Разминирането в Украйна - трудната, скъпа и почти невъзможна задача

Днес страната е "най-голямата минирана територия в света"
28 апр 2023 20:35, Йоана Цонева
53
Разминирането в Украйна - трудната, скъпа и почти невъзможна задача
Снимка: БГНЕС

Мозъчният тръст Globsec публикува доклад, който очертава "трудната, скъпа и почти невъзможна" задача, пред която Украйна в крайна сметка ще се изправи, след като войната приключи. Става дума за разминиране на територията на страната, съобщава руската служба на "Би Би Си".

Почти една трета от територията на Украйна (174 000 кв. км), която е била под окупация, трябва да бъде стриктно изследвана за боеприпаси и други експлозиви, оставени там от руската армия.

Според документа днес Украйна е "най-голямата минирана територия в света", изпреварвайки по този показател дори Афганистан и Сирия.

По-голямата част от територията, която трябва да бъде прочистена, е почти невъзможно да се оцени, тъй като боевете продължават, отбелязват авторите на доклада, а около 18% от територията на Украйна все още се контролира от окупационните сили.

Още по темата
Отделно се отбелязва, че по време на отстъплението руснаците "са известни със своята изобретателност в оставянето на мини-капани".Те са монтирани край пътища, както и върху животни и тела на загинали войници - така че огледът на тези тела или всяко друго движение в околността да задейства поставеното там взривно устройство.

Понякога мините се инсталират в комплекс - два или дори три. В този случай първата експлозия - обикновено с по-малка сила - е предназначена главно да привлече вниманието и да събере възможно най-много хора наоколо - след което случайно събралите се задействат второ взривно устройство, обикновено с много по-голяма смъртоносна сила.

В момента "работата по разминирането напредва катастрофално бавно", се казва в доклада. В районите на Донецка и Луганска области, контролирани от въоръжените сили на Украйна в периода от 2015 г. до 2021 г., "само около 6% от потенциално минираната територия е била разчистена".

Степента на разчистване е само около 64 квадратни километра годишно, като по-голямата част от работата се извършва от тайните служби на министерствата на отбраната и вътрешните работи на Украйна с подкрепата на международни неправителствени организации като HALO Trust.

Простата аритметика предполага, че ако тези темпове се запазят, ще са необходими повече от 2700 години, за да се изчисти напълно територията на Украйна от мини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами война е. Не знам какво са очаквали. Явно блицкриг като през ВСВ пък то гледай какво стана. Просто приемаш фактите и се опитваш да се справиш с тях. Но не мисля че украинците могат да го направят. Те чакат на американците. Но янките няма да стигнат чак дотам с намесата си във войната. Ще се задоволят само да раздуват пропагандата и да продават оръжия. Сетих се за снимката с шефа на НАТО и Зелевнски - велик дюнер. Но само дотам.
36
3
 
6
 
! Отговори
Помияри преди 1 година
Скачаха срещу Русия, а сега плачат.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те самите украинци си минираха, да бяха се постарали да знаят къде слагат мини ама явно не са много умни. Даже и ние среща в Черно море по някоя.
34
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 година
Съвременните мини обикновенно ги произвеждат със пластмасов ( но има и със стъклен) корпус ! Не винаги металотърсача помага ! Обикновенно за разминиране се използват като помощници мускусни плъхове ! Как ? Дълго е за обясняване! А е и тайна ! Но е гадна и много опасна работа разминирането!
33
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
Десетилетия наред мините ще убиват и осакатяват хора ! Бил съм в Сомалиленд -квази държава в Сомалия,и точно с това съм се занимавал,разминиране ! Попадал съм на мини както фабрично така и самоделно производство ! Трябва да ви кажа , че противопехотна мина всеки може да направи дори от най обикновенна спринцовка ! Е и там оцелях ,за да може да ме убие ракът в мен ! А той обикновенно се получава от много силен стрес! Съдба да му ...ш майката!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора вярно ли е това че словашка ракета изтреляна от укрите е убила 27 деца в училищен автобус в Донбас като ги е изгорила. Потресаващо.
31
0
 
6
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
да бе, тая урсула, откакто я нарязаха китайците като кисела краставица, въобще не се вижда на хоризонта!
30
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
минирането на земята е дело на украинските бандити! след нас - потоп! НО - след като си върнат украйна, руснаците ще очистят земята за една година!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди малко попаднах на статия,че врани разнасяли мините хаха."В Украйна се оплакват, че врани пренасят мините във вече проверени от сапьорите райни".Явно им е писнало от Зеления Гаргамел,защото отказва мирни преговори.
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До USAСУПЕР КИРО Е НОФ Наздраве!
27
5
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
СЪВСЕМ МАЛКО -УМНИЦИ ВЛАСТВАТ В ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА !!!
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ми мноо сложно, нема смисъл. Закривай и заграждай с бодлива тел.
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 Да сега разминирват Крим че са тръгнали на там да се крият :))
24
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ръцете си държа хартата на ООН, там се казва, че никоя страна не може да напада друга, но от Втората световна война в света е имало 65 военни конфликта, тези войни са отнели и осакатили живота на милиони, така че можете да изтриете вашите *** с този лист хартия и нищо няма да се промени" - Муамар Кадафи на Общото събрание на ООН. Демократите го убиха. Русия днес е на страната на правдата !
23
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямата мина е младия талибан-президент зеленския. Младо прасе яко оре и слага мини, убивайки собствения си народ!
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос: Безопасно ли е да мина през Украйна? Отговор: Мини, мини..
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Репутаторът от Минесота Лий Финке предложи педофилите да бъдат защитени въз основа на сексуална ориентация. Законопроектът ще измени Закона за правата на човека в Минесота. Сега този закон включва формулировката, че сексуалната ориентация не включва физическа или сексуална обич към деца от възрастен. Този език ще бъде премахнат по предложение на Финке, който смята, че мярката актуализира остарелия език, който неправилно свързва педофилията със сексуалната.Без коментар.
20
0
 
4
 
! Отговори
Иван Иванович преди 1 година
Кой кога и къде гръмне - шанс.
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След войната няма да има такава държава Украйна, та да имат грижата да разминират. Зельонката в най- добрия случай ще лежи доживот в някоя колония за изтърпяване на наказания, като Черния делфин например. Украинците са сложили мините, друг ще ги чисти.
18
2
 
16
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
По поляните мини, по нивите уранов прах. Слава Украине. Кокаина ще си живее живота и ще обикаля ТВ студията в САЩ, да рекламира книгата си. Да му мислят украинците. Избрахте си актьор за ролята на президент, сега гледайте каква постановка ви надроби. Па чужд сценарий, естествено.