Атаката срещу ТЕЦ-овете у нас: Ще останем ли без част от енергетиката?

Говори Емил Димитров - Ревизоро пред Bulgaria ON AIR
28 фев 2023 10:25, Анисия Иванова
173

Европейската прокуратура обяви, че разследването на ТЕЦ-ове в България е заради фалшифицирани данни за парникови емисии.

"Естествено продължение на започнат процес от предходно правителство, които започнаха проблема да се спре част от енергетиката в България и след време да плащаме скъп ток. Предполагам, че накрая ще останем или без част от енергетиката, или ще започне подмолно разпределяне коя ТЕЦ да работи и коя - не. И накрая, понеже ще останат топлофикации в много градове, ще трябва или държавата да ги купи, или да ги национализира, или да се чуди на кого да ги даде да ги управлява", заяви бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той уточни, че има протокол, който казва как трябва да се намалят емисиите спрямо 1990 г. Всяко предприятие има емисии, които излъчва и въз основа на тях има квоти, които трябва да получи безплатно или да плати. Когато успееш да намалиш емисиите, плащаш по-малко квоти. Има служби, които проверяват какво е изгорено, има и верификатор, който атестира.

"Ние, за да не си решим проблема в България, сме сезирали Европа, та белким тя ни го реши по някакъв начин. Ще видите как лошо ще го реши", алармира Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Гостът уточни, че Европрокуратурата се съмнява, че тези заводи са бълвали повече емисии, отколкото са декларирали и че въз основа на механизма, който работи в цяла Европа, сертифицирани у нас фирми може би са съдействали, но това е много трудно да се докаже.

"Ние заявихме, че ще спрем страшно много мощности и емисии въз основа на по-скорошна година, отколкото трябваше. Ние бяхме много добре по отношение на емисиите, но някой я започна тази война. Реши, че трябва да се хареса в Европа, обвърза го с ПВУ и сега трябва да се спрат определени заводи, за да може другите да работят и да постигнем резултат. Не знам с колко е злоупотребено точно, но в България има лош въздух", подчерта Димитров.

Гостът отбеляза, че няма как да се спрат топлофикации, защото хората ще излязат на улицата. И добави, че се опитват да закрият два от ТЕЦ-овете, които не са държавни, за да можем да влезем в квотите.

"Предстоят много тежки дни за енергетиката", заключи Димитров.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До фен на танас - "Тези тецове точно произвеждат една незначителна част от общия микс" - 40 до 60% е незначителна част? Ок ...
155
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 163 - Кои са САЩ и ЕС, че да раздават правосъдие у нас? Кой им разреашава? Ти ли? Баят проблемн си, приятелче. А знаем, че проблемите си имат имена и адреси. Хе хе хе ..
154
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То се е видял,че в бг няма работеща съдебна система и разследващи,та се налага ЕС и САЩ да раздават правосъдие и разследвания,поради липсващо такова в страната
153
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
специалист по всичко
152
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя мафиот, Ревизоро, добре защитава тецовете на Ковачки. Истината е, че тровят хората, за да плащат по-малко. Освен това след десет години почти няма да има тецове на въглища, поне в белия свят.
151
10
 
10
 
! Отговори
ясно е преди 1 година
Докато СССР или както знаят повечето, Русия, даваше на България всичко, за да създаде здрава енергетика, на която се опира държавата и създаде атомната електроцентрала и много ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, то западът изцяло иска да разруши всичко това. До кога ще продължава тази лудост?
150
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Доган държавата му плащаше милиони за неработещ ТЕЦ, но уж бил студен резерв.
149
4
 
15
 
! Отговори
българин преди 1 година
Те ни унищожават,а ние им даваме ОРДЕНИ
148
11
 
9
 
! Отговори
фен на танас преди 1 година
Тези тецове точно произвеждат една незначителна част от общия микс, но за сметка на това замърсяват сигурно 5 пъти повече от всички останали взети заедно!
147
7
 
