Telegraph: Джо Байдън подкрепя Урсула фон дер Лайен за генерален секретар на НАТО

5 юли 2023 07:10, Анисия Иванова
104
Telegraph: Джо Байдън подкрепя Урсула фон дер Лайен за генерален секретар на НАТО
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън смята ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен за най-добрия кандидат за ръководител на НАТО през 2024 г. Това съобщи във вторник в. "Дейли телеграф", позовавайки се на неназовани източници в Алианса.

Според един от тях американският лидер се опитва да убеди германския политик да поеме поста на ръководител на НАТО заради опасенията, че през следващите 12 месеца не може да бъде намерен достоен заместник на настоящия генерален секретар на блока Йенс Столтенберг.

"Догодина ще имаме проблем, защото става ясно, че ситуацията няма да се подобри в сравнение с тази година", добави друг източник. Друг събеседник на вестника заяви, че през последните години между Байдън и фон дер Лайен се е създала "силна връзка", която е засилила трансатлантическия ангажимент по въпросите на Китай, Украйна и климата. Както е отбелязано в статията, ръководителят на ЕК сега "разчита на Вашингтон за разузнавателна информация", което означава изоставяне на предишния подход, при който информацията от европейските разузнавателни агенции се считаше за основна.

Според The Daily Telegraph фактът, че фон дер Лайен владее свободно френски език може да ѝ осигури подкрепата на френския президент Еманюел Макрон. В същото време срещу ръководителя на ЕК може да изиграе лоша роля лошото управление на германското министерство на отбраната, което тя ръководеше от 2013 до 2019 г.

Фон дер Лайен по-рано заяви, че за нея би било чест да бъде избрана за генерален секретар на НАТО, но нейният говорител отбеляза, че тя няма да може да заеме този пост "сега или в бъдеще". Вестникът твърди, че в лични разговори с Байдън фон дер Лайен е уверила президента на САЩ, че няма да може да заеме поста поне до следващата година, когато е насрочен изборът на ръководител на ЕК.

На 4 юли Столтенберг потвърди, че ще остане на поста генерален секретар на НАТО до 1 октомври 2024 г. Според изявление на Северноатлантическия алианс това решение ще бъде официално одобрено на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли. Медиите, включително британските и американските, многократно съобщаваха, че причината за това решение е трудността да се определи кандидат, който да замени Столтенберг./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 10 месеца
Лика - Прилика Едната диа рично л***йно , а другияг дъ рт п ръд льо.
62
0
 
1
 
! Отговори
Мъдър човек преди 10 месеца
НАТО действително ще има нужда от акуширане, ако му се роди украинче
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тоя изкуфял дядо май пак а .... през последните години между Байдън и фон дер Лайен се е създала "силна връзка", която е засилила трансатлантическия ангажимент по въпросите за смяната на насраните памперси
60
0
 
0
 
! Отговори
Хмм преди 10 месеца
До Малко за политика -- Да я купят ? Да купят Роуз Ладсън?? Ти не си добре. Я прочети колко влиятелни са Ладсън в САЩ и колко политици имат до ден днешен. Семейство Ладсън прави своето състояние в САЩ - Южна Каролина - английски робовладелци, едни от най-мощните фамилии в САЩ до ден днешен.
59
1
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 10 месеца
САЩ разиграват европейските политици като марионетки. Колко му е да купят председателката на Еврокомисията с бъдещ пост "Генерален секретар на НАТО". И излиза, че през цялото време, когато тя е трябвало да работи за интересите на Евросъюза, тя е работила за интересите на САЩ за да си заслужи поста "Ген. Сек. на НАТО".
58
0
 
0
 
! Отговори
моч преди 10 месеца
....най-добре ще е цялата тази ляво-либерална , социал-либерална , нео-либерална , рубло-либерална и прочие пeдaлo-джeндъристкa пaплaч да се омете и да си ходи на изток по към сибир и по-близо до спонсорите си.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един неназован източник от НАТО, пред "Дейли Телеграф" твърдял, че американският президент смятал ... Ей така се създават новини и така ви губят време от живота да разсъждавате възможно ли е в цяло НАТО да не може да бъде намерен заместник на Столтенберг, та опрели до Урсула /ти да видиш/. Просто спрете да четете статии с глупости още в заглавията. Впрочем звучи като шегичка на Байдън, ама как да го кажат в прав текст, че е гавра?
56
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Христо Христов - така е и пак ще гласуваме. Радвам се, че си осъзнал, че копейките сте едва 10% от целия народ.
55
0
 
5
 
! Отговори
АХАХАХАХАХАХХА! преди 10 месеца
АХХААХХАХАХАХАХАХ! ДА! Сега вече Путин няма никакви шансове! :D
54
0
 
13
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 10 месеца
И след 5 минути е забравил кой е подкрепил и за какво !
53
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Без коментар.
52
0
 
20
 
! Отговори
Спеца преди 10 месеца
Определено Запада започва да се самозаличава!
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Обикновенно човек го селектират за работа защото е компетентен, но тази постоянно я селектират поради обратната причина. И за ЕК, и за НАТО, компетентните ги 'блокират' или 'нямат подкрепа', та се явява тази която не е прочела договора за ваксините, не знае споразумението за ирландската граница, издаде броя на жервите от украинската страна и т.н. Все пак не вярвам да оглави НАТО. Хората ходят на война, не може да си позволят чак такова менте за лидер. Това би било прекалено.
50
4
 
3
 
! Отговори
Смях в залата! преди 10 месеца
След разсипването на ЕС, време е и за НАТО. Руските агенти са толкова много, че отърване от тях няма!
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кръстя се.
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Джо знае ли на кой свят е?
47
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Какво ревете? 90% гласувате за ЕС и НАТО.
46
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До Берлин/74 "Тя унищожи нашата германска армия..." - бе то немска армия няма от 45та, ама айде... тая закова последния пирон.
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дъртия в деменция педофил подкрепял за шеф на НАТО злобния с нетрадиционна сексуалност рептил
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дементирал старчок предлага акушерката за шеф на НАТО,ееее циркът е пълен!