Как държавата ще осигури евтини жилища за младите?

Трябва да има ясни и прозрачни процедури, подчерта Росица Стелиянова
Обновена: 17 окт 2023 10:48 | 17 окт 2023 10:48, Анисия Иванова
91
Как държавата ще осигури евтини жилища за младите?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Европейската комисия предлага България да осигури евтини жилища за младите хора. Мярката трябва да бъде наложена във връзка с решаването на проблемите с демографската криза, която е много сериозна в страната ни.

"Демографската криза се задълбочава много. България е една от страните, които е най-заплашена. Много анализи показват, че България е с най-бързо топящо се население. Повечето млади хора са заминали в чужбина, имаме висока смъртност и ниска раждаемост", заяви директорът на "Програми и проекти" към Асоциацията на индустриалния капитал в България и бивш зам.-министър на труда Росица Стелиянова в студиото на "България сутрин".

"Беше предложен пакет, насочен към родители и млади семейства, с предоставяне на различни социални услуги, които да подпомогнат семейството и то да остане в България. Имаме мерки към възрастните, към миграцията и към младежите за осигуряване на достъпни жилища. Агенция по заетостта предоставя за период от 12 месеца средства в размер на 300 лв. на лица, които се преместват да живеят на друго място. Предоставят се и 600 лв. за преместване на самото имущество", обясни Стелиянова.

Тя посочи, че има много млади хора, които продължават да живеят при родителите си, като по този начин те се демотивират и престават да бъдат активни - не работят и нямат средства да се отделят и да бъдат самостоятелни.

Според Росица Стелиянова, сред добрите практики е да се сложи таван на наемите за определен период от време за младите хора. "Може общините да отделят квота от социалните жилища. Могат да се предоставят изоставени сгради - държавата ги купува и ги предоставя. Може да се покрие и част от наема, ако доходите на лицето са под средните за страната", посочи бившият бивш зам.-министър на труда.

По думите ѝ средства могат да бъдат намерени и чрез самите общини.

"Трябва да има много ясни и прозрачни процедури. Трябва да се реши как ще се кандидатства, трябва да има критерии - нивото на доходите, например. И да се направи една добра методика - младежите да бъдат разделени на групи и да се прецени дали имат нужда от такова подпомагане", коментира Стелиянова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ над 78% от работодателите изпитват нужда от квалифицирана работна ръка, а всяка година губим по 50 000 работници, които се пенсионират.

"Имаме нужда от млади хора в България и те да заемат тези работни места. Ако искаме да се развива икономиката ни, трябва да задържим тези млади хора в България", призова Стелиянова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
3
 
! Отговори
От къде накъде преди 6 месеца
ще се взима предвид доходът, а не фактът дали двамата съпрузи работят? Ако Филанкишията си пита ушите и не прави друго освен деца, за да получава всевъзможни помощи, на какво основание с пари от данъците ни ще му доплащат наема, след като му осигурят жилище? А онзи,който е учил и работи на две места, за да може да издържа себе си и поне едно свое дете, за него помощ няма! Стига вече с дивотиите на соца, благодарение на които Тошо Правешки напълни България с бхаратци и те ни се качиха на главата!
74
0
 
3
 
! Отговори
Пешев преди 6 месеца
Младите мигрираха на Запад. Само старци и роми останаха. Къщите по селата са празни.
73
2
 
1
 
! Отговори
А сега, евтини жили преди 6 месеца
Нали, младите, красивите и умните рабоят основно в ИТ сектора и взимат големите заплати. А сега, евтини жилища. Днес, младите не умат едно канче с вода да кипнат.
72
0
 
1
 
! Отговори
Продължение - преди 6 месеца
... ще срине цените.Тогава щеизмислят някаква хватка, както натериторията на бившата ГДР - някакви незнайни компании ще имат предимство да изкупят тези имоти на безценица и тогава набързо ще обявят, че икономиката се е стабилизирала, младите нямат нужда от жилищно подпомагане и ще стане като в източната част на Берлин - опитай се да наемеш жилище, за даразбереш как са те стиснали за гушата.Подозирам, че много подло ще се опитат да изкярят, спекулирайки с това предложение на Европейската комисия.
71
0
 
4
 
! Отговори
АкоУспеятДаПрокарат преди 6 месеца
закон, според който в частни жилища, давани под наем да се настаняват с предимство млади семейства и наемът да бъде определян от Общината, ще принудят хорицата, наследили от баба им скромна панелка или получили от родителите си хубав апартамент в добър квартал, панически да продават тези свои имоти, защото намести ли се там ромско семейство с по 5 деца, няма да видят и стотинка наем, хем жилището ще бъде съсипано, хем неможеш да махнеш "наемателя" докато е жив. Огромното предлагане ще срине ...
70
1
 
