След години на растеж: Пазарът на е-коли влиза в застой

Индустрията е останала без ентусиазираните си потребители
22 авг 2023 20:26, Анисия Иванова
16
След години на растеж: Пазарът на е-коли влиза в застой
Снимка: БГНЕС

Пазарът на електромобили навлиза в застой и това определено е лоша новина за компании като Ford и Tesla. След години на бърз растеж сегментът сега върви към стагнация.

В продължение на години плъгин автомобилите бяха едва 1 на сто от пазара, а възприемането на този тип автомобили от потребителите - твърде бавно. На този фон продажбите на електрически автомобили в САЩ поставиха рекорд от почти 6 на сто от всички новорегистрирани автомобили миналата година и са се насочили към още по-голямо ускорение през настоящата, пише Business Insider.

Този растеж е придружен и от серията обективни цели на част от големите играчи на пазара. Tesla се стреми да произведе 2 милиона превозни средства тази година, а пък Ford първоначално обяви, че ще сглоби 600 хил. електрически автомобила през 2023 г. General Motors също отговори с 150 хил. електрически превозни средства за настоящата година, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

За някои анализатори се очертава стагнация в сегмента, тъй като индустрията е останала без първоначално ентусиазираните си потребители. Причината е, че според експерти впечатляващият растеж, наблюдаван през последните години, не може да бъде устойчив.

Анализатори виждат следващия голям проблем за сектора в преминаването от първите клиенти, прегърнали идеята за нещо ново и иновативно към по-практични клиенти. Така за компаниите ще е почти невъзможно да прогнозират какво ще е търсенето през идните години, когато на пазара навлезе ново поколение купувачи на електрически автомобили.

По-ниската бариера за навлизане на пазара на електрически автомобили, появата на множество нови конкуренти в сегмента, както и лавината от нови плъгин автомобили са довели до натрупвания при дилърите. Само през юни в дилърските центрове е имало два пъти повече електрически превозни средства, отколкото бензинови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 7 - ТО остави, че няма нищо сложни, ами тея Тесли са доста скучни вътре. Все едно стоя в някой офис, честно.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спряха привилегиите, запонча да се говори за такси, а не за отстъпки при купуването, а на места, цянта на зарядните станции отиде до такива нива, че ти е по-евтино да си купиш нафтичка, агрегатчето и да си гориш нафтичката, като и зареждаш колицата така ...
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само грантаджийчетата си купуват е-коли, или тези дето са крали пари по други линии, нормално работещ човек никога няма да хвърли половин апартамент за тенекия на улицата.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 8 месеца
Да си видят цените първо.Няма сметка в електрическите коли.
10
4
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
Преди 60-сет години бяхме на челно място в света по производство на електрокари. Даже японците са купували от нас. Демокрацията...прецака всичко,сега сме последната...дупка на кавала.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
за какво да си ентусиазиран...на цената ли...кога средностатистичен човек ще даде една камара пари за ел.кола...ами като дойде момента за нова батерия...Можеш ли да чуеш звука на изрязващ се двигател..да помиришеш изгорелите газове...ДВГ...за мен...
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредния провал
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще чакам новата тесла да стане 3-4 хил евро и тогава. И без това в тези електрички няма нищо сложно вътре. Това не е кпла с двг.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега като почнат всичките да сменят комплект с батерии ще им дойде ъкъла.
5
2
 
8
 
! Отговори
Джан Джун преди 8 месеца
Кой пазар е в застой ? Западния ли ? Че това не е края на света . В Китай китайските ел коли се праодават с хиляди. Там застой няма . Дори има увеличение на продажбите за пордна година . Дори скъпите Тесли се харчат успешно. Не случайно Мъск вече трети път намалява цените им специално за Китай. Конкуренцията е огромна .В западния свят и в САЩ пазарът е в застой ЗАЩОТО ИМА СТАГНАЦИЯ ... спад на покупателната способност на населението ... с какво да си купят кола ? Паре нема .....
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами свършиха ентусиазираните потребители с пари, то иначе ентусиазирани потребители още има ама пари нема!
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как няма да е след като Рина и Пижа със скърцащи врати и пластмаси им искат има няма 100к лева, да до скоро за толкова се взимаше класическо Порше, не тези новите бракове.
2
2
 
12
 
! Отговори
леля чичо преди 8 месеца
няма евтин никел и литий , това е една от причините за войната, искат от Русия да клекне за ресурсите за батерии но това е автогол тъй като тя е износител на нефт и на колективния запад не може да им се получи мръсотийката която искат да спретнат с електричките за да съборят нефтения пазар
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Marapeмoбилa e нaй-ekoлorичeн, нekoй ga cвeтнe Гpeтxeн и Уpcyлaтa...