13,3 на сто).

Данните сочат, че в България 33 на сто от непълнолетните са били застрашени от бедност или социално изключване през 2021 г. Така страната ни заема третото място сред страните от ЕС с най-голям дял на непълнолетните, изложени на подобен риск. Този дял сред пълнолетното население на страната е бил 31,4 на сто. Двата показателя представляват съответно около 400 хиляди непълнолетни и около 1,794 милиона пълнолетни българи. И при двете възрастови групи нежния пол е бил по-застрашен, като 204 хиляди момичета под 18 години са били изложени на подобен риск, както и 1,006 милиона пълнолетни дами.

През 2020 г. делът на непълнолетните българчета, застрашени от бедност или социално изключване е достигнал 36,2 на сто, с което страната ни е била на второто място (след Румъния - 40,7 на сто) сред страните членки с най-голям подобен дял. Отново през 2020 г. делът на застрашените от бедност пълнолетните нашенци е бил 33,1 на сто.

В 18 от 27-те страни членки през миналата година непълнолетните са били изложени на по-висок риск от бедност или социално изключване в сравнение с възрастните. Най-големи разлики в индикаторите, обхващащи двете възрастови групи, са регистрирани в Люксембург (10,5 процентни пункта), Румъния (8,7 п.п.), Испания и Австрия (6,8 п.п. за всяка), като във всяка от изброените нивото на застрашените непълнолетни надскача това на пълнолетните лица.

Противно на това, в 9 от страните от Съюза възрастните са били изложени на по-висок риск от бедност или социално изключване в сравнение с непълнолетните: Латвия, Естония, Дания, Хърватия, Словения, Литва, Холандия, Финландия и Полша. Най-големи разлики между двете възрастови групи сред тези 9 държави са се наблюдавали в Латвия (7,4 п. п.), Естония (6,0 п.п.) и Дания (4,0 п. п.).

ЕС си е поставил за цел да намали броя на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, с поне 15 милиона до края на десетилетието, като от тях поне 5 милиона трябва да са под 18-годишна възраст, посочва на сайта си Евростат. Децата, които растат в бедност или в риск от социално изключване, срещат трудности да се справят добре в училище, да се радват на добро здраве и да реализират пълния си потенциал по-късно в живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: бедностдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
4
 
! Отговори
Не бойте се деца преди 1 година
за утрешния ден, бедняци на Европа за вас е отредено...
35
0
 
5
 
! Отговори
до Ужасена преди 1 година
И защо само за мъже? Като няма жени съгласни, мъжете помежду си ли да се "женят" 2 Преди години, Ергенският данък беше за всички -и мъже, и жени.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитат на обезпокоен 30 год джанго с 14 год дъщеря. "Като разбрах че дъщеря ми не ходи по кръчми не пие и не слуша чалга моментално разбрах че се дрогирва".... какво социално изключване беее тия са включени по всички земни кълбета от врмето на цар Аспарух!
33
10
 
3
 
! Отговори
Ужасена преди 1 година
Да се въведе ергенски данък. Да бъде за всички мъже, без деца и без семейство над 45 години и да е 50 процента от брутните им доходи.
32
0
 
4
 
! Отговори
Регистриран преди 1 година
Защо всички регистрирани, не могат да влязат и да коментират през регистрацията си? Вэв всички статии, всички коментари са само от нерегистрирани читатели. Това ли е новата политика?
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГеоргиНе жорка сега изкарват по 20000. Седмично стартово.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те са си много добре включени в тяхната специфична етническа социална общност. А в нашата изобщо не желаят да се включват. От нашата общност те искат само да им осигуряваме издръжка още от раждането им та чак до края на живота им.
29
1
 
3
 
! Отговори
Прави ли разлика преди 1 година
Европейската статистическа агенция между понятията "изключване" и "самоизключване"? Дават му безплатно всякакви учебни пособия, возят го до училището безплатно със специален автобус, там получава безплатна храна, мaйкa му получава сума, не много по-малка от официално обявената средна за страната работна заплата само защото няма узаконен брак и е от малцинство, но въпреки всичко това ТО НЕ ИСКА ДА УЧИ И СИСТЕМНО БЯГА ОТ УЧИЛИЩЕ. Е, това социално изключване ли е или е самоизключване?
28
1
 
2
 
! Отговори
КОй преди 1 година
Моето не е, защото не е и няма да отрасне в тая ***. на 6 години видя цяла Европа, това при ушанките кога...НИкога....
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедните деца, всички с телефони...
26
0
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
ВРЕМЕТО Е НАШЕЕЕЕ!!!
25
0
 
2
 
! Отговори
парите са в крадците преди 1 година
Как(ва) е цената на белия прах ??
24
0
 
2
 
! Отговори
преди малко по тв преди 1 година
Министър Илин Деимитров:Издръжката на един бежанец струва на България над 450 евро. Пак викайте "времето е наше" !!
23
2
 
3
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Нормално. Стандарта е нисък. През 2012-а на 17 години започнах работа. В 11-и клас. Едвам печелех по 800-1000лв месечно. Предполагам, че и сега един непълнолетен изкарва по-малко или около 2000лв.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой етнос е преобладаващо застрашен според тази измислена статистика? Кой от тези етноси доброволно се самоизключва от появяването му в Европа през Египет? Води се "културно наследство" на този етнос да паразитираш около някоя нация. Един жокер - не са ескимоси. Но авторите на тези статистики не знаят, че "самотна многодетна майка" си е сигурна месечна сума в джоба. Ами кажете името на тоя етнос! Било расизъм. Друг път! Расизъм е да мълчиш и да се криеш зад цензура и числа. Свобода на словото?
21
1
 
2
 
! Отговори
чичко преди 1 година
ето за това какви чудеса правят за 20 лв
20
3
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
Във всяко общество има отпадъци....НАЙ-ВЕЧЕ ПРИ СОЦ-а-----ЗАЩОТО НЯМА МОТИВАЦИЯ ЗА ТРУД!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Испания по-зле от нас? Вярва ли го някой?
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедни, но щастливи и умни, никой не може да се похвали с това!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май ще се емигрира към Чехия.