2
 
! Отговори
Таван на наемите преди 6 месеца
Тъй като в общинските жилища наемите са ниски, значи не тях има предвид Р.Стелиянова. Отдавна по форуми и в интервютав пресата се намеква за солидния фонд от частни жилища, в които или не се живее, или се дават под наем. На бившите комунисти и децата им, настанени във властта, лигите им текат, докато фантазират как да изтръгнат от ръцете на обикновения българин единствената собственост, която дава някаква сигурност в настоящия момент. Да им набутат многодетни роми на нормиран наем! Целта е друга
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Полша забрани абортите- ето идея.
68
0
 
3
 
! Отговори
Нека да разясни преди 6 месеца
"Да сесложи таван на наемите за определен период от време за младите хора" - Какво означава това? Млад човек, ако не е ром, не може да се вреди за социално жилище. Ако наистина отделят квота от общинските жилища, в които да се настаняват само млади хора (НО НЕ ПО ЕТНИЧЕСКИ, А ПО ОБРАЗОВАТЕЛЕН КРИТЕРИЙ), там наемите са ниски и не е нужно да се слага таван. Нека 50% от общинските жилища да са за млади семейства, в които и двамата да имат минимум седно образование.
67
0
 
5
 
! Отговори
Не, не и не! - 2 преди 6 месеца
Другите критерии: 2) Чисто досие - никакво подпомагане на рецидивисти и на криминално проявените изобщо; 3) Трудовата книжка - никакво подпомагане на хора, които не учат и не работят. Грижата за такива, ако са създали деца, да се изразява в промяна на закона - задължителен принудителен труд, за да изработват сами издръжката на децата си; 4) Който работи - да му се дава достойна заплата, това да важи за целия народ. Тогава младият човек няма да бъде безпомощен и неспособен да храни поколение.
66
0
 
7
 
! Отговори
Не, не и не! преди 6 месеца
Всичко изброено в изказването на тази бивша зам.-министърКА е само пакет от завоалирани мерки с цел ПОДПОМАТАНЕ НА ИНДИЙСКИТЕ безотговорни, неучещи и неработещи пълчища. На 20 г. вече имат по 4-5 деца и нито ден трудов стаж. Щяла била да ги дели на групи, за да прецени кои имат нужда и критерият щял да е доходът! Как не! КРИТЕРИИТЕ ДА БЪДАТ: 1) ОБРАЗОВАНИЕ - ако няма минимум средно, никакво подпомагане, а НАКАЗАНИЕ, защото е нарушил закона, задължаващ го да учи до 16-годишна възраст; /Продълж./
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Васко Дръпката: Комунизмът пак си идва, комунизмът пак си идва - спете спокойно деца.
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Може би:Родителите в старчески домове, жилищата,повече от едно за държавата,вили и жилища на хора в чужбина също.Всичките жилища раздадени като общежития на всевъзможни, разделени според статуса.Е избягалите от родителите остават без наследство.Няма да притежават нищо,всичко е общо, но ще са щастливи.Семейните ценности аут.Да лесно е, но най богатите безделници ли са.Всички богати живеят в едно жилище и са единни и се наследяват и не се изоставят,за еазлика от бедните в ес.Е всеки решава сам.
63
0
 
2
 
! Отговори
до 76 преди 6 месеца
До Анонимен,само с една надница можеш палат да си купиш,стига си ревал,знаем колко са българските заплати,на час получаваш повече от германеца на месец,но искаш държавата нещо да ти дава
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Някой ще ми обясни ли, защо съ запалта, която е с 50% по-голяма, от общата на родителите ми, не мога да си позволия и половината на тяхното жилище?
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Европейскта Комисия биал загрижена за демографската криза? Правилно ли чух?
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аман от благодетели в тая държава, кво ше кажете да се разкарате и да дойдат читави и чесни хора на мястото на цялата ви клика и младите ше си купят жилища сами като не ги крадете
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да си купят бе соцът приключи сега сме демокрация и пазарна икономика. Егатии тарикатите за тях соц. за всички останали раззузден див капитализъм.
58
1
 
11
 
! Отговори
До кога? преди 6 месеца
До кога ще търпим пилеенето на огромни потоци от парите? Не справедливо раздаване на пари на калпак на сълзи и пульо. За оръжие, за чужди пришълци, за чужди войни. Трябва наистина да стане Европейска Пролет - всички европейски трудещи се граждани да се надигнат на бунт и да се защитят своите права и свободи да свалят от власт всякакви комисари, правителства които работят срещу народите си и които са виновни за изкуствените кризи.
57
3
 
9
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 6 месеца
Да одът дъ работя младите ,не ми са шляат по дискотеки и по нощите с уроспиите. Жилища искали ? Купете си бре? Ама скапо било.? Бре пусто дръво.
56
2
 
7
 
! Отговори
Разум Даскалов преди 6 месеца
Хора не виждате ли какво стои зад всичко това? Боде очите ви как евро администрация ще усвои пари и ще краде заедно със строителната мафия.