14
 
! Отговори
Нормален въпрос : преди 1 година
Защо все още сме в ЕСССР? Чакаме да ни унищожат напълно ли?
146
3
 
16
 
! Отговори
до кире преди 1 година
Целта на тази словесна диария е да се прикрият измами за милиарди с прикриването на реалните нива на изхвърлените от разследваните ТЕЦове въглеродни емисии
145
10
 
5
 
! Отговори
радев преди 1 година
колкото по-малко ток, толкова по-високи цени. За това трябва да се затворят най-големите производители на електроенергия - АЕЦа и МИ2.
144
8
 
13
 
! Отговори
ЯВНО преди 1 година
В ЕС РАЗУМЪТ се е скрил в скривалищата си!Това е белег на Последното време!
143
3
 
10
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Този мульо блувна един куп глупости и не се разбра има ли или няма нарушения, правени ли са измами.
142
16
 
9
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
Айде на хаирлия - Ковачки - аут. И цялата камарила от корумпирани олигарси в служба на Русия. Евросредства ДИРЕКТНО се пренасочват към Москва, а са дадени за модернизация. Цялата Руско-зависима пассмина в Бг е време да отича в канала! Газпром вече отече, Росатом е на път да бъде аут от България, остават Лукойл и ТЕЦ-ове. ТЕЦ-овете хората ги преустройват за газ или частична акумулация на енергията от перки и солари. Енергията трябва да е чиста, независима от Русия и на Свободен Пазар за всички!
141
16
 
9
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
Атомната енергия е най-скъпата, когато се вземат пред вид съхранението и преработката на ядрените отпадъци и закриването на реактори след изтичане на експлоатационния срок от 60-80 години (един ден, тези разходи трябва да се направят и те са от порядъка на 2-4 ПЪТИ цената на нова атомна електроцентрала! Това всеки може да провери, инфо-то го има в нет-а). А за ТЕЦ-овете, направо се радвам, че Европа взе мерки - питайте хората в селищата около тях какво дишат! Горенето на въглища е време да спре!
140
13
 
9
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До АнонименПАВЕЦ Чаира е чисто Българо-Руски саботаж. България само в едните Родопи може да има помпено акумулиращи мощности за 5-6 Гигавата, които могат да решат проблема с базовите мощности и акумулиране на ВЕИ енергията не само в България, а на целите Балкани. Да се строят ядрени мощности при наличие на вече добре развити соларни и вятърни технологии е безумие и безотговорност. Най-евтина в момента за построяване за единица мощност е соларната енергия. На второ място е вятърната.
139
7
 
8
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
Аз лично, сигнализирам Европейските институции за всяко нередно нещо, за хора, които са част от корупцията с Червени Куфарчета не само Български, но и Руски такива. Тук например, в ЮАР където живея, отворих очите на някои хора от ниво директори на компании за опасността да сключват сделки с Руски компании и въобще от Руски проекти. Имаше случаи в които директно съм им казвал - Руска компания регистрирана в Кипър - никога никакви сделки с тях - това са фирми на КГБ от които после отърване няма!
138
14
 
8
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
Дълг на всеки Българин, на всички нива и във всички области е да сигнализира Европейските институции за всяка нередност, корупция, кражби и пр. Сега е моментът България ЗАВИНАГИ да отстрани всяко Руско влияние и да се нанесе удар по цялата Мутро-Милиционерска Олигархична система наследена от СССР и обезпечена от агентурата на ДС-КГБ, която задушава Бг във всички области, не само в енергетиката. Заради Руските зависимости, България е на дъното на Европа. Пишете до ЕС институциите! Сигнализирайте!
137
6
 
18
 
! Отговори
Тука е така преди 1 година
Очаквайте режим на тока. Но този ще е "демократичен". Т.е. цените ще са такива че няма да може да си го позволите.