Над 3 млн. хървати живеят в чужбина, почти колкото в Хърватия

Последната вълна изселване се е засилила с влизането на страната в ЕС
15 мар 2024 14:19, Елка Василева
30
Над 3 млн. хървати живеят в чужбина, почти колкото в Хърватия
Снимка: архив, БГНЕС

Почти равен брой хървати живеят в Хърватия и в диаспората, информира хърватският портал Индекс. Според последните данни на Държавния статистически институт Хърватия има 3 855 641 жители, като се смята, че има над 3,2 милиона хървати в чужбина.

Според хърватския портал, въпреки че хърватите са емигрирали в различни периоди от историята, в някои периоди изселването е било особено интензивно.

Твърди се, че последната вълна е започнала след избухването на финансовата криза през 2008 г. и се е засилила с влизането на Хърватия в ЕС. Дотогава Хърватия дори имаше положителен миграционен баланс, повече хора се преместиха, отколкото напуснаха, главно заради заселници от Босна и Херцеговина. Според портала по този начин Хърватия се е върнала на нивото от края на 40-те години по отношение на населението, а почти една трета от населението са пенсионери.

За чужбина заминават предимно млади хора, които не могат да си намерят работа в Хърватия и са разочаровани от социално-икономическата ситуация.

В официалния уебсайт на Централната държавна служба за хърватите извън Хърватия е публикуван списък на държавите и броя на хърватите и техните потомци, живеещи в тях.

Според този списък 1,2 милиона хървати живеят в САЩ, следвани от половин милион в Германия, по 250 000 в Аржентина и Австралия, колкото са и в Канада. 200 000 хървати живеят в Чили, 100 000 в Нова Зеландия, 90 000 в Австрия, 80 000 в Швейцария, 70 000 в Бразилия, 60 000 в Италия. Тези данни са събрани въз основа на оценки на хърватските дипломатически и консулски мисии, хърватските католически мисии, както и преброявания на населението в страните, където живеят хърватски емигранти и техните потомци.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Стиге се правили преди 1 месец
на умни! Тези са много от преди 90-те години извън от Хърватия,която се наричаше Югославия и ходеха по цял свят и не бяха окошарени като българските овце в една кошара! На светлинни години пред нас!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При статистика и в България са по равно с тези извън България в работоспособна възраст
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че са по Света. В Германия .....причаи по хърватски целио Свет ще те разбере.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 21Ами по типичен български манталитет, ако спреш с това "за съжаление" за Вуте, че е по-добре от теб, а запретнеш ръкави да си го направиш и ти добре, с по-малко мрънкане,че има много ама много черна работа за вършене. Ще може и тук. *** надали с такива ***.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Влезте в Lidl UK или Lidl d и направете сравнение с Lidl bg,и да си поговорим после дали има или няма инфлация.
21
1
 
3
 
! Отговори
Кърджали преди 1 месец
До Анонимен България същото положение 3 милиона Българи по света и унас, Но загубата ще бъде компенсирана от ДПС. Гаратирам този път вратушките ви няма да дойдат.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига я величали тая Хърватия. И аз съм живял там. Да, има го и "по-западняшкото" поведение, но в не по-малка степен си носят и балканския манталитет. Има разлика между големите, малките градове и селата. Голяма е разликата между крайбрежието и вътрешността, особено на изток от Загреб, а и пограничните на Босна райони. За съжаление е по-добре от България, но в никакъв случай не е кой знае какво, още по-малко пък рай под небето, както някои тук опитват да я изкарат.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така се отнасят с робите. Младите и здравите аргати дъртите остават да *** рани и да плащат заплатите на политиците ненаситни.
18
9
 
14
 
! Отговори
Loyko преди 1 месец
Къде сме тръгнали да се сравняваме с хърватите и Hrvatska.Можем да им дишаме само пръхта.Манталитета им е Европейски,а не Балкански.Невероятно хубава страна и природа.Истински рай.
17
11
 
15
 
! Отговори
куку преди 1 месец
До Анонимен 17 - Живея и работя в Хърватска от 6 години. Прибирам се в България обикновено 3 пъти в годината. След въвеждане на еврото - инфлацията е минимална, значително по-ниска от тази в България. Цените са малко по-високи от тези в България, но и заплатите са сериозно по-високи. Явно в България някои си предпочитате рублите - все пак 1 рубла си е цели 2 стотинки!
16
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хе,тия приеха еврото ,и инфлацията в в небесата ,хората бегат по европата там с високите пенсии и заплати ,и тук че е така ПП ни гласят голема. мизерия 25 г.
15
5
 
14
 
! Отговори
Над 3 млн. преди 1 месец
българи живеят щастливо из САЩ, Канада, Западна Европа, Новрара Зеландия и Австралия, но има и шетащи из ЮАР, поради обратните причини. Ако в България получавах 1/3 от парите, които получавам тук, никога нямаше да емигрирам на Запад. Онези, които са в БГ да му мислят.
14
2
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 1 месец
Да, заселват се пенсионерите, защото с 900 паунда пенсия живеят по царски. Други предпочитат Непал, Тайланд или Тайван, където за 6 долара на ден живеещите в хотел имат едностаен апартамент с джакузи и всички екстри.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изселили са се от дупката, както българите се изселват.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Англетата и франсетата се заселват на Балканите, ние обратното, но Боко беше спрял бизнеса почти, имаше джуджета, разни мафиоти прокурорчета, полицаи мутри и т.н... :)))
11
7
 
10
 
! Отговори
Бая крайбрежие преди 1 месец
са завзели тия. И то все красиви места. Като ги изселят всичките, англисаксите и Германците ще изкупят източното крайбрежие на Адриатика и ще се преселят там.
10
8
 
17
 
! Отговори
След приема на Еврот преди 1 месец
Още МИЛИОН. се очаква да емигрират навън. Прекрасно място е тая Еврозона.
9
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
3 800 000 хървати в Хърватия, 3 200 000 в Европа, и нито един в Блатная Рус?!? Що така бе копейки?
8
3
 
5
 
! Отговори
Ни в клин ни в ръкав преди 1 месец
това в каква връзка ни се сервира?
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Боко емигрираха над 1 милион, което е рекорд, Буци требва да се гордее :)))