Вместо по-силно равенство, регрес на правата на жените по света

Най-ярките примери са САЩ, Полша, Афганистан
123
Вместо по-силно равенство, регрес на правата на жените по света
Снимка: Pixabay

В света се множат случаите на регрес в сферата на правата на жените. Това предупреждение отправят сдружения, чийто доклад, публикуван днес, препоръчва темата да заеме видно място на дипломатическата сцена, предаде Франс прес.

Отмяна на правото на аборт от Върховния съд на САЩ, забрана за висше образование и заемане на редица длъжности от жените в Афганистан, ограничения върху достъпа до противозачатъчни в Полша . . . Подобни стъпки назад в сферата на женските права "стават все повече навсякъде по света", осъждат тази тенденция в доклада си фондация "Жан Жорес" и феминистката асоциация "Екипоп".

Няма регион, незасегнат от това явление, което се проявява, щом "твърде различни групи решат да се обединят срещу правата на жените", коментира пред АФП Люси Даниел, говорителка на "Екипоп".

Държави, стоящи на противоположните страни на дипломатическата шахматна дъска, крайнодесни политически групировки, фундаменталистки религиозни течения – движенията срещу женските права често са плод на нееднородни съюзи, посочват авторите на доклада.

"Особено добре организирани", тези движения са свързани и "щедро финансирани", което им дава възможност да осуетяват прогресивни начинания, да поддържат статуквото и да предизвикват назадничави мерки в положението с правата на жените.

"Правителството трябва да направи оценка на тези заплахи", смята Люси Даниел, която се стреми да предизвика "политически шок във Франция".

"Малко си поехме дъх след последните избори в САЩ и Бразилия", където не спечелиха консервативните сили, "но движенията против (женските) права все още имат голям вредоносен капацитет", отбелязва тя.

Франция е сред близо десетте страни, декларирали намерение да провеждат феминистка външна политика.

С оглед на това в доклада се препоръчва "съществено" да бъде увеличена финансовата подкрепа за феминистките сдружения и феминистките борби да станат "приоритетна тема в дипломацията".  (Андрей Шарков, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: женисащправа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
DEA преди 1 година
Manianaaoi no
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А правата на нас мъжете им ли кой да защити
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тотално против съм да се дават права на жените. Плюя на всички феминистки.
25
5
 
8
 
! Отговори
истински мъж преди 1 година
С такива дивотий е ясно,че нашия християнски свят ще изчезне.Считания нормален женски статус допреди 50-60 год.,днес се счита за насилие и издевателство над жената.Само че,тогава християнката е раждала по4-8 деца-нормално,а днес нито едно.Днес само се бръщолеви за женска кариера,равенство и пр.То равенството и тогава го е имало.Не го е имало ДНЕШНОТО УРУСПИЙСТВО.Няма как,въптано в това,една жена да иска да е съпруга и майка.Авторът на статията да не пише повече небивалици.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миличките те. Поскам салза
23
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което се случва в момента в САЩ е пълно извращение. Филми, комикси, видеоигри, всичко се феминизира, заменят типични мъжки роли в киното с женски, направиха Джеймс Бонд жена, по дяволите. Холивуд се е съсредоточил да представя жените като героини, а мъжете като някакви чудовища или бавноразвиващи. Целия интернет е пълен с гей активисти и феминисти тормозещи компаниите, както и нормалните хора. Налагат тотален терор над мъжката част от обществото. Заврете си "феминизма" там където не огрява
22
4
 
5
 
! Отговори
В България преди 1 година
В МВР жените ги използват за воайорство и клюки, явно са си Второ качество като цяло, не стават за всички длъжности, в Китай и Индия ги убиват при раждането, в Арабия всички знаят !
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
коги жинъ ни стъпи на *** ние винаги трябва да слушаме аааууу
20
0
 
2
 
! Отговори
Мушмула преди 1 година
Раздаи ни фактурите миличка а така
19
6
 
10
 
! Отговори
SS преди 1 година
Не мога да разбера кое кара жените постоянно да дърдорят ? Не млъквате бе ! И в повечето случаи безмисленни приказки ! Чак досадни ставате !
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Франция е сред близо десетте страни, декларирали намерение да провеждат феминистка външна политика."-----------------Виж ги ти тарикатите. Ще феминизират другите държави, но не и себе си.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес плаче САЩ да ги включат в списъка магнитски.
16
6
 
19
 
! Отговори
SS преди 1 година
Жените трябва да го разберат един път завинаги ! Бог не ни е направил равни ! И винаги ще съществува неравенство защото биологично сме различни !
15
1
 
12
 
! Отговори
Alpha преди 1 година
Вие внимавайте жените ви скоро да не ви бият по улиците, засега само ви се карат и ви крещят. Вкъщи сигурно си ядете и шамарите, и после се чудите защо нямате респект в очите на децата. Ами като гледат как ви мъмрят нонстоп, и те ви взимат на майтап.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оказа се, че в това отношение САЩ е от чергата на Афганистан и Саудитска арабия.
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само правата на жените. След златние 80те и до към края на 00-те света тръгна надолу. Фашизма в Русия, Тръмп в САЩ, Интернет от световна мрежа стана социална колака в която основно ти продават предмети и пропаганда... А КОВИД направо ни доразказа играта.
12
2
 
8
 
! Отговори
s maduri преди 1 година
chep v putaka i triabva hmm
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След няколко десетилетия неевропейците ще вземат властта и ще нормализират всичко и забранят феминистките като психично болни.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правата на мъжете не са ли нарушени? Защо все жените са жертви?
9
0
 
11
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Чернокожа, лесбийка, инвалид, в предпенсионна възраст. Така е поликткоректно.