Латвийският парламент връща военната служба

Това се случва на фона на риска за сигурността заради войната в Украйна
6 апр 2023 20:18, Йоана Цонева
62
Латвийският парламент връща военната служба
Снимка: БГНЕС

Парламентът на Латвия гласува "за" възстановяване на задължителната военна служба за млади мъже от следващата година, съобщава "Франс прес".

Този ход има за цел да отговори на регионалните рискове за сигурността на фона на войната на съседна Русия срещу Украйна.

Държавната служба за отбрана е нашият отговор на новата геополитическа заплаха, заяви министърът на отбраната на Латвия Инара Мурниеце пред депутатите преди гласуването.

"След бруталното нахлуване на Русия в Украйна можем да гарантираме, че Латвия е защитена само чрез цялостни отбранителни решения, които предполагат привеждане в готовност за бойни действия не само на оръжейните системи, но и на голяма част от обществото", добави тя.

Още по темата
Латвия премахна задължителната служба няколко години след присъединяването си към НАТО.

От 2007 г. армията на страната, която е и член на ЕС, се състои от професионални войници, както и от доброволци от Националната гвардия, които служат в пехотата на непълен работен ден през уикендите.

Страната с под два милиона души население граничи както с Беларус, така и с Русия. В момента тя разполага с едва 7500 активни войници и членове на Националната гвардия, подкрепени от 1500 войници на НАТО.

Задължителната военна служба ще е в сила за мъже от 18 до 27 години, като има няколко възможности за изпълнение на изискването.

Ще се предлага и алтернатива на невоенна служба за тези, които не отговарят на условията по здравословни или религиозни причини.

Предстои президентът на страната също да даде зелена светлина на предложението за влизане в сила на задължителната военна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
При по-малко от 60% латвийци останалото са руси и белоруси, ще бъде интересен опита за възстановяване на Великото Литовско княжество...
47
3
 
4
 
! Отговори
ДО 47 преди 1 година
Хитлер за една година е превзел цяла Европа,а Путин -няколко града украински. Никъде генерал Ромел не е споменал негов екипаж да се е напил и танкът му да е завлечен от роми с трактори!Разликата между немският и руският войник явно е в огромната любов към алкохола.Когато са дошли през 1944-та година на село руснаците са донесли въшки и са ни изпили всичката ракия-задигнали са бурето!С толкова пияни Русия е обречена.Може би след хиляди години да бъде свестна страна,когато измрат алкохолиците!!!!!
46
0
 
5
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
Поне подлежащите ще имат време да напуснат кораба.
45
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в България да се върне. И за мъже и за жени! От 40 години надолу ВСИЧКИ трябва да бъдат готови да мр'ът за ЕС и НАТО!
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН - що бе, на ЧВК НАТО нали това и е работата-да създава армии. Иначе като дойдат руснаците кой ще те пази? Все пак е военен съюз. Според новите цели на САЩ, в краткосрочен план европейските страни, в които трудно се набират армейски кадри трябва да въведат задължителна военна служба и мобилизационна готовност. Предвид планирания продължителен конфликт м/у Русия и Украйна НАТО трябва да е в готовност заатака в подходящ момент, когато Русия бъде изтощена.Затова - честито новобранци!
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде и българския да я връща.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Латвия премахна задължителната военна служба няколко години след присъединяването си към отан, а сега отан не можел да я защити. Трибалтийските Умирати нямали пари. Няма страшно: Пиндостан ще напечата и ще им даде заеми.
41
1
 
8
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Не им трябва армия Русия ще постави рекорд, Хитлер завзема Дания за 6 часа, а тези ще ги превземат за 59 Мин, то без това над 40 % са с руски корени. Рецепта как да влязат руснаците Порошенко и Зеленски могат да им дадат
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите вече не стават за нищо, само за трудоваци. Трудови войски да строят магистрали и тунели. Всички са наркомани и не може да им се даде оръжие. Лопата и кирка.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Алекс що не си стоиш в бандерията.
38
1
 
2
 
! Отговори
В. преди 1 година
Двойното гражданство ще ги мобилизират ли?
37
1
 
11
 
! Отговори
Констатация преди 1 година
Докато има балъци ще има и терикати. С други думи - намери наивник, който за собствена сметка ще защитава твоите интереси
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно ги готвят и тях да ги хвърлят в огъня
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много силни ще станат тия;););).....
34
1
 
17
 
! Отговори
Жико преди 1 година
Още пушечно месо. После идва и нашият ред а Рамбо чини сеир.
33
2
 
5
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
Що немаше едно черно море между България и ФАЩ
32
20
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Тежка е съдбата на държавите,които граничат с Империята на Злото.Добре е, че Черно море е между България и Русия.
31
2
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
КОМУНИЗМА НА УРСЪСЕЛ И БАЙДЪНЧО !!!
30
3
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПЪЛНА ГЛУПОСТ ЗА ДЪРЖАВА В НАТО!
29
7
 
21
 
! Отговори
Buba преди 1 година
Ako бях млад жител на тази държава тутакси бих се изнесаъл към нормални държави,кдето тази глупост- военна повинност не съществува.По-голяма глупост от казармата няма !