Йеремич: Членство на Сърбия в ЕС вече не е постижима цел

Иска се предефиниране на отношенията с Евросъюза
Обновена: 29 ное 2023 08:07 | 29 ное 2023 08:04, Елка Василева
14
Йеремич: Членство на Сърбия в ЕС вече не е постижима цел
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Народната партия в Сърбия Вук Йеремич направи оценката, че поради искането на ключови държави членки на ЕС Сърбия да признае независимостта на Косово членството в Евросъюза вече не е реално постижима цел за Белград, предаде агенция Бета.

"Затова се обявяваме за предефиниране на отношенията ни с ЕС, така че Сърбия да остане в икономически отношения с Европа, както преди, без да се отклонява от критичния си национален интерес", каза Йеремич за вестник "Политика".

Той подчерта, че статутът на Косово се определя от конституцията на Сърбия и Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, но че тази позиция в момента е застрашена от европейския план за независимост на Косово, който беше устно приет от сегашните управляващи в Белград.

Попитан за позицията на неговата партия за членство на Сърбия в НАТО, Йеремич каза, че Сърбия не трябва да става член на алианса, нито "по друг начин да бъде изложена на опасност да бъде въвлечена във войните на великите сили през 21 век".

"Народната партия е сигурният избор за военен и политически неутралитет на Сърбия на предстоящите избори", каза Йеремич.

На 17 декември в Сърбия ще се състоят предсрочни парламентарни избори, областни във Войводина и местни избори в редица общини.
(БТА, Райна Асенова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
задръж преди 5 месеца
Не бързайте До 10 год. ЕС я съществува още , я не съществува. Сигурно е обаче бедните от Източна Европа ще станат нетни донори/вносители на пари.
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
През май 2023 средната заплата в Сърбия е била 1986 лева, а в България 1882 лева. (От Money . bg)
8
1
 
5
 
! Отговори
мда преди 5 месеца
за това пък членството е рф е сигурно :)
7
0
 
11
 
! Отговори
До 4 преди 5 месеца
Работя със сърби от 6 години. Не знам какви статистики си гледал, но колеги от Лесковац и Ниш ми казват че там са получавали 400. Сметките зимата са им по 150. Като ми разказваха, си мислех че е някаква шега. То и в БГ средната (официално) е около 1900 ама 50 % от населението взима 1500. Само в Белград не се оплакват столичани , какво да правиш🙂
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 3 Не че ги защитавам ПП, но минималната заплата да е такава в момента е заради ГЕРБ. В продължение на повече от 10 г ББ и неговите авери държаха нарочно доходите на българите толкова ниски, защото крадяха и раздаваха на обръчите от фирми. Тия от ПП се усетиха, че така не може и поне почнаха да вдигат доходите, няма как от някаква жалка сума завещана от ГЕРБ да направиш минималната 1500 лв.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 4 Минималната заплата в Сърбия е по-висока от БГ, но средната е по-ниска. Храната им е малко по-евтина, но другите разходи са по-големи в сравнение с нашите и съпоставимо с доходите и цените на храна, сметки, консумативи и.тн в Сърбия със средната заплата изкарваш 0.8 месеца, а в България със средната заплата можеш да изкараш 1.2 месеца.
4
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 3 "...с рамота за нашите крадции мошеници , в ЕС сме от 2007г" - що да се срамуват ТЕ, а не про'с'таците дето ги избирате.
3
6
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Правилно! Само неграмотните, некадърни и мързеливи местни про'с'таци си дават независимостта за пари.
2
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Минималната заплата в Сърбия е по-висока от българската. Средната заплата в Сърбия е по-висока от българската. Цените в Сърбия са една идея по-ниски от българските. За какъв им е ЕС? За щастливи кокошки, за прави краставици или за г е й прайдове?
1
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сърбия и да не е членна ЕС имат по-голяма от нас мин.заплата,между другото има единия и Албания също са с по големи заплата ,но иначе пп се бият в гърдите )срамота за нашите крадции мошеници , в ЕС сме от 2007г