Денков: Няма да изтегля териториалните планове, нека ги променим заедно

Това означава България да се откаже доброволно от подкрепата на ЕС за енергийния преход
9 окт 2023 19:35, Анисия Иванова
251
Денков: Няма да изтегля териториалните планове, нека ги променим заедно
Снимка: МС

Няма да изтегля териториалните планове. Тяхното изтегляне означава България да се откаже доброволно от подкрепата на Европейския съюз за енергийния преход, заяви премиерът акад. Николай Денков. Той предупреди, че това действие би било изключително вредно за въглищните региони, а последствията биха били много сериозни и за много дълго време.

Министър-председателят за пореден път покани протестиращите миньори да се включат в обсъжданията за промяна на плановете, тъй като това все още е възможно. „Ще правя това, което е правилно и полезно за България. Надявам се протестиращите да разберат, че то е полезно и за миньорите, и за въглищните региони”, посочи акад. Денков, цитиран от пресцентъра на МС.  

Той отново припомни, че териториалните планове за Стара Загора, Кюстендил и Перник не затварят административно мини и въглищни централи. Тяхната цел е да се подпомогне преходът, който така или иначе ще се случи, защото се променят технологиите в енергетиката.

От друга страна правителството трябва да осигури базови енергийни мощности за още много години напред. Те ще бъдат ядрената централа и ТЕЦ-овете. Топлоцентралите обаче няма как да продължат да работят в същите обеми до 2038 г. по икономически причини – техният ток е значително по-скъп от енергията, произвеждана от други източници. Премиерът беше категоричен, че „всеки, който твърди нещо различно, просто лъже миньорите и енергетиците“.
    
Министър-председателят не очаква проблеми при гласуването на вота на недоверие срещу кабинета заради неговата енергийна политика. „Би било изключителна глупост от политическа гледна точка някой да не подкрепи правителството в този момент. Няма никаква причина то да бъде бламирано по повода, който е посочен като мотив за вота“, заяви акад. Денков.

По повод евакуацията на българи от Израел премиерът изрази готовност правителственият самолет да извърши трети полет до Тел Авив, ако има достатъчно сънародници, които желаят да се приберат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
7
 
! Отговори
:-) преди 7 месеца
Защо са и на Украйна двата ни реактора като ще трябва да ги затвори ако я приемат в ЕС или нейните политици ще си ги отстоят а не като нашите
206
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ама не може ли да внесеш промените примерно? защо се бездейства
205
0
 
2
 
! Отговори
Гатова преди 7 месеца
Този академик мижетурка докога ще ни трови ежедневието.противен е ,българин не е сякаш
204
0
 
3
 
! Отговори
Посланик преди 7 месеца
Изпълнявайте г-н Денков, изпълнявайте
203
1
 
14
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 7 месеца
Така е - то ти останаха 2 месеца още лъжи. А и шишо очаква да му осигуриш 4 млрд срещу унищожаване на Бг енергетиката.
202
2
 
16
 
! Отговори
Ей нагъл та преди 7 месеца
Нагъл ,поне не нио бяснявай че това е от полза на България
201
7
 
12
 
! Отговори
Чистото зло преди 7 месеца
Браво, господин Денков! Това е моят премиер! Човек с мозък между краката и топки в главата. С антитерористи не се преговаря.
200
2
 
18
 
! Отговори
ДРАГИ МИ преди 7 месеца
ПЛЪХЧО ОСТАВКА ВЕДНАГА!
199
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много си глупаввв ама много
198
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До210. Най учените в България са в пъти спрямо. Развити гиганти във финансово, икономически ,културно страни като Германия , Швейцария , Франция. По висше образование за глава от населението може да ни бие само една страна гигант във военното производство на ракети Русия
197
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До210 . Не обиждай обществото. Българското общество е най ученото в ЕС . Особенно при жените са с няколко ваши / има с две и три/. В Българската Академия на Науката жените са в пъти повече . От Германската и Френската Академия на Науките. За Турската е ясно , че са малко
196
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До212. Нали за този преход се стигна до това правителство. Какво направиха тридесет години предишните. Не намалиха корупцията , а тя създава бедността. В корупцията няма правила , има рекет. В корупцията действат схеми за бърз грабеж с хора във властта . Енергетиката е част от схемата. Не зачита Закона за Защита на Конкуренцията / дружество топлофикация/ . На зачита Закона за Защита на Потребителя/
195
3
 
23
 
! Отговори
Я СТИГА ГЛУПОСТИ преди 7 месеца
"Подкрепата от ЕС" за енергиен преход се усвоява от няколко големи фирми, а цената на ел.енергията за хората само ще расте. АБЕ ДЕНКОВ Я МИ ОБЯСНИ ТИ КАК Я ВИЖДАШ КОНКУРЕНЦИЯТА ТУК (ТАКАВА НЯМА) И БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА (ТАКАВА СЪЩО НЯМА). ЗЕЛЕН ПРЕХОД ИМА В ЗАПАДНА ЕВРОПА , В БЪЛГАРИЯ ИМА ГРАБЕЖ НА ЕВРОФОНДОВЕ!!!
194
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чета коментарите и се изумявам какво необразовано общество е българското! Елементарни частици в този форум се изказват на тема енергетика и личност на академик, който е постигнал най-висока длъжност в държавата. Като сте толкова знаещи, защото бъркате цимент, а? Можели 80% от нефункциониращите да имат толкова силно представяне тук? Разсипвате страната, а сте просто пушилка, която се е помислила за звезден прах. Не ме е страх от необразованите. Страх ме е от тези, котио си въобразяват, че са!СМЯХ
193
5
 
36
 
! Отговори
българия преди 7 месеца
енергията от тец е скъпа заради измислените от зелените популисти въглеродни емисии с които малко хора правят баснословни печалби а на нас е отредена ролята на изпълнители и унищожители на собствената ни държава. това го знаят вече и първокласниците, а този е академик. срам!
192
4
 
31
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 месеца
Каквито ни академиците, такива ни и политиците.
191
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Подкрепата от ЕС" за енергиен преход се усвоява от няколко големи фирми, а цената на ел.енергията за хората само ще расте. Продавате на безценица това, което принадлежи на българският народ без да ви мигне окото. ***.
190
26
 
7
 
! Отговори
Правилно преди 7 месеца
но и половинчато. Не трябва да има никакви промени. Всяка отстъпка е удар срещу икономиката на България и народа ни и нови пари в ръцете на мутрите. Да припомня ли ДДС за ресторантьорите до какво доведе. А "работата" на тези въглищни централи: деца с уродства, хората не доживяват и до 60 г. Никой от тези "защитници" като : Копейкин и Нинова не иска да живее в Гълъбово. Защо?
189
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние ли сме министър-председатели или теб натресоха от посолството? Като си приел-взимай си сам решенията. Такова животно като колективна отговорност няма.
188
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нека се прегърнем и да бъдем приятели! Единство!