България и още 4 държави се споразумяха с ЕК за украинското зърно

Предвиждат се и 100 млн. евро помощ за фермерите в петте страни
29 апр 2023 09:09, Елка Василева
186
България и още 4 държави се споразумяха с ЕК за украинското зърно
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че е постигнато принципно споразумение за подновяване на транзита на украинско зърно през пет страни членки, включително България.

Още по темата
Споразумението включва "предпазни мерки" за четири продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Това съобщи снощи изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис.

Предвиждат се и 100 милиона евро помощ за фермерите в петте държави.

Валдис Домбровскис съобщи, че е постигнато споразумение с България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия за вноса на някои украински храни, на които петте страни членки наложиха вето.

"Договорихме се с Украйна и с тези страни как да подходим към тази ситуация", каза еврокомисар Домбровскис  в Туитър и още: "Европейската комисия ще предложи извънредни предпазни мерки за четирите най-чувствителни продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. Ще проучим въпроса и с още няколко вида".

Домбровскис отново заяви, че ще има финансова подкрепа за тези страни в размер на 100 млн. евро. От Комисията на този етап обаче отказват да обявят как ще бъдат разпределени тези средства между петте държави.

"В отговор те ще свалят наложената от тях забрана върху вноса на определени украински стоки. Така постигаме решение, което удовлетворява едновременно фермерите в тези страни и Украйна", подчерта Домбровскис.

По-рано вчера постоянните представители на страните членки от ЕС постигнаха съгласие за удължаване на безмитния внос от Украйна с още една година. Настоящият регламент изтича на 5 юни.

Преди това комисията по външна търговия на Европейския парламент също даде зелена светлина за удължаването на безмитния внос от Украйна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
5
 
18
 
! Отговори
Яжте новото преди 1 година
Демократично жито наситено с обеднен уран! Животни такива!
120
3
 
18
 
! Отговори
Shark преди 1 година
ЕС пак ни прецака. Абе защо не си го вземат това украинско зърно и слънчоглед при тях бе? Като е така, настоявам на етикетите на продукти, направени с украински суровини да го пише това изрично. Ако ще без пари да го раздават. Аз ще презеня дали ще го купя, или не и имам право да знам какво съдържат продуктите, които ям. Ако ли не, отивам в Одрин, оттам купувам олио, брашно за хлебопекарната и още куп продукти. Хем по-евтини, хем по-качествени. След като вие така, и ние така, няма да купувум.
119
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задължително е да ядем отровеното украинско ГМО жито, царевица, репица и т.н., СОБСТВЕНОСТ на американски и западноевропейски фирми! Украинската земя е ПРОДАДЕНА и собствениците ще бъдат огласени след 30 години! Защо това е държавна тайна???
118
2
 
15
 
! Отговори
До 150 преди 1 година
Но това го е решел служебния министър! Никой не е гласувал за него!! Нелегитимен е!
117
2
 
13
 
! Отговори
Но никой преди 1 година
От гражданите също и не протестира!!!
116
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно политиците ни не могат да смятат. Иначе нямаше да се продават толкова обидно евтино!
115
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нов народен съд си трябва. Вече е спешно. Преди да ни изтровят.
114
5
 
18
 
! Отговори
Переспектива преди 1 година
Гласувайте и на следващите избори отново за тези песоглавци от ГРОБ, ПъПъ и ДъБъ и те ще ви го "наместят", баш . . .четириглав !Ще ви уморят от глад, за да спазват санкциите на кака им Урсула. Ще ви стане здравеопазването и образованието с пари. Ще ви сложат цензура и върху живота,ще продължавате да работите на господарите си за жълти стотинки, ще направят така че деца да могат да съдят родителите си и накрая ще ви съберат с повиквателни от къщите ви, за курбан на НАТО в Украйна !ЧЕСТИТО !
113
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100 милиона за подкупните политици на 5 държави, за да продадат здравето на народа си и да съсипят производството. По 20 милиона на държава. Колко политици трябва да се купят от държава, сигурно не повече от десетина. Значи по 2 милиона на политик. Балканските политици са най-евтините. То си е срамота даже да се продават за толкова. Да бяха си казали цената да им съберем и да ги купим ние!
112
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис. . . . Само като му погледна физиономията на този и някакси ме връща 50г. назад към КПСС и естествената ми резервираност расте с пъти, а не с проценти! Който му вярва е от тези 80%-те на професора!
111
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли се надyпихме бе? Ей нищо не става от нашите пoлитиквеници! Направо да се махат и да приемаме заповеди директно от ек, поне да не им плащаме заплати на нашите безполезници!
110
2
 
13
 
! Отговори
не казвайте България преди 1 година
а няколко подддлоггии както винаги клляккат в ущурб на бг и подписват каквото им се каже. Но оффсиите са си ги избрали чобаните си и те въртят сопата както им е угодно
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук се контролират плюсовете и минусите!
108
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
от къде на къде ще плащате с нашите пари кои е внесъл в българия зърното с каквацел защо да му се плаща обезщетение като ние плащаме последни сметката вмагазините всеки да си носи отговорност за алчността си да го продават в африканикакви пари толкова други сектори се нуждаят
107
7
 
4
 
! Отговори
не разбирам преди 1 година
за какво е тоя спор тук,на всеки българин му дават брашно и олио от рентата на земите,не съм чул някой да е купил тези продукти,май само си говорите колкото да се намирате на работа
106
7
 
1
 
! Отговори
до 137 преди 1 година
До Анонимен,точно обратното е,целия свят мизерува за сметка на българския лукс и охолство
105
1
 
9
 
! Отговори
Продадоха ке пак преди 1 година
За дребни стотинки..
104
1
 
13
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
Няколко трилиона за газ, още милиарди за нефт, едно милиардче тук, подкупче там... печатницата на пълен оборот! После живейте с 80% инфлация! Инфлацията е форма данък! Таксация но не директна! Така финансирате войната..
103
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
CAЩ и 3anagнa Eвpona ce нaryшвaт яko зa cмeтka нa paзopявaнeтo нa Изтoчнa Eвpona...
102
4
 
21
 
! Отговори
И аз също очаквам преди 1 година
Хайде, на скапаните източно-европейци им "извиха вратовете" от Брюксел и Вашингтон,така че отново клекнаха ! Ще продължи отново успешно тровенето на целокупнотобългарско население с царевица, пшеница и слънчоглед обогатени с цинк и олово.Надеждата ми е и на мен също, Русия след реорганизацията на армейското си ръководство и оптимизиране на числеността на армейските си части там, в скоро време да приключи с това неофашистко правителство, завзело властта в Украйна!