Австрия ни реже, отхвърли призива на шефа на ЕК за разширяване на Шенген

В момента нямало смисъл от разширяването на безвизовата зона
14 сеп 2023 12:30, Елка Василева
472
Австрия ни реже, отхвърли призива на шефа на ЕК за разширяване на Шенген
Снимка: архив, БГНЕС

Австрия отхвърли призива на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение с твърдението, че в момента няма смисъл от разширяването на безвизовата зона, съобщи онлайн изданието "Юрактив".

В речта си "За състоянието на съюза" вчера Фон дер Лайен се обърна към Австрия по повод блокирането на България и Румъния, като призова: "Нека най-накрая да ги пуснем - без да се бавим повече".

Още по темата
Австрия обаче отхвърли бързо този призив, отбелязва "Юрактив".

"В момента броят на мигрантите из цяла Европа расте и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол - например на границата между Германия и Полша", заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

"Към този момент за мен няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко", допълни Карнер.

Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, опасявайки се от прилив на незаконни мигранти, посочва "Юрактив".

Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно своите граници, които биха станали външните граници на Европейския съюз след приемането им в Шенген.

От друга страна Фон дер Лайен подчерта, че двете източноевропейски държави вече са станали модел за "прилагането на добри практики в областта на убежището и репатрирането".

"Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство", каза председателката на ЕК в своята реч "За състоянието на съюза".

В самата Австрия безкомпромисната позиция на правителството по въпроса за ветото на България и Румъния също бе разкритикувана - от либералната партия НЕОС, която сега в опозиция.

"Това е директен призив към федералното правителство на Австрия най-после да вдигне своето неописуемо, антиевропейско вето", заяви евродепутатката от НЕОС Клаудия Гамон, цитирана от австрийската агенция АПА, след произнасянето на речта на Фон дер Лайен.
(БТА, Иво Тасев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПРЕНАПИСВАНЕ НА ИСТОРИЯТА, ОБЕЗПАМЕТЯВАНЕ НА НАРОДА, ЧУЖДОПОКЛОНСТВО, ИМЕНА КАТО СТЕНЛИТА, ДЕБОРИ, НАНСИТА И ДРУГИ ПОДОБНИ НЕБЪЛГАРСКИ, ОТНЕМАНЕ ПРАВОТО НА РЕФЕРЕНДУМ, ГАВРИ С КОНСТИТУЦИЯТА, ГАВРИ С ИНСТИТУЦИИТЕ, ПРЕГРЪДКА С МАФИЯТА И ПОСОЧЕНИ ОТ МАГНИТСКИ, КОРУПЦИЯ, СЪСИПВАНЕ НА ББР, ПОПУЛИЗЪМ, ПРИКРИТ ФАШИЗОИДИОТИЗЪМ, ПАМЕТНИКОРУШИТЕЛСТВО, КРЪЩАВАНЕ НА СОФИЙСКИ УЛИЦИ НА ФАШИСТИ, ПОРНОКАНАЛИ, КУПЕНИ СИНДИКАТИ, ПРОДАЖБА НА НАЦИОНАЛНИ И НАРОДНИ ИНТЕРЕСИ, ТУРКОФИЛСТВО, ОБЕЗБЪЛГАРЯВАНЕ-ДЕМОПАРОДИЯ
306
7
 
8
 
! Отговори
ХитлерБешеПрав преди 8 месеца
Най хубавото нещо което човек може да поиска от БОГ не са богатства а просто да не е българин.Това е срам!
305
3
 
6
 
! Отговори
жони преди 8 месеца
За шенген *** дойди, досега не виждам проблем. Дано и за еврото стане така, щото с електронното евро ще ви се евве маиката
304
1
 
1
 
! Отговори
до българина преди 8 месеца
Ти па ептен се обърка ! Нас не ни е яд ,че не сме със Русия ами че не сме със ЕС заради Австрия ! И ти веднага ни предлагаш оная не орм,,, държава където само Ким ходи със брониран влак ,айде благодаря съм !
303
6
 
3
 
! Отговори
Дави пи каем и на преди 8 месеца
М о ч а и на Шипка и на Ал Невски и на Зар освободител и на всичките улици с руски имена
302
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде по-просто от това :Колониите нямат право на глас .
301
12
 
4
 
! Отговори
К У Р Б Е преди 8 месеца
РУСКИ П О Д Л О Г И
300
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Реформа в образованието : "Аз съм българче , но вече искам да живея във чужбина "...
299
2
 
8
 
! Отговори
Ердоган завладей ни преди 8 месеца
Направи ни хора
298
5
 
10
 
! Отговори
Дано преди 8 месеца
Гърция Сърбия Македония и Ромъния да завладеят България и да се я разделят нестава българската *** доказа че не заслужава да има държава
297
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кога ще ни доставят скъпарските американски реактори за Белене , на мястото на руските които подаряваме на Укрите ?
296
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не зареждайте в трите букви бензиностанции и така! Малко но от сърце! И без Илата за пазар! Колкото - толкова!
295
2
 
7
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
има много начини на ги наврем в малката дупка, но Кп БМБ няма да го направят, идват избори насе рете продажните партии. Вето за всичко в ЕП, референдум за нато и ес и изгонване на американските бази веднага... начини за реакция колкото щеш
294
0
 
8
 
! Отговори
Бг депутагите преди 8 месеца
С огромните си заплати не струват колкото един румънски депутат
293
0
 
2
 
! Отговори
До 314 преди 8 месеца
Може и да е грозно ,ама си е ТЪИ ! Даже е още по-грозно и гадно !
292
1
 
8
 
! Отговори
Ако съм М.Председате преди 8 месеца
На границата ще дислоцирам всички свободни автобуси и ще им сложа табелка България Австрия WS HOLAND ..... и ще призова всички които няма какво да правят със лични коли и микробуси да се включат във всенародното дело ! Отделно на всяко Австрииско предложение да се гласува против . другото сами да отворим границите между Бг и Румъния .
291
6
 
8
 
! Отговори
Без Шенген преди 8 месеца
България е безсмислено да съществува дано Господ да я затрие.
290
7
 
9
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
драги българи, не се ядосвайте, емигрирайте, стига си губихте времето и живота тук. Мястото ни очевидно не е на тази територия
289
3
 
5
 
! Отговори
Българска измет преди 8 месеца
Продажни руски сф и не заради вас и вашите политици национални предатели които печелят от наркотрафик и трафик с мигранти не ти искат в Шенген заради това че България е меката на корупцията!Из ру диииии!Антибългарскиии!!!
288
0
 
9
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
нещо вето на помощта за украйна от европейския бюджет или Посолството ще счупи телефона от заплахи?